wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Artykuły o zdrowiu - Artykuł o rozpuszczalności witamin w tłuszczach

ropuszka - 2012-06-22, 13:39
Temat postu: Artykuł o rozpuszczalności witamin w tłuszczach
Potrzebuję rzetelnego artykułu o wchłanianiu witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.

Dzisiaj przy okazji robienia kanapki z masłem lnianym, moja mama wytknęła mi że nie ma ono witaminy A jak zwykłe masło. ( Powiedziała też że jest za tłuste ale to już pomińmy milczeniem). Powiedziałam jej że jak się położy pomidora , który ma witaminę A, to się jej spokojnie dostarczy. A ona na to że witaminy rozpuszczalne w tłuszczach wchłaniają się tylko bezpośrednio z produktów zawierających witaminę A. :shock: Zawsze byłam pewna, że np. duszenie marchwi na oleju sprawia że spokojnie wszystkie witaminy "wejdą".

Lily - 2012-06-22, 13:46

W warzywach takich jak np. marchewka nie ma witaminy A, lecz prowitamina A ( hxxp://pl.wikipedia.org/wiki/Prowitamina ), która organizm musi dopiero przetworzyć, ale spokojnie, da sobie z tym radę :) W dodatku prowitaminy nie można przedawkować, witaminy rozpuszczalne w tłuszczach tak - i są toksyczne.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group