wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Na słodko - Ciasto z budyniem i śliwkami

bronka - 2012-08-25, 09:57
Temat postu: Ciasto z budyniem i śliwkami
Przepis własny.

Jeśli po południu uda mi się zrobić fotkę to wkleję.

Spód:

- szklanka orkiszowej pełnoziarnistej mąki ( oczywiście można innej)
- około 6 łyżek oleju - u mnie 2 kokosowego ( słoik musiałam skończyć) i 4 ryżowego.
- 3 łyżki słodu - u mnie z agawy, ale można inny lub cukier

Zagnieść szybko dość kruszące się ciasto, wylepić formę, schłodzić moment w lodówce.

Budyń:
- 2 opakowania budyniu waniliowego- u mnie bio- Amylon ( czeski)
- 2-3 łyżki słodu/ cukru
- 0,7 litra mleka- u mnie orkiszowo- migdałowe
Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu redukując tylko ilość mleka.

Śliwki:
wypestkować i przekroić na połówki.

Posypka
3 łyżki surowego cukru palmowego ( boszzzzzzzzz jaki on pyszny!) - może być inny cukier lub słód.
3 łyżki zmielonych orzechów- u mnie nerkowce,bo paczka była otwarta.


Kruchy spód podpiec w piekarniku około 15 minut-u mnie już zaczynał się lekko rumienić.
Wyjąc z piekarnika, wylać na niego budyń ( buding - jak to mawia Franek), ułożyć ładnie połówki śliwek i zasypać hojnie posypką.
Do piekarnika na pół godzinki.
Ja piekłam pod przykryciem bo palmowy cukier już po kilku minutach zaczął się dziwnie zachowywać. Utworzył za to pyszną chrupiącą skorupkę.
Ciasto piekłam bardzo późno, więc wyłączyłam tylko piekarnik i zostało w gorącym. Wyciągnęłam rano.

Ciasto pyszne. Kruchy twardawy spód, delikatny budyń, soczyste śliwki i słodka, karmelowo- orzechowa chrupiąca skorupka na górze.
Do tego kubek kawy.
Mniam

dynia - 2012-08-25, 10:12

O jezzzzu Bronka ,jak możesz mi to robić :lol:
bronka - 2012-08-25, 10:22

dynia, że co? że bez zdjęcia? :-P ;-) ;-) ;-)
diancia - 2012-08-25, 19:31

bronka napisał/a:
Ciasto pyszne. Kruchy twardawy spód, delikatny budyń, soczyste śliwki i słodka, karmelowo- orzechowa chrupiąca skorupka na górze.
Do tego kubek kawy.
o nie! po takim opisie muszę upiec koniecznie, a tu ani śliwek, ani czasu, ani miejsca w piekarniku ;) zapowiada się pychotka :)
Malena - 2012-08-25, 21:33

Jestem antytalencie jeżeli chodzi o pieczenie, ale po tym opisie to mi tak ślinka cieknie, że muszę to zrobić. A śliwek nie jadłam z 15 lat, to może się przełamię...
malina - 2012-08-26, 09:24

dynia napisał/a:
O jezzzzu Bronka ,jak możesz mi to robić :lol:


:lol: No właśnie!
Zaraz robię :mryellow:

kofi - 2012-08-26, 10:00

malina napisał/a:
dynia napisał/a:
O jezzzzu Bronka ,jak możesz mi to robić :lol:


:lol: No właśnie!
Zaraz robię :mryellow:

No właśnie. :lol:
Dobrze, że mam chociaż szarlotkę banalną, bobym w ogóle zeszła...

- 2012-08-26, 10:02

Bronka love it!!! mam śliwki i nie zawaham się spróbować!! :) ))

[ Dodano: 2012-08-26, 11:22 ]
kofi napisał/a:
Dobrze, że mam chociaż szarlotkę banalną, bobym w ogóle zeszła...
:lol: :lol: :lol:
właśnie jedno ciasto śliwkowe się kończy piec, ale to i tak nie przeszkodzi mi w zrobieniu tego Bronkowego jeszcze dziś :lol:

bronka - 2012-08-27, 09:20

malina, , robiłyście? :mrgreen:

kofi napisał/a:
Dobrze, że mam chociaż szarlotkę banalną, bobym w ogóle zeszła...

:lol:

diancia, dzisiaj troszkę chłodniej to czas piekarnik odpalić ;-)

Malena napisał/a:
A śliwek nie jadłam z 15 lat, to może się przełamię..

nie lubisz? Zawsze można zrobić z brzoskwiniami, albo innymi późno- letnimi owocami :-)

Smacznego dziewczęta :-P

diancia - 2012-08-27, 09:26

bronka napisał/a:
diancia, dzisiaj troszkę chłodniej to czas piekarnik odpalić ;-)
jednak Twoje ciacho musi poczekać, bo Mąż zażądał wczoraj szarlotki - a sama wiesz, że ja pod buciorem, to potulnie piekę, co każe ;)

piekarnik od wczoraj cały czas mam w użyciu, uwielbiam temperaturę powietrza poniżej 30 stopni :mryellow:

bronka - 2012-08-27, 09:30

diancia napisał/a:
uwielbiam temperaturę powietrza poniżej 30 stopni :mryellow:

się nie dziwię ;-)

- 2012-09-01, 10:32

bronka, ja dzis wreszcie robie. Wcześniej piekłam sypaną szarlotkę 2 razy bo domownicy mi sukcesywnie wyjadali migdały zaplanowane do tego ciasta :roll:
sheana - 2012-09-05, 20:03

Ciasto jest absolutnie boskie, tylko jakoś mi za dużo budyniu wyszło, za mało posypki i się nieco w budyniu podtopiła. Ale mniam, nie wytrzymaliśmy i zjadamy lekko ciepłe. Zrobiłam na mleku kokosowym, bo własnie miałam otwarte. Pyyyyyycha!
karmelowa_mumi - 2012-09-05, 20:41

bronka, aaa, ślinianki pracują ;)
karmelowa_mumi - 2012-09-05, 20:42

hej, a z malinami tez by dalo rade, nie?
bronka - 2012-09-05, 20:46

na pewno :-D

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group