wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Domowa piekarnia - ciasto brzoskwiniowe do góry nogami - bez tłuszczu

ifinoe - 2012-07-22, 15:40
Temat postu: ciasto brzoskwiniowe do góry nogami - bez tłuszczu
oparłam się na przepisie z fatfree.vegan hxxp://blog.fatfreevegan.com/2007/08/peach-upside-down-cake.html]upside-down cake

wykorzystałam


Na ciasto:

suche:

1 szklankę maki orkiszowej graham i 1/2 szklanki pszennej razowej (bardzo razowej, prawie same otręby)
1/3 szklanki cukru brązowego (następnym razem wezmę tylko 1/4 szklanki)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
otarta skórka z 1/2 cytryny

mokre:

1 szklanka mleka owsianego (zmiksowane resztki owsianki śniadaniowej z wodą)
1 łyżeczka esencji waniliowej
sok z połówki cytryny

5 brzoskwiń - obrane, pokrojone na ósemki
1/3 szklanki brązowego cukru
2 łyżki wody

Piekłam w patelni z odczepianą rączką

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni
Mieszamy suche składniki

Na w/wym patelni rozpuściłam 1/3 szklanki cukru z wodą i podgrzewałam mieszając do uzyskania gęstego syropu, dorzuciłam kawałki brzoskwiń i rozłożyłam je równą warstwą na dnie.

Do suchych składników dolewamy mokre, szybko mieszamy i masę wylewamy na brzoskwinie w syropie. Wstawiamy patelnię do piekarnika, pieczemy 40 minut - do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do wystygnięcia ok 15 minut, potem przykładamy duży talerz i odwracamy patelnię. Ja nie smarowałam patelni niczym przed pieczeniem i warstwa owoców bez problemu odeszła od naczynia.

Kroimy i jemy ;)

Zredukowałam ilość cukru w stosunku do przepisu oryginalnego, a i tak jest to deser odrobinę dla mnie za słodki. Chociaż pyszny i tak ;) Goście pożarli błyskawicznie.

Fotki:

Po upieczeniu:





Po odwróceniu:



Po pokrojeniu:


gosia_w - 2012-07-22, 18:04

wygląda mega apetycznie :-D
pewno słód zamiast cukru też może być
spróbuję zmniejszyć ilość proszku/sody

ifinoe - 2012-07-22, 19:04

gosia_w napisał/a:
wygląda mega apetycznie :-D
pewno słód zamiast cukru też może być
spróbuję zmniejszyć ilość proszku/sody


słód na pewno będzie ok...albo daktyle...będę kombinować, bo ciasto jest łatwe i chętnie wypróbuję inne owoce sezonowe

Mia - 2012-07-23, 02:14

mniam! a gdzie kupowałaś esencję waniliową? bo olejku z aromatem mam już dość :evil:
ifinoe - 2012-07-23, 09:00

esencję kupowałam w sklepie Marks&Spencer - a potem do pustej buteleczki wkładam laskę wanilii i zalewam wódką - po 6 miesiącach jest gotowa...szczerze mówiąc nawet nie wiem czy ta obecna buteleczka to domowy wyrób czy też M&S
olgasza - 2012-07-24, 14:13

Fajne to ciasto, właśnie pochłonęłam 2 kawałki :-)
Oczywiście trochę zmodyfikowałam, bo nie miałam wszystkich składników, więc zamiast mąki orkiszowej była mieszanka pszennej i ryżowej, zamiast mleka owsianego - sojowe, cukru, sody i proszku dałam mniej, ale i tak wyszło bardzo słodkie, skórki cytrynowej ani soku z cytryny też nie miałam, a zamiast esencji waniliowej dodałam trochę cukru waniliowego. Piekłam w naczyniu szklanym żaroodpornym do zapiekanek (bez przykrywania). Trochę nie chciało się odkleić przy wyciąganiu, ale jakoś się udało ;-)
Dzięki za przepis, naprawdę proste, szybkie i pyszne :-)


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group