| |
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
 |
Na słodko - Rafaello lepsze od oryginału - vegan
Gia - 2012-08-30, 16:42 Temat postu: Rafaello lepsze od oryginału - vegan Składniki:
Masło kakaowe: do kupienia w hurtowniach cukierniczych w Poznaniu na ulicy Kolejowej 57
0,7 kg kosztuje 30 złotych
mleko sojowe w proszku
migdały
ksylitol
Rozpuścić masło kakaowe i zdjąć z ognia, żeby było dość ostudzone, ale nadal ciekłe. dodać ksylitol (na oko ze 2 łyżki na 200g masła), i 2 łyżki mleka w proszku rozpuszczonego w ok 70 ml wody
wszystko energicznie mieszać aż do zrobienia jednolitej masy, przelać do foremek do lodu, do każdej włożyć migdał. (można też po prostu wylać na jakąś blachę, a potem lepić,
bo dzięki temu że mleko sojowe jest rozpuszczone w wodzie masa nie twardnieje do końca i ma konsystencje plasteliny. Po ulepieniu kulki z migdałem w środku, wszystko obtoczyć w wiórkach kokosowych i włożyć do lodówki.
(z zamrażarki jeszcze lepsze, a nie mrozi się do końca).
Podobnie robi się wegańską białą czekoladę, tylko mleka nie rozpuszcza sie w wodzie, wtedy masa twardnieje do konsystencji czekolady i jest również pyszna.
Jadłonomia - 2012-11-12, 22:21
O JEJ! Ja tak tęskniłam za białą czekoladą, uwielbiam! Wiesz może gdzie w internecie można kupić takie cudo? Muszę zrobić wegańską białą czekoladę!
kofi - 2012-11-13, 08:15
Mam masło kakaowe kupione do celów kosmetycznych, ciekawe, czy do konsumpcyjnych by się nadało. Aczkolwiek za biała czekoladą nie przepadam.
|
|