| |
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
 |
Śniadania i kolacje - Twarożek wegański
rozmaryna - 2012-06-10, 18:48 Temat postu: Twarożek wegański Kochani Weganie, to działa! Trzeba tylko wejść w posiadanie grzybka tybetańskiego.
Potrzebujemy:
- kefir z grzybka tybetańskiego (sojowy) -im więcej tym lepiej
- rondel
- gaza
- sitko
Wlewamy sojowy kefir z grzybka tybetańskiego do rondelka i stawiamy na małym ogniu. Podgrzewamy, ale nie gotujemy go. Wyłączamy gaz, gdy kefirek zaczyna robić takie bulwy i ogólnie się rozwarstwia. Przelewamy naszą miksturę przez wyłożone gazą sitko. Ingerujemy w masę łyżką i powodujemy odsączenie się jej. To co nam zostaje na gazie to prawdziwy WEGAŃSKI SEREK!! A to co przepłynęło przez gazę to serwatka.
Podajemy z czym tylko chcemy! Serek jest wspaniały w smaku! Jeśli planujecie zrobić go na słodko, radzę grzybka tybetańskiego zalać już słodkim mlekiem sojowym. Jeśli na ostro, lepiej zalewać domowym sojowym z odrobiną soli.
Ps. Nie wiem, czy ktoś już to wcześniej wymyślił i opatentował, ale strasznie się cieszę, że sama wpadłam na taki pomysł.
jagodzianka - 2012-06-10, 19:28
Ja taki robiłam, ale ze szklanki kefirku stykało ledwo na posmarowanie kanapki więc sobie odpuściłam.
rozmaryna - 2012-06-10, 19:48
euridice, Nie gotujemy, tylko podgrzewamy i wyłączamy jak wygląda na to, że niedługo zacznie się gotować. Jest przepyszny! Parę dni temu oddałam znajomej część grzybolka, bo mi się rozrósł, a teraz żałuję troszkę, bo już oczami wyobraźni widzę swoją kuchnię w roli wielkiej fabryki twarożku! No nic, urośnie przecież.
jagodzianka, Mnie to nie odstrasza! Wszystko i tak robię zawsze sama, bo nie mam zaufania do produktów sklepowych, więc mnie takie numery nie zniechęcają. Poza tym seruś jest tak pyszny, że raz na jakiś czas korona z głowy mi nie spadnie jak zrobię.
Jadłonomia - 2012-06-11, 14:51
Szkoda, że cały czas nie ogarnęłam grzybka tybetańskego, chętnie bym spróbowała!
Na razie ciągle robię mój sprawdzony twarożek z tofu naturalnego zakwaszony sokiem z ogórków kiszonych
alton - 2012-10-16, 11:09
Nice post. I like it. Thanks for sharing these information. Keep it up.
edysqa - 2012-10-16, 19:39
Oj, chętnie bym go zjadła ale grzybek którego zamrozilam, niestety sie zepsul bo rozmrozila sie niechcący zamrażarka.
sanderrra - 2012-10-31, 22:12
O rany! A mi się tak właśnie tęskni za twarożkiem... Czas pomyśleć o tym grzybku!
|
|