wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Śniadania i kolacje - Placuszki jaglano-dyniowe

Maple Leaf - 2012-10-12, 11:56
Temat postu: Placuszki jaglano-dyniowe
Zrobiłam dzisiaj placuszki, na kształt amerykańskich pancakes :-) Smakują, jak ciasto dyniowe i po prostu rozpływają się w ustach. Kopiuję z mojego bloga, żeby dwa razy nie pisac tego samego ;-)

Proporcje dla jednej osoby:

"- 1/3 szklanki (80ml=50g) mąki jaglanej,
- 2 łyżki (30ml=15g) mąki owsianej,
- 1/2 łyżeczki (2,5ml) proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- 1/2 łyżeczki (2,5ml) mielonego cynamonu,
- 1/4 łyżeczki (1ml) mielonego imbiru,
- 1 łyżka (15ml=20g) miodu,
- 5 łyżek (75ml=120g) puree z dyni (pieczonej),
- 1/4 szklanki (60ml) mleka (u mnie ryżowe waniliowe).

Zacznij rozgrzewać patelnię na małym ogniu- najlepiej taką z nieprzywierającą powłoką, abyś mógł/mogła smażyć placuszki bez tłuszczu. Jeśli jednak takiej nie posiadasz, konieczne będzie smażenie z dodatkiem oleju, mieszanki oleju z masłem lub masła klarowanego (ghee).
W misce wymieszaj mąkę jaglaną, mąkę owsianą, proszek, sól, cynamon i imbir. W osobnej miseczce zmieszaj miód, puree z dyni i mleko. Wlej płynne składniki do sypkich i wymieszaj łyżką (kilka grudek może pozostać- przy "produkcji" pancakes i muffinów grudki są mile widziane). Kiedy patelnia będzie już dobrze rozgrzana, zwiększ płomień na średni i łyżką nakładaj porcje ciasta, a następnie delikatnie je rozsmaruj. Gdy spód placuszków będzie dobrze przypieczony, a wierzch stanie się matowy (jakby nie był już surowy), spróbuj delikatnie podważyć łopatką placuszki. Jeśli nie będą się przyklejać, oznacza to, że są gotowe, by je przewrócić na drugą stronę. Dosmaż z drugiej strony i przełóż na talerz.
Można podawać polane miodem, syropem klonowym czy syropem z agawy, choć same w sobie placuszki są wystarczająco słodkie. Dodatek owoców czy masła orzechowego na pewno się sprawdzi :) "

gosia_w - 2012-10-12, 14:30

Maple Leaf, mniam :-D Myślisz, że dałoby się ominąć proszek do pieczenia? Nie jestem fanką tegoż. Z tego względu nie robiłam jeszcze klasycznych pancake'ów, placuszki z mąki razowej, jajka i wody wychodzą mi dobrze.
Maple Leaf - 2012-10-12, 16:44

gosia_w, proszek na pewno trochę pomaga placuszkom rosnąć (podczas smażenia tworzą się babelki na powierzchni i delikatnie podnoszą się do góry), konsystencja jest lżejsza. Bez niego bedą pewnie bardziej zbite, jak nasze naleśniki, choć pewnie w smaku równie dobre :-) A soda? Może gdyby dodać właśnie sody zamiast proszku i odrobinę czegoś kwaśnego, żeby ją uaktywnić (np. łyżeczkę soku z cytryny albo octu jabłkowego)?
margot - 2012-10-12, 18:00

świetne
gosia_w - 2012-10-12, 20:40

dzięki Maple Leaf, sody też nie lubię. Zrobię bez i zdam relację :-)
seminko - 2012-10-12, 21:01

Maple Leaf napisał/a:
Może gdyby dodać właśnie sody zamiast proszku i odrobinę czegoś kwaśnego, żeby ją uaktywnić (np. łyżeczkę soku z cytryny albo octu jabłkowego)?

To trzeba tak? Ja czasem sypnę ciut sody do ciasta na placki, sprawia, że są bardziej puszyste, właśnie jak piszesz, ale niczym nie zakwaszam, może są powody, dla których powinnam? :oops:

Fajne te placuszki, szkoda, że nie dysponuję sprawnym piekarnikiem ;-) (żeby upiec dynię), natomiast dysponuję dynią i chyba jutro nie zawaham się jej zetrzeć (na placki właśnie) :mryellow:

Maple Leaf - 2012-10-12, 21:34

Tantra, z tego co ja się przez te lata oglądania programów i czytania książek o wypiekach nauczyłam, wynika, że soda potrzebuje właśnie czegoś kwaśnego, żeby się uaktywnić. Czasem należy dodać (tak, jak pisałam wyżej) octu czy soku z cytryny, ale są niektóre składniki, które też taki odczyn mają- wiem na pewno, że jak jest w przepisie melasa czy cukier trzcinowy, to już nie trzeba nic dodawać (podobnie jogurt, maślanka, kwaśna śmietana etc.). I jak się nie mylę, to proszek do pieczenia jest właśnie połączeniem sody z kwaśnym czymś-tam i potrzebuje tylko czegoś mokrego, żeby się uaktywnić. Dlatego też trzeba go zużywać po otwarciu dość prędko, bo może złapać wilgoć z otoczenia i wtedy jest już po ptokach, bo w wypiekach już nie zadziała.

Ale ja jestem raczej mało obeznana w tematach około-chemicznych, więc mogę się mylić ;-) Jeśli Ktoś posiada informacje sprzeczne z moimi, to bardzo proszę się wypowiedzieć, abym mogła się czegoś nowego nauczyć :-D :-P

seminko - 2012-10-12, 21:39

Nie dodaję nabiału, cukru ani melasy, czasem smaruję miodem już na talerzu. I, kurczę, rośnie ;-) Może ktoś się jeszcze wypowie, sama ciekawam, jak to z tym jest lub powinno być ;-)
Agnieszka - 2012-10-12, 22:36

Szkoda, że moje dziecko mało plackowe ale honorowo popełnię bo dynie mamy na stanie.
Dynia może być uparowana. Mój piekarnik nie działa ale mam prodiż i w nim robię pieczyste rzeczy: zapiekanki, warzywa, ciasta itp a resztki mogą zagościć np w plackach. Sodę czy proszek wg mnie można pominąć a dodać zakwas (jeśli jest), gazowaną wodę albo kefir na grzybku tybetańskim a dla osób jadających jajka pianę z białek (pianę z białek z masą łączymy ręcznie i delikatnie). Jeśli ktoś ma ochotę na eksperymenty Euri podawała na blogu wariant omletu wegan z użyciem siemienia i sądzę, że to opcja warta testów choć " czysta" masa omletowa lżejsza niż ta z użyciem warzyw/ owoców.

fylwia - 2012-10-13, 00:49

Już czwarty raz zaglądam dzisiaj do tego posta, kusi mnie ten przepis baaardzo.
Kupiłam dzisiaj jaglankę, bo gdzieś mi wybyła ;) , upiekłam już dynię (pachnie cudnie w całym domu :) ), więc nie pozostaje mi nic innego jak zrobić jutro te placuszki.

gosia_w - 2012-10-13, 14:43

dzięki za pomysły Agnieszka, mogę użyć zakwasu (tylko pewno nie będę odstawiać na dłużej niż godzinę), może białko, bo planuję drożdżowe, to białka zostaną.
Agnieszka - 2012-10-13, 16:28

gosia: nie wiem jaki masz zakwas ale godzina to może być długo a efektem końcowym coś jak racuchy ale testuj i zdaj relację
gosia_w - 2012-10-13, 18:48

Agnieszka, ja zazwyczaj odstawiam ciasto na placuszki na godzinę. Jeszcze nie robiłam placuszków na zakwasie. Spojrzę na przepisy, bo pamiętam, że dżo i gemi robiły.
jagodzianka - 2012-10-14, 06:53

A ten zakwas to może być taki jak do chleba?
Dałoby radę te placuszki upiec myślicie?

gosia_w - 2012-10-14, 09:33

jagodzianka, ja planuję użyć chlebowego zakwasu
Maple Leaf - 2012-10-14, 12:20

Wow, zaintrygowałyście mnie tym zakwasem. Jak spróbujecie, to dajcie znać o efektach ;-)
Mia - 2012-11-11, 00:55

mniam! zrobiłam dziś na śniadanie, z tym że bez mąki owsianej, bo nie miałam. trochę mi się rozwalały, ale smakowały pysznie, mąż też zachwycony :-)
aha, podałam je z musem dyniowym stąd: hxxp://puszka.pl/przepis/6586-ciasto_dyniowe_z_mus-kremem.html]Ciasto dyniowe z mus-kremem

a udało Wam się z tym zakwasem?

gosia_w - 2012-11-11, 07:07

ja jeszcze nie robiłam
Maple Leaf - 2012-11-11, 19:13

Mia, bardzo się cieszę, że Wam smakowały :-D
Jadłonomia - 2012-11-12, 01:16

Maple Leaf no no, wyglądają jak rasowe pankejki, mniam! Ja się teraz przymierzam do drożdżowych placków z dynią, takich ciężkich, racuchowych właśnie :)
Maple Leaf - 2012-11-13, 19:06

Jadłonomia, oooo... zjadłabym takie racuchy :-) Mam nadzieję, że niebawem zobaczymy je na blogu ;-)
dżo - 2013-09-08, 10:35

Zjedliśmy dziś na śniadanie, przepyszne! Dyni nie piekłam, uparowałam i zmiksowałam.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group