| |
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
 |
Dania gorące - Szpinak po arabsku
moniasweden - 2012-10-19, 14:23 Temat postu: Szpinak po arabsku
Ta bardzo popularna potrawa podawana z ryżem,w orginale gotowana na jagnięcinie, jest smaczna i pożywna. Ja robię ją w wersji wege i jak dla mnie o niebo lepsza niż za czasów mięsożerstwa
Na 4 osoby
Pół kilo szpinaku mrożonego
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
Cieciorka najłatwiej z puszki ( często można spotkać się z tym że dodają też różne rodzaje fasoli, czerwona , czarne oczko)
Sól, pieprz, kminek, kurkuma.
Szpinak rozmrażamy. Czosnek i cebule kroimy w kostkę. Na dno garnka wlewamy 2 łyżki oleju, szpinak, cebule, koncentrat i przyprawy. Włączamy palnik i przesmażamy chwile i zalewamy wodą nie za dużo. Teraz dodajemy posiekany czosnek zakrywamy i dusimy około 20 minut. Następnie dodajemy cieciorkę (fasole) i gotujemy jeszcze 5 minut. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy. Potrawka powinna być dość gęsta.
Najlepiej smakuje z ryżem na sypko ale z ziemniakami też jest dobra. Ja jadam z chlebem razowym nawet na drugie śniadanie;-)
Mia - 2012-10-21, 00:18
mniam! dzięki za pomysł!
serenatta - 2012-10-25, 09:35
no i teraz mam dylemat... czy zrobić te ziemniaki z marchewką, czy ten szpinak po arabsku, ale może spokojnie...szpinak po arabsku kusi, bo bezglutenowo i ze szpinakiem, który moje dzieciaki uwielbiają... więc zaczynam od szpinaku, lubię bardzo arabskie przepisy...zobaczymy, dzięki
kofi - 2012-10-25, 10:05
Ha, mam dzisiaj na obiad! Tylko bez pomidorów. I ze świeżego szpinaku.
moniasweden - 2012-10-25, 10:20
| serenatta napisał/a: | no i teraz mam dylemat... czy zrobić te ziemniaki z marchewką, czy ten szpinak po arabsku, ale może spokojnie...szpinak po arabsku kusi, bo bezglutenowo i ze szpinakiem, który moje dzieciaki uwielbiają... więc zaczynam od szpinaku, lubię bardzo arabskie przepisy...zobaczymy, dzięki |
Ja jak mam dylemat to robię obydwa
| kofi napisał/a: | Ha, mam dzisiaj na obiad! Tylko bez pomidorów. I ze świeżego szpinaku. |
Ze świerzego to już miód i malina ale nie zawsze jest dostęp więc , znów go chyba zrobię ostatnio sama pożarłam w jeden dzień
serenatta - 2012-11-03, 22:24
hxxp://rozstanatomia.blogspot.ie/2012/11/szpinak-po-arabsku-czy-zeberka-w-kminku.html
ja też bez pomidorów i ze świeżego szpinaku, dzięki wielkie za inspirację
alken87 - 2012-11-04, 10:23
kminek czy kmin to ma być?
moniasweden - 2012-11-04, 15:13
| alken87 napisał/a: | | kminek czy kmin to ma być? |
Kminek ma być
Mia - 2012-11-05, 23:52
zrobiłam! wyszło przepyszne i zniknęło w okamgnieniu
moniasweden - 2012-11-06, 09:29
| Mia napisał/a: | zrobiłam! wyszło przepyszne i zniknęło w okamgnieniu |
U mnie też znika w strasznym tępie
Cieszę się że wam smakuje
martusza - 2012-11-07, 13:52
to danie jest bardzo popularne rowniez w Andaluzji (jeden z niewielu- raczej weganskich tapasow)- czesto przygotowywany w wersji jeszcze bardziej okrojonej: szpinak+ cieciorka+czosnek+ sol, papryka i kumin
UWIELBIAM!!!!
Robi - 2012-11-14, 10:53
Zrobilam, ze swiezym szpinakiem i gotowana cieciorka. Pominelam jedynie kurkume. Wyszlo naprawde pyszne!moniasweden, dzieki za przepis!
panikanka - 2012-11-14, 12:06
A właśnie się zastanawiałam jaki by tu sos zrobić do ryżu na obiad:) Zapowiada się smakowicie, wykombinuję coś podobnego, bo nie mam żadnych strączkowych na stanie. Dzięki za pomysł
malva - 2014-02-04, 21:12
właśnie zrobiłam- pychota
|
|