wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Co dobrego z... - liści selera

żuk - 2012-09-22, 18:30
Temat postu: liści selera
czy są one w jakikolwiek sposób przydatne kulinarnie? mam mnóstwo na działce, dorodne, niepryskane i aż szkoda wyrzucać zjadając tylko korzeń. jakieś pomysły?
adriane - 2012-09-22, 18:33

Ja wrzucam do zupy i robię z nich wywar. Same liście wyrzucam potem.
Agnieszka - 2012-09-22, 18:49

Lubimy dodatek liści do zupy, możesz zamrozić jeśli lubisz. Kiedyś jadłam jarzynowa zupę z zielonych liściastych i dodatkiem były takie liście (bez łodyg) a wszystko potraktowane żyrafą na krem.
Młodsze (są bardziej delikatne) drobno posiekane jak reszta zieleniny typu; koperek, natka.... pasują do wielu surówek np. z kapusty (o ile zapach i smak nie są przeszkodą)

gosia_w - 2012-09-22, 18:50

również dodaję do zupy, a nadmiar suszę i dodaję do zupy, kiedy nie ma świeżych :-)
MartaJS - 2012-09-22, 18:55

Ja robię wiązki z liści selera, natki pietruszki i kawałków pora, mrożę i zimą takie wiązki są świetne do zupy. Potem wyławiam - nie każdy lubi te farfocle - i kury zjadają
żuk - 2012-09-22, 19:02

dziękuję :-) pomrożę zatem, ale posiekane drobno bo jako przemytnik muszę mieć wszystko w takiej formie, żeby nie do końca dało sięzidentyfikować w talerzu- żeby potem nie słyszeć 'bleee, seler..' ;-) i będą występowały w zupie. A i surówkę wypróbuję :-)

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group