wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Co dobrego z... - co dobrego z twardego tofu?

theloudestsound - 2012-08-30, 12:11
Temat postu: co dobrego z twardego tofu?
co szybkiego z łatwo dostępnych produktów można zrobić z naturalnego twardego tofu? (najlepiej jakąś przekąskę)
Jeszcze nigdy nie jadłam tofu i kompletnie nie mam pomysłu.

maga - 2012-08-30, 12:31

1) Twarożek. Należy posolić, dodać sok z cytryny, trochę oliwy i doprawić w/g gustu. Ja daję ząbek czosnku, jakieś świże zioła (szczypiorek, natkę, bazylię itp.), odrobinę pieprzu, czasem suszone pomdory lub oliwki.

2) Tofu w drobną kostkę jako dodatek do zupy o wyraźnym smaku. Fajnie smakuje w kremach, ostatnio u nas gościło w kremie jarmużowym, zwykle dajemy do zupy miso, razem z glonami.

3) tofucznica - na patelni podsmażam paprykę, cebulę, ząbek czosnku, czasem pomidory. Do tego pogniecione widelcem tofu, przyprawy i dużo curry

4) tofu w nori - tofu w plastry i na nod/dobę do marynaty (ja robię z sosu sojowego, czosnku, imbiru, oliwy). Półźniej zawijamy te plastry w 1/2 arkusza nori, panierujemy i smażymy.

5)tofurnik - tu musisz sobie znaleźć przepis - w necie jest mnóstwo.

6)dodatek do duszonych warzyw

Generalnie wszędzie tam, gdzie można zastąpić twaróg, ale należy je posolic i pocytrynić.

[ Dodano: 2012-08-30, 12:32 ]
Aha. Sorry, Tobie chodziło o szybkie przekąski. Umnknęło mi ;)

theloudestsound - 2012-08-30, 13:17

Zamarynowałam i zamierzam taki kosteczki usmażyć, mogę je usmażyć w marynacie skoro jest na bazie oleju? czy to raczej zły pomysł?
Agnieszka - 2012-08-30, 14:25

Marynowany bym raczej zastosowała do sałatek, jak lubisz dłubanie do: koreczków, szaszłyków itp
Kostki lub plastry tofu możesz skropić sosem sojowym/tamari panierować w mące (kukurydziana, zwykła, ryżowa, mieszanki z dodatkiem przypraw, ziarna sezamu...) podsmażyć i do tego sos po grecku czyli duszona cebula, warzywa korzeniowe, przyprawy przecier pomidorowy lub pomidory
Wiele przepisów ma kuchnia azjatycka więc i tu warto poszukać inspiracji.
Zawsze może być bazą do dipów w połączeniu np. z gotowanym/parowanym brokułem i ulubionymi przyprawami, w którym macza się warzywa surowe, grzanki itp.
Bardzo mi smakowały samosy (to rodzaj pierogów, zazwyczaj smażonych ale można upiec), w których tofu, natka, oliwki (chyba i papryka)+ sos sojowy, przyprawy stanowiły nadzienie.

alcia - 2012-08-30, 14:55

z tofu wszystko jest dobre :)
Najbardziej lubie wędzone.

Do czegokolwiek bym nie używała - zawsze najpierw kroję w plastry i zalewam sosem sojowym, zostawiam tak na chwilę.

I tofu można jest tak lekko obsmażone (obtoczone mąka kukurydzianą przykładowo) jako dodatek "kotlecikowy" do obiadku.
tofu - rybka, jak pisała maga - obwinięte glonami nori i usmażone w panierce (uwielbiam)
warzywa zapiekane/duszone z dodatkiem tofu
pulpeciki z tofu - tofu zgniatam, dodaję jajko, bułkę tartą, cebulkę podsmażoną i smażę kulki, potem zalewam sosem pomidorowym i podaję z kaszą gryczaną.
kotleciki wszelakie- np. kasza gryczana/jęczmienna + cebulka + natka + zmielone płatki owsiane dla zlepienia.. no i tofu

etc. :)

moony - 2012-08-31, 00:46

Tofu w kostkę, namoczyć w sosie sojowym, otoczyć zmielonym sezamem i do piekarnika lub na patelnię.
idalianna - 2012-09-07, 11:41

A w czym można obtoczyć tę rybę z tofu i nori, jeśli nie ma być to jajko? :->
maga - 2012-09-07, 13:25

idalianna, zamiast jajka używam gluta z siemienia. Mieszam zmielone siemię z wodą i odstawiam na chwilę. Później ewentualnie dolewam trochę wody, żeby konsystencja była taka wsamrazdopanierowania ;-)
alcia - 2012-09-07, 14:31

Ja to po zawinięciu zostawiam jeszcze w półmisku, pochlapane sosem sojowym. Potem jest wystarczająco wilgotne, by obtoczyć w jakiejś mące i smażyć, jak ktoś jajek nie używa.
lilias - 2012-09-07, 19:16

zwykłe lub marynowane zalewam sosem sojowym z odrobiną słodkiego sosu chili (chyba tajski,nie jest w ogóle ostry)potem sól, pieprz, mąka ziemniaczana na wierzch i smażę. trzeba tylko uważać bo ziemniaczana inaczej się smaży i można przypalić. konsystencja bardziej zwarta niż przed smażeniem, panierka ścisła, nieco ciągnąca. jem na zimno i na ciepło. najlepiej samemu wypróbować na jednym czy dwóch kawałkach czy dany sposób pasuje.

zwykłe (lub marynowane lub wędzone, kto co ma i co mu najlepiej pasuje) rozgniatam ręką i dodaję do szpinaku z podduszoną cebulką, czosnkiem i obowiązkowo z odrobiną gałki (plus sól i pieprz). świetny farsz do naleśników czy pasztecików, do pierogów chyba też pasuje- nie robiłam.

wędzone kroję w kosteczkę, dodaję pokrojone w kostkę ugotowane ziemniaki, cebulkę, jabłko, ogórki kiszone, białą fasolę(puszka), sól, pieprz(nie żałuję) i majonez (sojonez pasuje również). to się nazywa u mnie w domu sałatka śledziowa bez śledzi, w wersji oryginalnej jeszcze jajca i śledź oraz gęsta śmietana zamiast majonezu.

marynowane często jako dodatek do sosów z warzywami.

edit na panierkę do tofu pasuje również kartoflanka(zabrakło mi) z pszenną razową pół na pół, łatwiej się smaży,, ale mniej ciągnąca :-)


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group