|
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
|
Co dobrego z... - ...mizuny
MartaJS - 2012-06-05, 16:06 Temat postu: ...mizuny Właśnie zostałam obdarowana przez znajomą ogromnym pękiem zielska o postrzępionych liściach. Nazywa się mizuna. Młode liście smaczne na surowo, łagodne, delikatne. Podobno można jak szpinak. Ktoś próbował?
[ Dodano: 2012-06-05, 21:54 ]
Co, nikt nie zna?
Warzywo o tyle ciekawe, że podobno mrozoodporne, nadaje się do wysiewu jesienią na zbiór zimowy. Pochodzi z Japonii, popularne w kuchni azjatyckiej.
Zrobiłam ją w końcu jak szpinak, ale niezbyt to trafione, jest dość twarda, może trzeba było drobno posiekać albo co? Smaczna, coś pomiędzy szpinakiem a kapustą/jarmużem. Dodałam pieprz, kminek i sos sojowy.
Możliwe, że jest delikatniejsza po przymrozkach, tak jak jarmuż.
Na zdjęciu mizuna (to jasnozielone pod spodem, na wierzchu jest rukola). I efekt z makaronem.
|
|