| |
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
 |
Śniadania i kolacje - Migdałowe clafoutis z renklodami
poughkeepsie - 2012-08-13, 09:46 Temat postu: Migdałowe clafoutis z renklodami Na 4 mniejsze lub 3 większe porcje:
2 szklanki wydrylowanych i pokrojonych na ósemki renklod lub innych owoców
1/3 szklanki mąki migdałowej
1/3 szklanki razowej mąki orkiszowej
skórka otarta z 1 cytryny (najlepiej ekologicznej, niewoskowanej)
1/2 szklanki tłustej śmietanki (jeśli wolicie bardziej dietetycznie użyjcie tylko mleka)
1/2 szklanki mleka (użyłam ryżowego)
3 jajka z chowu wolnowybiegowego
1/4 szklanki syropu z agawy (lub brązowego cukru)
garść płatków migdałowych
Natłuszczamy formę o średnicy ok. 20 cm. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Mąki mieszamy ze sobą. Trzepaczką lub mikserem lekko ubijamy ze sobą mleko, śmietankę, skórkę z cytryny i syrop z agawy. Dodajemy po jednym jajku dodając kolejne, gdy poprzednie połączy się z masą. Ciągle ubijając wsypujemy suche składniki miksując aż się połączą na gładką masę.
Na dno formy wykładamy śliwki, zalewamy je ciastem. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi.
Zapiekamy ok. 30-45 minut aż nóż wbity w ciasto będzie suchy. Podajemy natychmiast lub lekko przestudzone. Polecam!
hxxp://zielenina.blogspot.com/2012/08/migdaowe-clafoutis-z-renklodami.html
Deseodeseo - 2012-09-04, 13:44
Robiałam. Wyszło mi smaczne ale nieco za rzadkie, ale niewybredni goście zjedli całość;)
Następnym razem zrobię gęściejsze ciasto:)
|
|