wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Na słodko - Wegańskie francuskie tosty

Jadłonomia - 2012-10-06, 19:10
Temat postu: Wegańskie francuskie tosty
Musze się pochwalić bo jestem z tego przepisu dumna jak paw! Po wielu próbach okazało się, że z prostych i sezonowych składników da się zrobić tak pyszne wegańskie grzanki, że warto na nie czekać przez cały rok :)

Przepis ze zdjęciami hxxp://www.jadlonomia.com/2012/10/weganskie-tosty-francuskie-z-dynia.html]u mnie na blogu a poniżej skrócona wersja.


Francuskie tosty z dyni

Składniki:
1/2 szklanki pure z dyni
1/2 szklanki mleka + 3 łyżki (ja użyłam mleka sojowego)
1 łyżeczka kaszy kukurydzianej
1 łyżeczka cynamonu
skórka otarta z połowy pomarańczy
olej do smażenia
oraz 3 bardzo twarde, mocno zeschnięte bułeczki ( przynajmniej trzydniowe, jeżeli będą zbyt miękkie tosty zrobią się kluchowate)

Przygotowanie:
Wszystkie składniki połączyć w naczynku na gładką miksturę. Każdą suchą bułeczkę pokroić na cztery lub pięć kromek.
Na patelni rozgrzać tłuszcz, musi być bardzo gorący. Każda kromkę zamoczyć w dyniowej mieszance, najpierw z jednej strony a potem lekko z drugiej - muszą być dokładnie zanurzone ale nie przesadnie nasączone. Kromki włożyć na gorącą patelnię, zmniejszyć ogień i smażyć na złoto z obydwu stron. Polać syropem klonowym albo z agawy i wcinać!

Poli - 2012-10-07, 22:32

W zyciu jeszcze nie slyszalam o tostach z dynia :-> , trzeba wyprobowac, przepis brzmi smakowicie :-D
bodi - 2012-10-07, 23:33

Brzmi ciekawie,chętnie wyprobuje :)
To pure z dyni to zmiksowana surowa dynia, czy podduszona I zmiksowana?

devil_doll - 2012-10-08, 05:39

ja daje pieczona jak u moskowitz.
Jadłonomia - 2012-10-08, 09:02

Poli chodzi o puree z pieczonej dyni, piecze się cały kawał dyni ze skorupą, potem miąższ się wyskrobuje i miksuje. Tadam! :)

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group