| |
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
 |
Co dobrego z... - Fasolka adzuki
Lily - 2007-09-12, 22:15 Temat postu: Fasolka adzuki Macie jakieś sprawdzone przepisy (bez cebuli)?
kasienka - 2007-09-12, 22:23
| Lily napisał/a: | | (bez cebuli) |
Lily - 2007-09-12, 22:27
nie ma się z czego śmiać, ja cebuli nie jadam, a tu w każdym przepisie jest...
kasienka - 2007-09-12, 22:33
Lily, wiem, że nie jadasz
Ja nie używałam w ogóle adzuki, więc nie wiem, co z nią robić...Może do past albo zup? No i chyba pao podawała przepisy na słodycze z adzuki, na pewno były bez cebul i, tylko trzeba było ją godzinami gotować
Lily - 2007-09-12, 22:38
ja wolę coś na słono w sumie mogę poszukać w sieci, ale tu tez spytałam
puszczyk - 2007-09-12, 23:41
Coś z niej robiłam, ale nie pamiętam co. Albo pastę, albo zupę.
Lily - 2007-09-12, 23:44
ja nie rozumiem, jak można takie małe coś tak długo gotować
zojka3 - 2007-09-13, 07:21
Dość często jem to maleństwo (długo gotując i robię ją z makaronem i warzywami. Nie jestem w stanie podać ani proporcji ani konkretnych warzyw czy przypraw, bo za każdym razem jest inaczej.
mniej więdej: gotuję fasolę, do tego samego garnka wrzucam warzywa jakie mam i lubię, doprawiam przyprawami na jakie mam ochotę. Można dodać trochę mąki zeby było gęste, gdzieś przy końcu makaron ale wody powinno być w garnku tyle żeby makaron ją "zebrał". No i wychodzi gęsta potrawka. Pewnie można i kotlety do tego dorobić ale dla mnie to już za dużo szczęścia jak naraz.
Malinetshka - 2007-10-14, 22:46
Lily, hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?p=42415#42415]TU podałam przepis na danie z fasolką, bez cebuli, ale za to z czosnkiem
Fasolka adzuki jest jedną z chyba dwóch gatunków fasoli (ale nie pamiętam tego drugiego), z której nie odlewa się wody po moczeniu. Później, po ugotowaniu też dobrze jest jej nie odlewać. Smakuje wybornie w daniu, a poza tym jest mega-zdrowa na nerki.
Lily - 2007-10-14, 22:47
z tego wszystkiego mam tylko fasolkę i czosnek
Malinetshka - 2007-10-14, 22:50
| Lily napisał/a: | z tego wszystkiego mam tylko fasolkę i czosnek |
A sól lub sos sojowy masz? Myślę, że smakowite może być chociażby w tak prostym zestawieniu.
A gdybyś z hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=1110]tego przepisu usunęła cebulę lub zastąpiła ją właśnie czosnkiem? wg mnie może być dobre.
Ja uwielbiam to danie.
Lily - 2007-10-14, 22:54
A to niedolewanie czemu służy? Bo ja niestety nie mogę jeść fasoli, strasznie się po niej męczę, więc nie wiem, jak z tą adzuki by było...
Malinetshka - 2007-10-14, 22:59
Lily, szczerze mówiąc nie do końca wiem czemu służy Może nie wydzielają się szkodliwe związki fitynowe, tak jak w przypadku innych fasolek? i po prostu nie szkodzi, a nie pozbywamy się tego, co cenne, co być może przy moczeniu zdążyło się już wydzielić do wody.. Kurcze, trochę mi głupio, że rozprzestrzeniam informację, na którą nie znam wytłumaczenia ale czytałam o tym już w paru miejscach, żeby właśnie z fasolki adzuki nie odlewać wody.
Lily - 2007-10-14, 23:00
Może namoczę?
Malinetshka - 2007-10-14, 23:04
Znalazłam coś:
"FASOLA ADZUKI. Równie często nazywana Azuki, pochodząca pierwotnie z Japonii. Obecnie uprawiana też w innych częściach Azji, a nawet w Południowej i Północnej Ameryce. Ponieważ jej uprawa należy do kosztownych, z tego też względu jej cena jest wysoka. Z uwagi na jaj delikatną łupinkę i delikatny zwracający uwagę słodki smak jest prawdziwym i wspaniałym delikatesem nadającym sie jako dodatek do ryżu i innych potraw zbożowych. Poprzez takie połączenie zyskuje wysoką wartość odżywczą (uzupełniają się brakujące aminokwasy). Można ją stosować do zup, sufletów i potraw jednogarnkowych. W połączeniu z rodzynkami można uzyskać znakomicie zharmonizowany deser. W Chinach i Japonii idzie się nawet jeszcze dalej i używa się do produkcji wyrobów cukierniczych. W posiłkach makrobiotycznych ocenia się adzuki jako niezastąpione uzupełnienie nasion roślin strączkowych. Podobnie jak inne fasole korzystna przy cukrzycy. Obniża poziom cholesterolu. Sposób gotowania: umytą fasolę namoczyć na noc i jako jedyną z 2 fasol można ją gotować w tej samej wodzie ok. 35-40 minut na małym ogniu. Przepis na fasolę adzuki z warzywami: 250g fasoli adzuki, 1 średnia cebula, 2 goździki, 3 ząbki czosnku, 1 marchew, 8 ziaren pieprzu, 2 łodygi selera naciowego, 2 łyżki oliwy z oliwek, 250g bardzo drobnej cebuli, 250g ziemniaków, 250g cukinii, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, 6 łyżeczek czerwonego wina, 3 łyżki winiaku, sól, pieprz. Do namoczonej fasoli dodać średnią cebulę, z wbitymi w nią goździkami, czosnek, przekrojoną na 3 części marchew, pieprz, pokrojone łodygi selera i połowę oliwy. Gotować 10 minut na dużym ogniu. Następnie zmniejszyć płomień i gotować pod przykryciem, aż będzie miękka. Ugotowaną fasolę odcedzić zachowując wywar. Usunąć cebulę, czosnek i pieprz. Marchew i seler przetrzeć do wywaru. resztę oliwy rozgrzać na dużej patelni. Włożyć małe cebulki pokrojone w kostkę, ziemniaki i pokrojoną w plasterki cukinie, dusić 3-4 minuty. Dodać fasolę, dusić dalsze 5 minut. Wlać 300ml wywaru z fasoli dodać koncentrat pomidorowy, wino i winiak. Dusić pod przykryciem 35 minut. Doprawić do smaku, podawać na gorąco." ( hxxp://www.olsztyn.wegetarianin.pl/strona/index.php/id_strony/13]stąd )
Nie wyjaśniają dlaczego nie trzeba odlewać wody, ale jeszcze poszperam...
Co prawda przepis ponownie z cebulą, ale myślę, że można spokojnie z niej zrezygnować. Jeśli źle się po niej czujesz i nie lubisz.
[ Dodano: 2007-10-15, 00:07 ]
Lily, namocz, jak najbardziej!
Nie wiem czy się zrozumiałyśmy, bo ja pisałam o nieODlewaniu wody, a czytam wyżej, że piszesz o nieDOlewaniu i nie wiem teraz czy to literówka czy też zrozumiałaś, żeby jej nie namaczać.. Namaczać, a owszem
hidi - 2007-11-04, 16:39
ja jem albo w zpie albo w sałatce. adzuki podobno sprzymierzencem jest odchudzajacych jem duzo, a nie zauwazylam;) obok fasolki mung- moja ulubiona.
Lily - 2007-11-04, 20:18
Ja podobno jestem typem białkowym, to jakbym wykluczyła większość węglowodanów to może by pomogła
hidi - 2007-11-04, 20:26
O tej fasolce to Gilian McKeith sie rozpisuje i zachwala ja podobno jestem typem ekrr mięsnym na diecie Atkinsa powinnam chudnąć
Lily - 2007-11-04, 20:38
Mięsnym? A ja wiem tylko o węglowodanowych, białkowych i mieszanych Gillian też czytałam troszkę
hidi - 2007-11-04, 21:20
a to ja chyba o czyms innym o diety wedlug grupy krwi:).. no gilian spoko. choc jak dla mnie i za medialna i za ekstremalna a juz batony i soki foirmowane jej imieniem paskudne
Lily - 2007-11-04, 21:29
Raczej byłoby niemożliwe żebym się odżywiała wg jej wskazówek, nawet gdybym miała kasę - mieszkając tutaj. Nie ma tu takich produktów
hidi - 2007-11-04, 21:36
a dla mnie niemozliwe, bo bym musiala zrezygnowac z wielu rzeczy, ktore lubie i od ktorych tyje
|
|