| |
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
 |
Artykuły o zdrowiu - Artykuł o rozpuszczalności witamin w tłuszczach
ropuszka - 2012-06-22, 13:39 Temat postu: Artykuł o rozpuszczalności witamin w tłuszczach Potrzebuję rzetelnego artykułu o wchłanianiu witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.
Dzisiaj przy okazji robienia kanapki z masłem lnianym, moja mama wytknęła mi że nie ma ono witaminy A jak zwykłe masło. ( Powiedziała też że jest za tłuste ale to już pomińmy milczeniem). Powiedziałam jej że jak się położy pomidora , który ma witaminę A, to się jej spokojnie dostarczy. A ona na to że witaminy rozpuszczalne w tłuszczach wchłaniają się tylko bezpośrednio z produktów zawierających witaminę A. Zawsze byłam pewna, że np. duszenie marchwi na oleju sprawia że spokojnie wszystkie witaminy "wejdą".
Lily - 2012-06-22, 13:46
W warzywach takich jak np. marchewka nie ma witaminy A, lecz prowitamina A ( hxxp://pl.wikipedia.org/wiki/Prowitamina ), która organizm musi dopiero przetworzyć, ale spokojnie, da sobie z tym radę W dodatku prowitaminy nie można przedawkować, witaminy rozpuszczalne w tłuszczach tak - i są toksyczne.
|
|