wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Co dobrego z... - Jarmużu

dorotato - 2007-09-12, 18:52
Temat postu: Jarmużu
A co robicie z jarmużu. Ja robie tylko kotlety, które moja rodzina pochłania w wielkich ilościach. Może macie jakieś sprawdzone przepisy :) .
Humbak - 2007-09-12, 18:59

Zwykła jarzynka - zagotowuję, podsmażam z cebulką, doprawiam i na talerz :)
kasienka - 2007-09-12, 19:03

dorotato napisał/a:
kotlety

a gdzie przepis? :mrgreen: Mam chętkę na jarmuż...kiedyż robiłam po indyjsku, zamiast szpinaku używałam, ale musiałabym poszukać przepisu :/

marysia - 2007-09-12, 19:30

Robiłam tylko tak jak szpinak. Obgotowany na zasmażkę, do tego sól, pieprz, czosnek. Koniec.
Lily - 2007-09-12, 20:40

Jarmużu nie widziałam od podstawówki, wtedy był modny i dostępny...
bajaderka - 2007-09-12, 20:49

do zupy, do kotletów, jako farsz do sajgonków wymieszany razem z tofu, jarmuż z fasolką szparagową...i jeszcze mogłabym wymieniać parę rzeczy...
dort - 2007-09-20, 19:09

zupa jarmużowa (wg mojego meża)

1 duzy por
2 pietruszki
2 marchwi
5 ząbków czosnku
10 ziemniakow
ok 6 dużych liści jarmużu
olej
sos sojowy/ grzybowy/slodko-kwaśny (do wyboru)
1-2 łyżki imbiru, sól, pieprz, kurkuma
i oczywiscie woda

piertuszka, marchew i por pokrojone w talarki, półtalark lub paski wrzucamy do garnka na rozgrzany olej (możemy dodać sos sojowy lub inny), dusimy do miękkości, potem dodajemy dość drobno pokrojony jarmuż, a nastepnie dwa ząbki czosnku (tez drobno pokrojonego) - dusimy ok 10min. i przyprawiamy imbirem (1 łyzka) i reszta, dorzucamy ziemniaki, pokrojone w drobna kostke i gotujemy jeszcze 2 min., dolewamy wode i całość gotujemy jeszcze 15min., 5 min. przed końcem gotowania dodajemy reszte czosnku, imbir

mozna dac sporo imbiru, kurkumy i jarmużu bo te smaki fajnie sie komponuja

mozna calość zmiksowac, sa dwie wersje w pierwsze zostawiamy czesc ziemniakow i ugotowanego jarmuzu a reszte miksujemy, w drugiej calosc miksujemy, a dekorujemy koprojonym świezym jarmużem

dorotato - 2007-10-22, 21:14

Wielkie dzięki. :-D
Kotlety z jarmuzu.
Mielę:
- zblanszowany jarmuż
- podsmażoną cebulkę z pieczarkami, gotowanymi warzywami (np warzywa z zupy - marchewka. seler)- co kto lubi
- namoczoną bułeczkę.
Następnię dodaję jajko i to co mam by wyszła konsystencja kotletowa.
Koniecznie należy dodać odrobinę gałki muszkat.
I smażymy, a potem jemy, aż zostanie pusty talerz


autorką tego przepisu jest moja przyjaciółka kasia

agazima - 2009-04-04, 15:47

hejka JEJU jak ja bym chciala jarmuż pojesc kiedy mozna go dostac? i gdzie jesli wiecie? chodzi mi o warszawe
i jeszcze jedno jakie warzywa lisciaste polecacie na wiosne?

[ Dodano: 2009-04-08, 14:37 ]
Dziewczyny prosze powiedzcie kiedy ten jarmuz rosnie. Musze jesc duzo zielonych lisciastych roslin ale u nas w polsce tak malo ich jest a jarmuz taki zdrowy! czy mozna chociaz mrozony kupowac?

biechna - 2009-08-16, 19:05

dort, zupa pycha! Zrobiłam bez imbiru, bo nie przepadam; miała być na 2 dni, ale już nie ma :mrgreen: Jutro lub pojutrze wypróbujemy kotlety dorotato (bez jajka). Naniosło się nam jarmużu do chaty ;-) i tak nam posmakował, że chyba sobie zamrozimy. Można to mrozić po zblanszowaniu jak szpinak?
ina - 2009-08-17, 12:46

Ale fajna zupa. Mam całą siatkę jarmużu, więc na pewno zmajstruję ;-)

Biechna ja zamierzam zamrozić jarmuż dla Łucji. :-D

biechna - 2009-08-17, 17:18

ina, w jaki sposób zamrażasz? Surowy czy po zblanszowaniu? Ja myślałam nad zblanszowaniem dla zachowania koloru, ale nie wiem, czy potraktować yo jak szpinak i blanszować krótko, czy jak np. brukselkę i z 10 minut.
ina - 2009-08-18, 08:52

biechna, wczoraj zamroziłam trochę na zupki dla Łucji. Blanszowałam krótko i zamroziłam w małych pojemniczkach. :-D
- 2009-09-19, 23:16

no proszę, jarmuż się piętrzy na działce a tu takie przepisy! jako "szpinak" nam nie potrzedł za to genialnie wzbogaca smak zup! spróbuję tą zupę i kotlety!!
dort - 2009-09-21, 08:55

a my już zapomnieliśmy o tym przepisie, L. się nieźle zdziwił jak mu powiedziałam, że jego zupę z jarmużem chwalą na wd - to ja taka zupę robiłem :-P

dzięki :-D

Jagula - 2009-09-22, 17:26

robię jeszcze jarmuż z buraczkami (zblanszowany dusi się z cebulka i startym, gotowanym buraczkiem, czosnek , trochę kwasku z cytryny , pieprz i gotowe)
gosia_w - 2009-09-30, 20:47

dort napisał/a:
zupa jarmużowa (wg mojego meża)
przyprawiamy imbirem (1 łyzka)

czy dobrze rozumiem, że imbir w proszku? Czy też łyżka utartego(?) świeżego?

zina - 2009-09-30, 20:55

Mam duzo jarmuzu, jutro bedzie zupa :-)

Wyszla palce lizac!
dort, dziekuje za pyszny przepis :-)

gosia_w - 2009-10-02, 19:42

Ugotowałam dzisiaj zupę. Dałam imbir suszony, jedna łyżkę (dla nas tyle było ok). Nie wiem, czy robicie dokładnie tak, jak w przepisie, ale ja po dodaniu jarmużu dolałam odrobinę wody do duszenia, bo warzywa wchłonęły olej i bałam się, że może się przypalić.
Zupa bardzo nam smakowała. Następnym razem dodam trochę mniej wody, żeby była bardziej kremowa. Dzisiaj dodałam ponad 1,5 litra wody.

Zrobiłam jarmuż duszony z czosnkiem i imbirem (inspiracja zupą). Pycha! Był nadzieniem do naleśników, reszta jutro będzie dodatkiem do obiadu. Mam jarmużowy tydzień :-D

dort - 2009-10-05, 18:47

my dajemy imbir suszony; a do patelni nie dodajemy wody i udaje się nieprzypalać ;-)
dżo - 2009-10-05, 20:38

dort, świetny przepis :-D , przed chwilą skończyłam gotować zupę na jutro, a pierwszą (próbną ;-) ) porcję właśnie zjadam z grzankami,
gosia_w - 2009-11-17, 14:00

wypróbowałam jarmuż w sosie pomidorowym - poddusiłam czosnek na oleju, dodałam drobno pokrojony jarmuż, podusiłam kilka minut, dodałam dużego pomidora drobno pokrojonego i zostawiłam na wolnym ogniu na ok. 20 minut. Posoliłam. Zjadłam jako farsz do naleśników (a kolejnego dnia jako warzywa do obiadu). Smakowało mi :-D
ifinoe - 2009-12-08, 11:41

dziewczyny, gdzie w Warszawie kupujecie jarmuż?
gosia_w - 2009-12-08, 12:10

w Żółtym Cesarzu na Bruna :-D
ifinoe - 2009-12-08, 20:11

o, fajnie, wreszcie się tam wybiorę po dłuższej przerwie...odkąd mam delikatesy eko pod nosem na puławskiej, to na bruna mam już nie po drodze ;)
ulapal - 2009-12-16, 19:08

dzis pierwszy raz zrobilam jarmuz, jak piszecie , najpierw troszke podgotowalam, 5 min, potem podsmazylam na masle z czosnkiem, i ciupinka galki muszkatalowej. mniammmmm :-P :-P :-P wczesniej patrzylam tylko na to w sklepie jak na afrykanskie nieznane warzywo, bo w POl nigdy tego nie jadlam.
Anja - 2010-11-29, 21:04

Zrobiłam dziś kotlety, na które przepis podała dorotato, tyle że bez pieczarek - bardzo nam smakowały. :-)
dżo - 2012-10-20, 12:22

Dziś zrobiłam chipsy z jarmużu, alez to pyszne!

hxxp://wegetarianka.com/2012/chipsy-z-jarmuzu/

priya - 2012-10-20, 13:49

dżo, dzięki :-D Codzinnie przyglądam się jarmużowi w ogrodzie i zastanawiam się co by tu... Teraz już wiem :-D
dżo - 2012-10-20, 17:28

priya, polecam jeszcze kotlety z kaszy jaglanej, duszonej cebuli i duszonego jarmużu, dziś miałam na obiad i są naprawdę smaczne, ważne aby doprawić odpowiednio.
mimish - 2013-01-18, 14:10

Zrobilam dzis kotlety z przepisu dorotato, pychaaaaa!
xexaa - 2014-09-27, 15:54

Zupę z przepisu dort robiłam już wiele razy, bo jest pyszna! Mam w lodówce torbę jarmużu, więc na dniach znów będzie.
Muszę też wypróbować kotlety, skoro takie zachwalane.

majaja - 2014-09-27, 20:13

a ja robiłam to
hxxp://bulkazchlebem.pl/placki-ziemniaczane-z-jarmuzem/
muszę przyznać, że mają jedną wadę, mało tego wyszło

z jarmużem robiłam też zupę krem tę: hxxp://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/jarmuz/zupa_z_jarmuzu_i_zielonego_groszku/przepis.html
tyle że jak wrzuciłam jarmuż to wydało mi się, ze mi duszony wyjdzie zamiast zupy i niestety dolałam wody, i wyszło za rzadkie, męzowi i tak smakowało, synowi nie bardzo. Tak czy siak polecam

zina - 2014-09-27, 23:34

Z braku czasu czesto robie salatke jarmuzowa do pracy.
Bardzo drobno pokrojony jarmuz, starta marchewka, moze te byc jablko, pokrojona w drobna kostke czerwona papryka dla pieknego koloru, troche rodzynek.
Mozna jeszcze oblozyc swiezymi figami :-)
Skrapiam cytryna, troche soli, odrobina oliwy z oliwek i gotowe danie w 10 minut :-)

vanilia - 2014-09-29, 12:29

A u mnie najczęściej w takij konfiguracji:

wg pieciu przemian :

ugotowana wcześniej kasza jaglane jest potrzebna

Z podgrzewamy troche oleju kokosowego i szklimy cebulke lub kawałek pora i startą marchewkę (opcja)

M dodajemy rozdrobniony jarmuż, Swieżo mielony pieprz, przykrywam na chilę żeby sie fajnie zaqparzył

W dodaje odrobinę zimnej wody i czarną sól himalajską (w tym daniu strasznie mi to odpowiada)

D trszkę soku z cytryny

O kurkuma

Z i na koniec dodaje ugotowaną na sypko kaszę jaglaną, czase danie posypuję tez gomasio, zyskuje na wartości i jeszcze lepiej smakuje
:)

Kat... - 2014-09-29, 15:00

A ja zrobiłam gar zupy wg męża dort i mój mąż zachwycony :-)
majaja - 2014-10-01, 21:20

Zina ładny ten twój jarmuż, młodziutki, ja niestety nie ma do dtakiego dostepu, a slinka mi pociekła :)
mięta - 2015-08-31, 07:34

Dzień dobry. :D
Mam peeeeeeeeeeeełno jarmużu w ogrodzie, a chciałabym sobie trochę na zimę zatrzymać. Najczęściej dodaję go do smoothie i tak się zastanawiam, czy można byłoby pomrozić go lekko posiekanego w woreczkach i dodawać do smoothie po troszku? Przejdzie coś takiego?
Jeśli nie to poproszę o jakieś inne sposoby na zatrzymanie go na zimę. :)

Lily - 2015-08-31, 14:15

mięta, hxxp://ervegan.com/2015/04/mrozenie-sezonowych-warzyw-i-owocow-co-i-jak/
panikanka - 2015-08-31, 14:30

mięta, ja w tamtym roku mroziłam dokładnie tak jak mówisz, podobnie jak szpinak. Było ok. Dodawałam potem do koktajli, lub dusiłam jak szpinak z czosnkiem do makaronu.
mięta - 2015-09-01, 18:57

Dziękuję Lily. :)
panikanka, a blanszujesz go tak jak autor tekstu poleconego powyżej?

Lily - 2015-09-01, 19:04

Trzeba blanszować. To dobrze robi i jarmużowi, i większości warzyw na mrożonki.
Agnieszka - 2015-09-01, 19:11

blanszuj wyjdzie mu na dobre, jeśli masz dużo w ogrodzie zostaw do mrozów wg mnie zyskuje na smaku a fanem tego zielska nie jestem

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group