wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Dania gorące - Burgery vegańskie -pycha

moniasweden - 2012-10-12, 13:50
Temat postu: Burgery vegańskie -pycha


Można z tej masy formować burgery, kotlety ale myślę że w postaci jakiegoś klopsa czy też pieczeni np. z warzywami gotowanymi w środku też będzie super.
Przepis znalazłam już dość dawno na szwedzkiej stronie i czekał na wypróbowanie. W orginale nie było kaszy tylko ryż brązowy, olej sezamowy, aromat wędzarniczy, mąka, które pominełam.
Można je śmiało dopisać do tego rodzaju przepisów co to mięsożerce zmienią w roślinożerce ;-)

Na 10 sztuk

Pół woreczka już ugotowanego ryżu
Pół woreczka już ugotowanej kaszy gryczanej
2 ugotowane ziemniaki
2 szklanki ugotowanego granulatu sojowego( mocno odcisnąć z wody)= 1 szklanka suchego
Szklanka bułki tartej, jak za mało to dodać więcej lub mąki
1 cebula
2 ząbki czosnku
3-4 łyżki sosu sojowego musi go być sporo
sól, pieprz, ja dodałam jeszcze łyżkę przyprawy do kurczaka Galeo bez glutaminianu, jak ktoś nie ma to jest (skład gotowej przyprawy: sól, czosnek,papryka słodka, marchew, kolendra, gorczyca,kozieradka, chili, kurkuma, pieprz, imbir, cynamon, kmin, rzymski )


Ryż, kasze, ziemniaki i granulat wsypujemy do miski i ubijamy tłuczkiem do ziemniaków aż masa się ładnie połączy. Czosnek i cebule kroimy w bardzo drobną kosteczkę i wraz z resztą dodajemy do masy. Dokładnie mieszamy i formujemy burgery ja to robie w nakrętce jak na zdjęciu(patrz blog). Pędzluje olejem ugniatam masę i lekko potrząsam żeby wypadła następnie robie rowki nożem. Efekt wizualny też jest ważny;-) Smażymy na natłuszczonej patelni lub jak ktoś ma to grillujemy na grillu elektrycznym. Zjadamy jak lubimy. :mryellow:

karmelowa_mumi - 2012-10-12, 14:12

moniasweden, na jakiej zakrętce?
moniasweden - 2012-10-12, 14:20

karmelowa_mumi napisał/a:
moniasweden, na jakiej zakrętce?


A no na takiej, od słoika mi się uchodowała :mryellow:




karmelowa_mumi - 2012-10-12, 14:36

moniasweden napisał/a:
karmelowa_mumi napisał/a:
moniasweden, na jakiej zakrętce?


A no na takiej, od słoika mi się uchodowała :mryellow:

hxxps://lh6.googleusercontent.com/-L5o_xZONn1s/UHgClsor2HI/AAAAAAAAEgc/paOenoy4S-8/s220/4.jpg]Obrazek

hxxps://lh6.googleusercontent.com/-McL1kfeCvuw/UHgCoFMFejI/AAAAAAAAEgs/e3eH9AV62DY/s220/6.jpg]Obrazek


aa, niezłe :)

bronka - 2012-10-12, 17:00

moniasweden, piękne!
margot - 2012-10-12, 17:57

Nobel się należy ,za kreatywność :mrgreen:
edysqa - 2012-10-13, 04:54

moniasweden i nie masz problemów żeby je pozniej wyjąć z tej nakretki? :-)
Super burgery.

moniasweden - 2012-10-13, 11:07

edysqa napisał/a:
moniasweden i nie masz problemów żeby je pozniej wyjąć z tej nakretki? :-)
Super burgery.


Masa jest naprawde dobrze zwarta a dodatkowo pędzluje ją olejem i nie ma problemu z wyjęciem trzeba tylko mocno potrząsnąć lub stuknąć o deske ;-)

żuk - 2013-05-28, 09:11

a z takiej ilości to tak pi razy oko ile wychodzi sztuk?
żuk - 2013-05-28, 11:20
Temat postu: Re: Burgery vegańskie -pycha
moniasweden napisał/a:

Na 10 sztuk

ja ślepa

theloudestsound - 2013-05-28, 13:58

Robił je ktoś na grillu może? (takim zwykłym, stojącym na dworze) Albo znacie przepis na burgery do zrobienia na takim?
panikanka - 2013-05-28, 17:58

O kurcze, na tych zdjęciach wyglądają jak prawdziwe mielone z mięcha :shock: ;-) Może takie zmajstruje, jak mi zostanie ryz/kasza/ziemniaki z obiadu :lol:
TinaM - 2013-05-28, 18:36

theloudestsound napisał/a:
Robił je ktoś na grillu może? (takim zwykłym, stojącym na dworze) Albo znacie przepis na burgery do zrobienia na takim?


myślę, że jak ułożysz na aluminiowych tackach to bez problemu dadzą radę

qetrab - 2013-05-28, 18:47

Fajne :D Przetestuje przy najbliższej okazji :D
gaba - 2013-05-29, 06:48

Ale Super!!! A tak mi się ostatnio chce burgera, napewno wypróbuje. Dzięki.
riku17 - 2013-05-29, 18:48

W smaku bardzo dobre, szkoda tylko, że tak mi się w tej bułce rozłażą :-( :-( Może coś robię źle, a może taki urok :-/
moniasweden - 2013-05-31, 15:33

riku17 napisał/a:
W smaku bardzo dobre, szkoda tylko, że tak mi się w tej bułce rozłażą :-( :-( Może coś robię źle, a może taki urok :-/




Kurcze mnie się nie rozłażą :-/ Najważniejsze jest bardzo dokładne odsączenie ryżu, kaszy i granulatu i schłodzić, można też dodać łyżkę mąki ziemniaczanej powinna bardziej związać. Więcej mi nie przychodzi do głowy :->

Tanpopo - 2013-06-05, 01:12

Cytat:
2 szklanki ugotowanego granulatu sojowego( mocno odcisnąć z wody), 1 szklanka suchego


Nie jestem pewna czy chodzi o 2 szklanki ugotowanego + 1 suchego, czy że po ugotowaniu z jednej szklanki zrobią się dwie :)

moniasweden - 2013-08-15, 10:36

Tanpopo napisał/a:
Cytat:
2 szklanki ugotowanego granulatu sojowego( mocno odcisnąć z wody), 1 szklanka suchego


Nie jestem pewna czy chodzi o 2 szklanki ugotowanego + 1 suchego, czy że po ugotowaniu z jednej szklanki zrobią się dwie :)


Chodzi dokładnie o 2 szklanki ugotowanego co = 1 szklance suchego :-) Pozdrawiam


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group