|
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
|
Co dobrego z... - Jarmużu
dorotato - 2007-09-12, 18:52 Temat postu: Jarmużu A co robicie z jarmużu. Ja robie tylko kotlety, które moja rodzina pochłania w wielkich ilościach. Może macie jakieś sprawdzone przepisy .
Humbak - 2007-09-12, 18:59
Zwykła jarzynka - zagotowuję, podsmażam z cebulką, doprawiam i na talerz
kasienka - 2007-09-12, 19:03
dorotato napisał/a: | kotlety |
a gdzie przepis? Mam chętkę na jarmuż...kiedyż robiłam po indyjsku, zamiast szpinaku używałam, ale musiałabym poszukać przepisu
marysia - 2007-09-12, 19:30
Robiłam tylko tak jak szpinak. Obgotowany na zasmażkę, do tego sól, pieprz, czosnek. Koniec.
Lily - 2007-09-12, 20:40
Jarmużu nie widziałam od podstawówki, wtedy był modny i dostępny...
bajaderka - 2007-09-12, 20:49
do zupy, do kotletów, jako farsz do sajgonków wymieszany razem z tofu, jarmuż z fasolką szparagową...i jeszcze mogłabym wymieniać parę rzeczy...
dort - 2007-09-20, 19:09
zupa jarmużowa (wg mojego meża)
1 duzy por
2 pietruszki
2 marchwi
5 ząbków czosnku
10 ziemniakow
ok 6 dużych liści jarmużu
olej
sos sojowy/ grzybowy/slodko-kwaśny (do wyboru)
1-2 łyżki imbiru, sól, pieprz, kurkuma
i oczywiscie woda
piertuszka, marchew i por pokrojone w talarki, półtalark lub paski wrzucamy do garnka na rozgrzany olej (możemy dodać sos sojowy lub inny), dusimy do miękkości, potem dodajemy dość drobno pokrojony jarmuż, a nastepnie dwa ząbki czosnku (tez drobno pokrojonego) - dusimy ok 10min. i przyprawiamy imbirem (1 łyzka) i reszta, dorzucamy ziemniaki, pokrojone w drobna kostke i gotujemy jeszcze 2 min., dolewamy wode i całość gotujemy jeszcze 15min., 5 min. przed końcem gotowania dodajemy reszte czosnku, imbir
mozna dac sporo imbiru, kurkumy i jarmużu bo te smaki fajnie sie komponuja
mozna calość zmiksowac, sa dwie wersje w pierwsze zostawiamy czesc ziemniakow i ugotowanego jarmuzu a reszte miksujemy, w drugiej calosc miksujemy, a dekorujemy koprojonym świezym jarmużem
dorotato - 2007-10-22, 21:14
Wielkie dzięki.
Kotlety z jarmuzu.
Mielę:
- zblanszowany jarmuż
- podsmażoną cebulkę z pieczarkami, gotowanymi warzywami (np warzywa z zupy - marchewka. seler)- co kto lubi
- namoczoną bułeczkę.
Następnię dodaję jajko i to co mam by wyszła konsystencja kotletowa.
Koniecznie należy dodać odrobinę gałki muszkat.
I smażymy, a potem jemy, aż zostanie pusty talerz
autorką tego przepisu jest moja przyjaciółka kasia
agazima - 2009-04-04, 15:47
hejka JEJU jak ja bym chciala jarmuż pojesc kiedy mozna go dostac? i gdzie jesli wiecie? chodzi mi o warszawe
i jeszcze jedno jakie warzywa lisciaste polecacie na wiosne?
[ Dodano: 2009-04-08, 14:37 ]
Dziewczyny prosze powiedzcie kiedy ten jarmuz rosnie. Musze jesc duzo zielonych lisciastych roslin ale u nas w polsce tak malo ich jest a jarmuz taki zdrowy! czy mozna chociaz mrozony kupowac?
biechna - 2009-08-16, 19:05
dort, zupa pycha! Zrobiłam bez imbiru, bo nie przepadam; miała być na 2 dni, ale już nie ma Jutro lub pojutrze wypróbujemy kotlety dorotato (bez jajka). Naniosło się nam jarmużu do chaty i tak nam posmakował, że chyba sobie zamrozimy. Można to mrozić po zblanszowaniu jak szpinak?
ina - 2009-08-17, 12:46
Ale fajna zupa. Mam całą siatkę jarmużu, więc na pewno zmajstruję
Biechna ja zamierzam zamrozić jarmuż dla Łucji.
biechna - 2009-08-17, 17:18
ina, w jaki sposób zamrażasz? Surowy czy po zblanszowaniu? Ja myślałam nad zblanszowaniem dla zachowania koloru, ale nie wiem, czy potraktować yo jak szpinak i blanszować krótko, czy jak np. brukselkę i z 10 minut.
ina - 2009-08-18, 08:52
biechna, wczoraj zamroziłam trochę na zupki dla Łucji. Blanszowałam krótko i zamroziłam w małych pojemniczkach.
ań - 2009-09-19, 23:16
no proszę, jarmuż się piętrzy na działce a tu takie przepisy! jako "szpinak" nam nie potrzedł za to genialnie wzbogaca smak zup! spróbuję tą zupę i kotlety!!
dort - 2009-09-21, 08:55
a my już zapomnieliśmy o tym przepisie, L. się nieźle zdziwił jak mu powiedziałam, że jego zupę z jarmużem chwalą na wd - to ja taka zupę robiłem
dzięki
Jagula - 2009-09-22, 17:26
robię jeszcze jarmuż z buraczkami (zblanszowany dusi się z cebulka i startym, gotowanym buraczkiem, czosnek , trochę kwasku z cytryny , pieprz i gotowe)
gosia_w - 2009-09-30, 20:47
dort napisał/a: | zupa jarmużowa (wg mojego meża)
przyprawiamy imbirem (1 łyzka) |
czy dobrze rozumiem, że imbir w proszku? Czy też łyżka utartego(?) świeżego?
zina - 2009-09-30, 20:55
Mam duzo jarmuzu, jutro bedzie zupa
Wyszla palce lizac!
dort, dziekuje za pyszny przepis
gosia_w - 2009-10-02, 19:42
Ugotowałam dzisiaj zupę. Dałam imbir suszony, jedna łyżkę (dla nas tyle było ok). Nie wiem, czy robicie dokładnie tak, jak w przepisie, ale ja po dodaniu jarmużu dolałam odrobinę wody do duszenia, bo warzywa wchłonęły olej i bałam się, że może się przypalić.
Zupa bardzo nam smakowała. Następnym razem dodam trochę mniej wody, żeby była bardziej kremowa. Dzisiaj dodałam ponad 1,5 litra wody.
Zrobiłam jarmuż duszony z czosnkiem i imbirem (inspiracja zupą). Pycha! Był nadzieniem do naleśników, reszta jutro będzie dodatkiem do obiadu. Mam jarmużowy tydzień
dort - 2009-10-05, 18:47
my dajemy imbir suszony; a do patelni nie dodajemy wody i udaje się nieprzypalać
dżo - 2009-10-05, 20:38
dort, świetny przepis , przed chwilą skończyłam gotować zupę na jutro, a pierwszą (próbną ) porcję właśnie zjadam z grzankami,
gosia_w - 2009-11-17, 14:00
wypróbowałam jarmuż w sosie pomidorowym - poddusiłam czosnek na oleju, dodałam drobno pokrojony jarmuż, podusiłam kilka minut, dodałam dużego pomidora drobno pokrojonego i zostawiłam na wolnym ogniu na ok. 20 minut. Posoliłam. Zjadłam jako farsz do naleśników (a kolejnego dnia jako warzywa do obiadu). Smakowało mi
ifinoe - 2009-12-08, 11:41
dziewczyny, gdzie w Warszawie kupujecie jarmuż?
gosia_w - 2009-12-08, 12:10
w Żółtym Cesarzu na Bruna
ifinoe - 2009-12-08, 20:11
o, fajnie, wreszcie się tam wybiorę po dłuższej przerwie...odkąd mam delikatesy eko pod nosem na puławskiej, to na bruna mam już nie po drodze
ulapal - 2009-12-16, 19:08
dzis pierwszy raz zrobilam jarmuz, jak piszecie , najpierw troszke podgotowalam, 5 min, potem podsmazylam na masle z czosnkiem, i ciupinka galki muszkatalowej. mniammmmm wczesniej patrzylam tylko na to w sklepie jak na afrykanskie nieznane warzywo, bo w POl nigdy tego nie jadlam.
Anja - 2010-11-29, 21:04
Zrobiłam dziś kotlety, na które przepis podała dorotato, tyle że bez pieczarek - bardzo nam smakowały.
dżo - 2012-10-20, 12:22
Dziś zrobiłam chipsy z jarmużu, alez to pyszne!
hxxp://wegetarianka.com/2012/chipsy-z-jarmuzu/
priya - 2012-10-20, 13:49
dżo, dzięki Codzinnie przyglądam się jarmużowi w ogrodzie i zastanawiam się co by tu... Teraz już wiem
dżo - 2012-10-20, 17:28
priya, polecam jeszcze kotlety z kaszy jaglanej, duszonej cebuli i duszonego jarmużu, dziś miałam na obiad i są naprawdę smaczne, ważne aby doprawić odpowiednio.
mimish - 2013-01-18, 14:10
Zrobilam dzis kotlety z przepisu dorotato, pychaaaaa!
xexaa - 2014-09-27, 15:54
Zupę z przepisu dort robiłam już wiele razy, bo jest pyszna! Mam w lodówce torbę jarmużu, więc na dniach znów będzie.
Muszę też wypróbować kotlety, skoro takie zachwalane.
majaja - 2014-09-27, 20:13
a ja robiłam to
hxxp://bulkazchlebem.pl/placki-ziemniaczane-z-jarmuzem/
muszę przyznać, że mają jedną wadę, mało tego wyszło
z jarmużem robiłam też zupę krem tę: hxxp://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/jarmuz/zupa_z_jarmuzu_i_zielonego_groszku/przepis.html
tyle że jak wrzuciłam jarmuż to wydało mi się, ze mi duszony wyjdzie zamiast zupy i niestety dolałam wody, i wyszło za rzadkie, męzowi i tak smakowało, synowi nie bardzo. Tak czy siak polecam
zina - 2014-09-27, 23:34
Z braku czasu czesto robie salatke jarmuzowa do pracy.
Bardzo drobno pokrojony jarmuz, starta marchewka, moze te byc jablko, pokrojona w drobna kostke czerwona papryka dla pieknego koloru, troche rodzynek.
Mozna jeszcze oblozyc swiezymi figami
Skrapiam cytryna, troche soli, odrobina oliwy z oliwek i gotowe danie w 10 minut
vanilia - 2014-09-29, 12:29
A u mnie najczęściej w takij konfiguracji:
wg pieciu przemian :
ugotowana wcześniej kasza jaglane jest potrzebna
Z podgrzewamy troche oleju kokosowego i szklimy cebulke lub kawałek pora i startą marchewkę (opcja)
M dodajemy rozdrobniony jarmuż, Swieżo mielony pieprz, przykrywam na chilę żeby sie fajnie zaqparzył
W dodaje odrobinę zimnej wody i czarną sól himalajską (w tym daniu strasznie mi to odpowiada)
D trszkę soku z cytryny
O kurkuma
Z i na koniec dodaje ugotowaną na sypko kaszę jaglaną, czase danie posypuję tez gomasio, zyskuje na wartości i jeszcze lepiej smakuje
Kat... - 2014-09-29, 15:00
A ja zrobiłam gar zupy wg męża dort i mój mąż zachwycony
majaja - 2014-10-01, 21:20
Zina ładny ten twój jarmuż, młodziutki, ja niestety nie ma do dtakiego dostepu, a slinka mi pociekła
mięta - 2015-08-31, 07:34
Dzień dobry.
Mam peeeeeeeeeeeełno jarmużu w ogrodzie, a chciałabym sobie trochę na zimę zatrzymać. Najczęściej dodaję go do smoothie i tak się zastanawiam, czy można byłoby pomrozić go lekko posiekanego w woreczkach i dodawać do smoothie po troszku? Przejdzie coś takiego?
Jeśli nie to poproszę o jakieś inne sposoby na zatrzymanie go na zimę.
Lily - 2015-08-31, 14:15
mięta, hxxp://ervegan.com/2015/04/mrozenie-sezonowych-warzyw-i-owocow-co-i-jak/
panikanka - 2015-08-31, 14:30
mięta, ja w tamtym roku mroziłam dokładnie tak jak mówisz, podobnie jak szpinak. Było ok. Dodawałam potem do koktajli, lub dusiłam jak szpinak z czosnkiem do makaronu.
mięta - 2015-09-01, 18:57
Dziękuję Lily.
panikanka, a blanszujesz go tak jak autor tekstu poleconego powyżej?
Lily - 2015-09-01, 19:04
Trzeba blanszować. To dobrze robi i jarmużowi, i większości warzyw na mrożonki.
Agnieszka - 2015-09-01, 19:11
blanszuj wyjdzie mu na dobre, jeśli masz dużo w ogrodzie zostaw do mrozów wg mnie zyskuje na smaku a fanem tego zielska nie jestem
|
|