| |
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
 |
Przetwory - fasolka szparagowa i zielony groszek
Angelika - 2012-07-10, 08:00 Temat postu: fasolka szparagowa i zielony groszek dziewczyny czy macie jakieś przepis na zalewę do zielonego groszku?
nasadziłam tego a nie wiem jak zrobić na zimę
a drugie to fasolka szparagowa? kiedyś mroziłam ale to porażka, potem w słoikach i też lipa
może jakąś sałatkę wielowarzywną zrobić? z cukinią i czymś tam w zalewie?
macie jakiś przepis?
dzięki z góry
Lily - 2012-07-10, 08:53
| Angelika napisał/a: | | kiedyś mroziłam ale to porażka |
A czemu? Zblanszowałaś przed mrożeniem? Tak jak np. tu piszą hxxp://twojemoje.blogspot.com/2009/09/zapasy-na-zime-mrozenie-warzyw-fasolka.html
MartaJS - 2012-07-10, 08:55
W przypadku fasolki blanszowanie jest ważne też z jednego powodu - fasolka w zamrażalniku jeszcze jakiś czas "starzeje się" i jeśli nie zblanszujemy, super chrupiąca fasolka zrobi się łykowata.
bronka - 2012-07-10, 09:11
Angelika, wszystkie strączkowe ( wysokobiałkowe) rośliny trzeba pasteryzować 2-3 razy. Najlepiej trzy. W odstępie 24h.
Ja w tym roku zrobiłam groszek. Tak na próbę- czy się sprawdzi i bób. Fasolkę też zamierzam zrobić. U mnie zalewa to po prostu woda z solą.
Jak mrozisz to koniecznie blanszuj tak jak dziewczyny pisały.
[ Dodano: 2012-07-10, 10:16 ]
Jak byś mogła jeszcze doprecyzować określenia porażka i lipa to łatwiej by było pomóc
Kwaśne? Twarde? łykowate? Rozpadające się?
kofi - 2012-07-10, 12:49
Nooo nie wiem, jak kiedyś za namową teściowej zblanszowałam, to była paskudna, ale może to wina fasolki, nie dobrych rad teściowej. Ostatnio nie blanszuję. Co do zapraw w słoikach, zawsze kończyły się porażką (= kwaśniały), więc nawet się nie porywam.
bronka - 2012-07-10, 13:41
| kofi napisał/a: | | porażką (= kwaśniały) |
dwu- trzykrotnie pasteryzowane?
Angelika - 2012-07-10, 20:58
kofi wlasnie ja milam podobnie kwasne i do niczego
jak zblanszuje i bede gotowac 3razy to czy jakies witaminy w ogole sie ostana?
wychodzi na to ze lepiej zamrozic choc ja tak tego nie lubie
|
|