| |
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
 |
Dania gorące - Burgery vegańskie -pycha
moniasweden - 2012-10-12, 12:50 Temat postu: Burgery vegańskie -pycha
Można z tej masy formować burgery, kotlety ale myślę że w postaci jakiegoś klopsa czy też pieczeni np. z warzywami gotowanymi w środku też będzie super.
Przepis znalazłam już dość dawno na szwedzkiej stronie i czekał na wypróbowanie. W orginale nie było kaszy tylko ryż brązowy, olej sezamowy, aromat wędzarniczy, mąka, które pominełam.
Można je śmiało dopisać do tego rodzaju przepisów co to mięsożerce zmienią w roślinożerce
Na 10 sztuk
Pół woreczka już ugotowanego ryżu
Pół woreczka już ugotowanej kaszy gryczanej
2 ugotowane ziemniaki
2 szklanki ugotowanego granulatu sojowego( mocno odcisnąć z wody)= 1 szklanka suchego
Szklanka bułki tartej, jak za mało to dodać więcej lub mąki
1 cebula
2 ząbki czosnku
3-4 łyżki sosu sojowego musi go być sporo
sól, pieprz, ja dodałam jeszcze łyżkę przyprawy do kurczaka Galeo bez glutaminianu, jak ktoś nie ma to jest (skład gotowej przyprawy: sól, czosnek,papryka słodka, marchew, kolendra, gorczyca,kozieradka, chili, kurkuma, pieprz, imbir, cynamon, kmin, rzymski )
Ryż, kasze, ziemniaki i granulat wsypujemy do miski i ubijamy tłuczkiem do ziemniaków aż masa się ładnie połączy. Czosnek i cebule kroimy w bardzo drobną kosteczkę i wraz z resztą dodajemy do masy. Dokładnie mieszamy i formujemy burgery ja to robie w nakrętce jak na zdjęciu(patrz blog). Pędzluje olejem ugniatam masę i lekko potrząsam żeby wypadła następnie robie rowki nożem. Efekt wizualny też jest ważny;-) Smażymy na natłuszczonej patelni lub jak ktoś ma to grillujemy na grillu elektrycznym. Zjadamy jak lubimy.
karmelowa_mumi - 2012-10-12, 13:12
moniasweden, na jakiej zakrętce?
moniasweden - 2012-10-12, 13:20
| karmelowa_mumi napisał/a: | | moniasweden, na jakiej zakrętce? |
A no na takiej, od słoika mi się uchodowała
karmelowa_mumi - 2012-10-12, 13:36
| moniasweden napisał/a: | | karmelowa_mumi napisał/a: | | moniasweden, na jakiej zakrętce? |
A no na takiej, od słoika mi się uchodowała
hxxps://lh6.googleusercontent.com/-L5o_xZONn1s/UHgClsor2HI/AAAAAAAAEgc/paOenoy4S-8/s220/4.jpg]Obrazek
hxxps://lh6.googleusercontent.com/-McL1kfeCvuw/UHgCoFMFejI/AAAAAAAAEgs/e3eH9AV62DY/s220/6.jpg]Obrazek |
aa, niezłe
bronka - 2012-10-12, 16:00
moniasweden, piękne!
margot - 2012-10-12, 16:57
Nobel się należy ,za kreatywność
edysqa - 2012-10-13, 03:54
moniasweden i nie masz problemów żeby je pozniej wyjąć z tej nakretki?
Super burgery.
moniasweden - 2012-10-13, 10:07
| edysqa napisał/a: | moniasweden i nie masz problemów żeby je pozniej wyjąć z tej nakretki?
Super burgery. |
Masa jest naprawde dobrze zwarta a dodatkowo pędzluje ją olejem i nie ma problemu z wyjęciem trzeba tylko mocno potrząsnąć lub stuknąć o deske
żuk - 2013-05-28, 08:11
a z takiej ilości to tak pi razy oko ile wychodzi sztuk?
żuk - 2013-05-28, 10:20 Temat postu: Re: Burgery vegańskie -pycha
| moniasweden napisał/a: |
Na 10 sztuk |
ja ślepa
theloudestsound - 2013-05-28, 12:58
Robił je ktoś na grillu może? (takim zwykłym, stojącym na dworze) Albo znacie przepis na burgery do zrobienia na takim?
panikanka - 2013-05-28, 16:58
O kurcze, na tych zdjęciach wyglądają jak prawdziwe mielone z mięcha Może takie zmajstruje, jak mi zostanie ryz/kasza/ziemniaki z obiadu
TinaM - 2013-05-28, 17:36
| theloudestsound napisał/a: | | Robił je ktoś na grillu może? (takim zwykłym, stojącym na dworze) Albo znacie przepis na burgery do zrobienia na takim? |
myślę, że jak ułożysz na aluminiowych tackach to bez problemu dadzą radę
qetrab - 2013-05-28, 17:47
Fajne Przetestuje przy najbliższej okazji
gaba - 2013-05-29, 05:48
Ale Super!!! A tak mi się ostatnio chce burgera, napewno wypróbuje. Dzięki.
riku17 - 2013-05-29, 17:48
W smaku bardzo dobre, szkoda tylko, że tak mi się w tej bułce rozłażą Może coś robię źle, a może taki urok
moniasweden - 2013-05-31, 14:33
| riku17 napisał/a: | W smaku bardzo dobre, szkoda tylko, że tak mi się w tej bułce rozłażą Może coś robię źle, a może taki urok |
Kurcze mnie się nie rozłażą Najważniejsze jest bardzo dokładne odsączenie ryżu, kaszy i granulatu i schłodzić, można też dodać łyżkę mąki ziemniaczanej powinna bardziej związać. Więcej mi nie przychodzi do głowy
Tanpopo - 2013-06-05, 00:12
| Cytat: | | 2 szklanki ugotowanego granulatu sojowego( mocno odcisnąć z wody), 1 szklanka suchego |
Nie jestem pewna czy chodzi o 2 szklanki ugotowanego + 1 suchego, czy że po ugotowaniu z jednej szklanki zrobią się dwie
moniasweden - 2013-08-15, 09:36
| Tanpopo napisał/a: | | Cytat: | | 2 szklanki ugotowanego granulatu sojowego( mocno odcisnąć z wody), 1 szklanka suchego |
Nie jestem pewna czy chodzi o 2 szklanki ugotowanego + 1 suchego, czy że po ugotowaniu z jednej szklanki zrobią się dwie |
Chodzi dokładnie o 2 szklanki ugotowanego co = 1 szklance suchego Pozdrawiam
|
|