wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Na słodko - Marcepanowe ciasto z gruszkami i jeżynami w syropie klonowym

poughkeepsie - 2012-09-02, 18:10
Temat postu: Marcepanowe ciasto z gruszkami i jeżynami w syropie klonowym
Na formę o ¶rednicy 26 cm:
100 g miękkiego masła
100 g razowej m±ki orkiszowej
50 g jasnej m±ki pszennej/orkiszowej
100 g masy marcepanowej pokrojonej w drobn± kostkę
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka z chowu wolnowybiegowego
50 g br±zowego, nierafinowanego cukru
50 g jogurtu naturalnego
1 kg gruszek
sok z 1 cytryny
2 gar¶cie jeżyn
1/4 szklanki syropu klonowego
Przygotowanie: 30-60 min.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, dno natłuszczonej blachy wykładamy
papierem do pieczenia.
M±ki mieszamy ze sob± i proszkiem do pieczenia.
Masło ucieramy z cukrem na puszyst± masę, dodajemy po kolei po jednym jajku,
gdy poprzednie już dobrze się poł±czy. Cały czas ucieraj±c dodajemy partiami
m±kę, a na koniec jogurt naturalny. Do gotowej masy dodajemy pokrojony
marcepan i dokładnie mieszamy.
Sok z cytryny wyciskamy do sporej miski. Gruszki obieramy, wykrawamy gniazda
nasienne, kroimy na cieniutkie plasterki natychmiast mieszaj±c z sokiem z
cytryny aby nie ¶ciemniały.
Jeżyny myjemy, delikatnie osuszamy.
Gruszki odcedzamy na sicie, zalewamy syropem klonowym, delikatnie mieszamy,
aby nie połamać plasterków.
Gruszki wykładamy na ciasto zakładaj±c plasterki jeden na drugi. Mnie wyszły
dwie warstwy. Na górę wysypujemy jeżyny.
Zachowujemy syrop klonowy spod plasterków gruszek.
Ciasto pieczemy ok. 45 minut z blach± pod kratk±, bo może wyciekać sok. Ciepłe
opryskujemy pozostałym syropem klonowym. Zostawiamy w foremce aż wystygnie,
zimne przekładamy na talerz. Polecam! :)
hxxp://zielenina.blogspot.com/2012/09/marcepanowe-ciasto-z-gruszkami-i.html


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group