wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Domowa piekarnia - Podpłomyki wielozbożowe

Iwona - 2007-09-13, 23:53
Temat postu: Podpłomyki wielozbożowe
Składniki:
- 1 szklanka mąki razowej pszennej
- 1 szklanka mąki owsianej / jęczmiennej (ja daję owsianą i trochę więcej, jakieś 1,2 szklanki)
- sól

1. Do mąki pszennej wlać ok. ¾ szklanki wody i odstawić na noc (chyba że wlejemy gorącą wodę, to wtedy wystarczy poczekać 20-30 minut).

2. Następnego dnia dodać resztę składników do namoczonej masy i zagnieść dość ścisłe, elastyczne ciasto.

3. Kawałki ciast rozwałkować na plasterki grubości 2 mm, wyłożyć na nie natłuszczoną blachę i piec na małym ogniu, w piekarniku lub na patelni, aż się zrumienią, ale nie wysuszą.

4. Najlepiej smakują ciepłe (prawda, potem trochę twardnieją)

Uwagi: ja nie wałkuję ciasta, tylko w rękach zagniatam na owalne placuszki dowolnych rozmiarów.
Poza tym uważać należy, aby te placuszki nie były za cienkie, bo się wysuszą w trakcie pieczenia, a wtedy są po prostu bardzo twarde i trzeba mieć naprawdę mocne zęby :-)
Ja piekę w ok. 150-170°C przez 10 minut z jednej strony i chyba trochę krócej z drugiej.

PS. Mój mały woła właśnie na te podpłomyki "ciasteczka" i bardzo mu one smakują

Cytrynka - 2007-09-14, 07:08

Przepis smakowity. Pewnie dziwne pytanie zadam, ale z czym można jeśc takie podpłomyki?
Iwona - 2007-09-14, 10:47

My to używamy tak jak chleba. Bardzo fajnie, moim zdaniem, pasuje do tego pasta z pestek dyni i cebuli wg Ani D., i do tego pomidorek, albo awokado.
Karolina - 2007-09-14, 13:05

Ja się zawsze boję, że taki podpłomyk jest surowy w środku, tylko podgrzany po prostu.
Humbak - 2007-09-14, 13:09

mi z kolei nie smakuje... taka sucha mąka...
ale natalia to lubiła i jadła z dzemikiem :)

Ania D. - 2007-09-15, 19:01

U nas się sprawdzały z powidłami śliwkowymi, jako szybka kolacja, gdy wracaliśmy z długich spracerów. Smakowało bardzo. Ja robię zawsze na patelni i od razy zjadamy ciepłe. Pasuje też do wszelkich warzyw duszonych.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group