| |
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
 |
Na słodko - napoleonka
idare - 2012-08-10, 12:28 Temat postu: napoleonka to niezdrowe ciasto szczególnie polecam wielbicielom ciast z kremem
-2 duże paczki krakersów solonych
-1l mleka sojowego (np z biedronki)
-pół kostki wegańskiej margaryny lub masła
-1 budyń waniliowy
-1szkl mąki
-cukier trzcinowy opcjonalnie
Na dużej blasze rozłożyć krakersy.
z litra mleka odlać szklankę, resztę gotować z margaryną lub masłem.
szklankę mleka zmiksować z budyniem i szklanką mąki.
tą mieszaninę wlewać powoli do gotującego się mleka mieszając (ja używam miksera, wtedy mam pewność że nie zrobią się grudy), chwileczkę pogotować aż zgęstnieje, cały czas mieszając. spróbować, jak za mało słodkie dosłodzić. wylać gorącą masę na krakersy i przykryć od razu drugą warstwą krakersów. Zostawić do ostygnięcia, można jeszcze posypać cukrem pudrem.
W tym cieście fenomenem jest to jak słony smak krakersów łączy się ze słodkim smakiem kremu. Jak dla mnie ten smak jest wart nawet grzechu jakim jest zjedzenie tony cukru i tłuszczu
fylwia - 2012-08-13, 09:33
Nie mogłam się powstrzymać, zrobiłam, było boskie! Od dawna za mną coś budyniowatego chodziło, zrobiłam z mąki owsianej i kukurydzianej, bo nie miałam białej pszennej. I krakersy miałam mało słone. Mało słodkie wyszło - i to był był błąd, bo nie mogłam przestać jeść Jakby mnie zmuliło, to bym się tak nie obżerała .
Teraz mi się marzy powtórka na cieście francuskim .
bronka - 2012-08-13, 10:04
fylwia, i dałaś też szklankę mąki na litr mleka?
Ja chyba w środę zrobię napoleonkę, ale ilość mąki mnie położyła
A swój przepis gdzieś zgubiłam
| fylwia napisał/a: | Teraz mi się marzy powtórka na cieście francuskim . |
ja też lubię na francuskim
fylwia - 2012-08-13, 10:10
| bronka napisał/a: | | fylwia, i dałaś też szklankę mąki na litr mleka? |
Dałam całą, ale takie gęste to było, że ciężko się miksowało, przypuszczam, że z połową szklanki też by wyszło, tylko może musiałoby dłużej postać, żeby zesztywniało. Moje było sztywne na ciepło i po odkrojeniu kawałka wcale się nie odkształcało, dlatego pierwsze trzy kawałki wsunęłam na ciepło, polecam .
|
|