| |
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
 |
Co dobrego z... - liści selera
żuk - 2012-09-22, 18:30 Temat postu: liści selera czy są one w jakikolwiek sposób przydatne kulinarnie? mam mnóstwo na działce, dorodne, niepryskane i aż szkoda wyrzucać zjadając tylko korzeń. jakieś pomysły?
adriane - 2012-09-22, 18:33
Ja wrzucam do zupy i robię z nich wywar. Same liście wyrzucam potem.
Agnieszka - 2012-09-22, 18:49
Lubimy dodatek liści do zupy, możesz zamrozić jeśli lubisz. Kiedyś jadłam jarzynowa zupę z zielonych liściastych i dodatkiem były takie liście (bez łodyg) a wszystko potraktowane żyrafą na krem.
Młodsze (są bardziej delikatne) drobno posiekane jak reszta zieleniny typu; koperek, natka.... pasują do wielu surówek np. z kapusty (o ile zapach i smak nie są przeszkodą)
gosia_w - 2012-09-22, 18:50
również dodaję do zupy, a nadmiar suszę i dodaję do zupy, kiedy nie ma świeżych
MartaJS - 2012-09-22, 18:55
Ja robię wiązki z liści selera, natki pietruszki i kawałków pora, mrożę i zimą takie wiązki są świetne do zupy. Potem wyławiam - nie każdy lubi te farfocle - i kury zjadają
żuk - 2012-09-22, 19:02
dziękuję pomrożę zatem, ale posiekane drobno bo jako przemytnik muszę mieć wszystko w takiej formie, żeby nie do końca dało sięzidentyfikować w talerzu- żeby potem nie słyszeć 'bleee, seler..' i będą występowały w zupie. A i surówkę wypróbuję
|
|