| |
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
 |
Co dobrego z... - czarnej rzepy
dort - 2007-09-18, 13:22 Temat postu: czarnej rzepy czy w ogole uzywacie jej w kuchni
ja wlasnie ja kupilam i nie za bardzo wiem jak moge ja wykorzystac, moze do surówki?
pamietam, ze moj dziadek robil sobie z takiej rzepy maseczki na wlosy i tylko takie jej zastosowanie znam
taniulka - 2007-09-18, 16:02
Tak właśnie ja też tylko takie zastosowanie znam. Od razu przestały mi włosy wypadać. Ale w kuchni niestety nie wiem jak zastosować.
Lily - 2007-09-18, 16:16
Znalazłam:
hxxp://www.smakowite.info/?p=91
hxxp://www.przepisy.org/przepis5062.html
hxxp://kuchnia.gery.pl/cms/index.php?id=5506
Surówka z marchwi i rzepy
1 średnia czarna rzepa, 3 marchewki, mały pęczek koperku, mały pęczek szczypiorku; składniki na sos: 2 łyżki oleju słonecznikowego tłoczonego na zimno, sok z połowy cytryny, sól, pieprz
Obrać rzepę i marchew ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przygotować sos: w naczyniu wymieszać olej z wyciśniętym sokiem z połowy cytryny, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać w salaterce marchew z rzepą, pokrojonym drobno szczypiorkiem i z przygotowanym sosem. Posypać pokrojonym drobno koperkiem. (hxxp://www.wegetarianski.pl/ksiazka/index.php?rozdz=salaty#salaty)
oraz hxxp://www.mojeprzepisy.pl/Pl/MP/przepis/napoj_z_czarnej_rzepy_i_pomidorow/
majaja - 2007-09-18, 20:15
właśnie miałam napisać, że surówkę z marchewką, tyle że my robimy z majonezem, pycha uwielbiam, podstawowa zimowa surówka
dort - 2007-09-18, 21:23
dzieki, jutro wyprobuje ta surowke
Ewa - 2007-10-03, 21:56
A ja robię surówkę z tartej rzepy i jabłka z dodatkiem naturalnego jogurtu. Bardzo dobra.
dort - 2007-10-04, 08:38
dzieki Ewa - sprobuje tego polaczenia z jablkiem, bo ta z marchwią wyszla bardzo dobra - polecam
hans - 2007-10-04, 12:51
Kotleciki z rzepy
Składniki:
7-8 łyżek stołowych drobno startej rzepy (około 12 – 15 kotlecików)
1 ząbek czosnku, ewentualnie czosnek suszony ¼ łyżeczki (najlepiej zmielić), lub asafetyda lub cebula
½ łyżeczki zmielonego kminu rzymskiego (uprażonego wcześniej na suchej patelni), może być kminek, ale całkowicie zmienia smak potrawy
Szczypta cząbru, szczypta curry lub garam masali, sól
Mąka grochowa
Olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Do drobno startej rzepy, dodać posiekany lub wyciśnięty czosnek (albo zamienniki), dodać resztę przypraw. Dosypać mąkę grochową niewielką ilość, wymieszać, jeśli za rzadkie dosypać jeszcze troszkę (ciasto powinno lekko kleić się do dłoni). Uformować kulki mnie wychodzi ok. 12, rozgrzać olej na patelni, przed wrzuceniem na olej kuleczki zgnieść, uformować placuszki grubości do ok. 1 cm nie grubsze (bo mogą być niedosmażone w środku).
Porady:
można dodać trochę natki pietruszki i świeżej kolendry wychodzi wtedy takie falafelkowate
ajanna - 2007-11-10, 04:12
ojej w ogóle zapomniałam, że czarna rzepa istnieje - kiedyś ją uwielbiałam i zajadałam się najprostszą chyba surówką:
starta czarna rzepa+śmietana+sól (muszę wypróbować wegańską wersję )
|
|