|
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
 |
Domowa piekarnia - Podpłomyki wielozbożowe
Iwona - 2007-09-13, 23:53 Temat postu: Podpłomyki wielozbożowe Składniki:
- 1 szklanka mąki razowej pszennej
- 1 szklanka mąki owsianej / jęczmiennej (ja daję owsianą i trochę więcej, jakieś 1,2 szklanki)
- sól
1. Do mąki pszennej wlać ok. ¾ szklanki wody i odstawić na noc (chyba że wlejemy gorącą wodę, to wtedy wystarczy poczekać 20-30 minut).
2. Następnego dnia dodać resztę składników do namoczonej masy i zagnieść dość ścisłe, elastyczne ciasto.
3. Kawałki ciast rozwałkować na plasterki grubości 2 mm, wyłożyć na nie natłuszczoną blachę i piec na małym ogniu, w piekarniku lub na patelni, aż się zrumienią, ale nie wysuszą.
4. Najlepiej smakują ciepłe (prawda, potem trochę twardnieją)
Uwagi: ja nie wałkuję ciasta, tylko w rękach zagniatam na owalne placuszki dowolnych rozmiarów.
Poza tym uważać należy, aby te placuszki nie były za cienkie, bo się wysuszą w trakcie pieczenia, a wtedy są po prostu bardzo twarde i trzeba mieć naprawdę mocne zęby
Ja piekę w ok. 150-170°C przez 10 minut z jednej strony i chyba trochę krócej z drugiej.
PS. Mój mały woła właśnie na te podpłomyki "ciasteczka" i bardzo mu one smakują
Cytrynka - 2007-09-14, 07:08
Przepis smakowity. Pewnie dziwne pytanie zadam, ale z czym można jeśc takie podpłomyki?
Iwona - 2007-09-14, 10:47
My to używamy tak jak chleba. Bardzo fajnie, moim zdaniem, pasuje do tego pasta z pestek dyni i cebuli wg Ani D., i do tego pomidorek, albo awokado.
Karolina - 2007-09-14, 13:05
Ja się zawsze boję, że taki podpłomyk jest surowy w środku, tylko podgrzany po prostu.
Humbak - 2007-09-14, 13:09
mi z kolei nie smakuje... taka sucha mąka...
ale natalia to lubiła i jadła z dzemikiem
Ania D. - 2007-09-15, 19:01
U nas się sprawdzały z powidłami śliwkowymi, jako szybka kolacja, gdy wracaliśmy z długich spracerów. Smakowało bardzo. Ja robię zawsze na patelni i od razy zjadamy ciepłe. Pasuje też do wszelkich warzyw duszonych.
|
|