| |
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
 |
Na słodko - Razowe orkiszowe drożdżówki z wiśniami i marcepanem
poughkeepsie - 2012-07-16, 20:52 Temat postu: Razowe orkiszowe drożdżówki z wiśniami i marcepanem Tytuł mówi sam za siebie
m Niebo w gębie, co mam więcej pisać
Drożdżówki świetnie nadają się na weekendowe śniadanie, podwieczorek czy deser, a nawet piknik, polecam!
Drożdżówki:
Na 12 sztuk:
1 szklanka jasnej mąki orkiszowej, typ 630
1 szklanka mąki razowej orkiszowej
1/2 szklanki mleka
50 g roztopionego mleka
1 jajko z chowu wolnowybiegowego
2-3 g świeżych drożdży
2 łyżki brązowego cukru
szczypta soli
Nadzienie:
0.5 kg wiśni, wydrylowanych
brązowy cukier, w zależności od upodobań, ja nie daję dużo, bo lubię mocno kwaśne - kilka łyżek
2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
200 g masy marcepanowej
Mleko wlewamy do jeszcze ciepłego, roztopionego masła, wbijajmy jajko, wszystko mieszamy aż się połączy. Dodajemy cukier i drożdże, ponownie mieszamy. Do płynnych składników dodajemy wymieszane ze sobą mąki, zagniatamy elastyczne ciasto. Można to zrobić w robocie.
Odstawiamy do wyrośnięcia na noc do lodówki lub w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, aż podwoi swoją objętość (ok. 45-60 minut).
Przygotowujemy nadzienie:
Wiśnie gotujemy/smażymy z cukrem aż odparuje większość soku. Wsypujemy przesianą przez sitko skrobię ziemniaczaną, zagotowujemy. Odstawiamy do ostudzenia. Wiśnie najlepiej przygotować dzień wcześniej.
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, blachę wykładamy papierem/matą do pieczenia.
Masę marcepanową rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach ok. 30x20 cm.
Blat lekko omączamy i wykładamy na niego ciasto. Rozwałkujemy je omączonym wałkiem również na prostokąt o wymiarach 30x20 cm.
Na ciasto wykładamy marcepan, a na wierzch wiśnie. Całość zwijamy w rulon od dłuższego boku.
Kroimy na 12 plastrów, które wykładamy ślimaczkiem do góry na blachę.
Pieczemy ok. 15 minut. Na szczęście można jeść ciepłe!
hxxp://zielenina.blogspot.com/2012/07/dekandeckie-razowe-orkiszowe-drozdzowki.html
dort - 2012-07-26, 21:12
zrobiłam dzisiaj wyszły przepyszne, w poniedziałek idę na targ po kolejne wiśnie
wogóle uwielbiam drożdżówki orkiszowe i często je robię - mam taki vegan przepis i twoje również przerobiłam na wersję vegan tj. masło zastąpiłam olejem, a jajko zupełnie pominęłam
[ Dodano: 2012-07-31, 12:20 ]
moich eksperymentów ciąg dalszy nie było w poniedziałek wiśni, więc zakupiłam śliwki węgierki i zrobiłam drożdżówki nadziewane śliwkami z orzechami, daktylami i na mleku kokosowym domowej roboty, a wiórki z tego mleka również wpakowałam do nadzienia - wyszły rewelacyjne - polecam fajny przepis, robi się szybko, można zmodyfikować pod do siebie, a w smaku są boskie
|
|