| |
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
 |
Domowa piekarnia - ciasto brzoskwiniowe do góry nogami - bez tłuszczu
ifinoe - 2012-07-22, 15:40 Temat postu: ciasto brzoskwiniowe do góry nogami - bez tłuszczu oparłam się na przepisie z fatfree.vegan hxxp://blog.fatfreevegan.com/2007/08/peach-upside-down-cake.html]upside-down cake
wykorzystałam
Na ciasto:
suche:
1 szklankę maki orkiszowej graham i 1/2 szklanki pszennej razowej (bardzo razowej, prawie same otręby)
1/3 szklanki cukru brązowego (następnym razem wezmę tylko 1/4 szklanki)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
otarta skórka z 1/2 cytryny
mokre:
1 szklanka mleka owsianego (zmiksowane resztki owsianki śniadaniowej z wodą)
1 łyżeczka esencji waniliowej
sok z połówki cytryny
5 brzoskwiń - obrane, pokrojone na ósemki
1/3 szklanki brązowego cukru
2 łyżki wody
Piekłam w patelni z odczepianą rączką
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni
Mieszamy suche składniki
Na w/wym patelni rozpuściłam 1/3 szklanki cukru z wodą i podgrzewałam mieszając do uzyskania gęstego syropu, dorzuciłam kawałki brzoskwiń i rozłożyłam je równą warstwą na dnie.
Do suchych składników dolewamy mokre, szybko mieszamy i masę wylewamy na brzoskwinie w syropie. Wstawiamy patelnię do piekarnika, pieczemy 40 minut - do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do wystygnięcia ok 15 minut, potem przykładamy duży talerz i odwracamy patelnię. Ja nie smarowałam patelni niczym przed pieczeniem i warstwa owoców bez problemu odeszła od naczynia.
Kroimy i jemy
Zredukowałam ilość cukru w stosunku do przepisu oryginalnego, a i tak jest to deser odrobinę dla mnie za słodki. Chociaż pyszny i tak Goście pożarli błyskawicznie.
Fotki:
Po upieczeniu:
Po odwróceniu:
Po pokrojeniu:
gosia_w - 2012-07-22, 18:04
wygląda mega apetycznie
pewno słód zamiast cukru też może być
spróbuję zmniejszyć ilość proszku/sody
ifinoe - 2012-07-22, 19:04
| gosia_w napisał/a: | wygląda mega apetycznie
pewno słód zamiast cukru też może być
spróbuję zmniejszyć ilość proszku/sody |
słód na pewno będzie ok...albo daktyle...będę kombinować, bo ciasto jest łatwe i chętnie wypróbuję inne owoce sezonowe
Mia - 2012-07-23, 02:14
mniam! a gdzie kupowałaś esencję waniliową? bo olejku z aromatem mam już dość
ifinoe - 2012-07-23, 09:00
esencję kupowałam w sklepie Marks&Spencer - a potem do pustej buteleczki wkładam laskę wanilii i zalewam wódką - po 6 miesiącach jest gotowa...szczerze mówiąc nawet nie wiem czy ta obecna buteleczka to domowy wyrób czy też M&S
olgasza - 2012-07-24, 14:13
Fajne to ciasto, właśnie pochłonęłam 2 kawałki
Oczywiście trochę zmodyfikowałam, bo nie miałam wszystkich składników, więc zamiast mąki orkiszowej była mieszanka pszennej i ryżowej, zamiast mleka owsianego - sojowe, cukru, sody i proszku dałam mniej, ale i tak wyszło bardzo słodkie, skórki cytrynowej ani soku z cytryny też nie miałam, a zamiast esencji waniliowej dodałam trochę cukru waniliowego. Piekłam w naczyniu szklanym żaroodpornym do zapiekanek (bez przykrywania). Trochę nie chciało się odkleić przy wyciąganiu, ale jakoś się udało
Dzięki za przepis, naprawdę proste, szybkie i pyszne
|
|