wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Dania gorące - Szpinak po arabsku

moniasweden - 2012-10-19, 14:23
Temat postu: Szpinak po arabsku


Ta bardzo popularna potrawa podawana z ryżem,w orginale gotowana na jagnięcinie, jest smaczna i pożywna. Ja robię ją w wersji wege i jak dla mnie o niebo lepsza niż za czasów mięsożerstwa :-/

Na 4 osoby
Pół kilo szpinaku mrożonego
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
Cieciorka najłatwiej z puszki ( często można spotkać się z tym że dodają też różne rodzaje fasoli, czerwona , czarne oczko)
Sól, pieprz, kminek, kurkuma.

Szpinak rozmrażamy. Czosnek i cebule kroimy w kostkę. Na dno garnka wlewamy 2 łyżki oleju, szpinak, cebule, koncentrat i przyprawy. Włączamy palnik i przesmażamy chwile i zalewamy wodą nie za dużo. Teraz dodajemy posiekany czosnek zakrywamy i dusimy około 20 minut. Następnie dodajemy cieciorkę (fasole) i gotujemy jeszcze 5 minut. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy. Potrawka powinna być dość gęsta.
Najlepiej smakuje z ryżem na sypko ale z ziemniakami też jest dobra. Ja jadam z chlebem razowym nawet na drugie śniadanie;-)

Mia - 2012-10-21, 00:18

mniam! dzięki za pomysł!
serenatta - 2012-10-25, 09:35

no i teraz mam dylemat... czy zrobić te ziemniaki z marchewką, czy ten szpinak po arabsku, ale może spokojnie...szpinak po arabsku kusi, bo bezglutenowo i ze szpinakiem, który moje dzieciaki uwielbiają... więc zaczynam od szpinaku, lubię bardzo arabskie przepisy...zobaczymy, dzięki :)
kofi - 2012-10-25, 10:05

Ha, mam dzisiaj na obiad! Tylko bez pomidorów. :-) I ze świeżego szpinaku. :-P
moniasweden - 2012-10-25, 10:20

serenatta napisał/a:
no i teraz mam dylemat... czy zrobić te ziemniaki z marchewką, czy ten szpinak po arabsku, ale może spokojnie...szpinak po arabsku kusi, bo bezglutenowo i ze szpinakiem, który moje dzieciaki uwielbiają... więc zaczynam od szpinaku, lubię bardzo arabskie przepisy...zobaczymy, dzięki :)


Ja jak mam dylemat to robię obydwa :-P

kofi napisał/a:
Ha, mam dzisiaj na obiad! Tylko bez pomidorów. :-) I ze świeżego szpinaku. :-P


Ze świerzego to już miód i malina :lol: ale nie zawsze jest dostęp więc , znów go chyba zrobię :mrgreen: ostatnio sama pożarłam w jeden dzień :oops:

serenatta - 2012-11-03, 22:24

hxxp://rozstanatomia.blogspot.ie/2012/11/szpinak-po-arabsku-czy-zeberka-w-kminku.html
ja też bez pomidorów i ze świeżego szpinaku, dzięki wielkie za inspirację :)

alken87 - 2012-11-04, 10:23

kminek czy kmin to ma być?
moniasweden - 2012-11-04, 15:13

alken87 napisał/a:
kminek czy kmin to ma być?


Kminek ma być ;-)

Mia - 2012-11-05, 23:52

zrobiłam! wyszło przepyszne i zniknęło w okamgnieniu :-)
moniasweden - 2012-11-06, 09:29

Mia napisał/a:
zrobiłam! wyszło przepyszne i zniknęło w okamgnieniu :-)



U mnie też znika w strasznym tępie :mryellow:

Cieszę się że wam smakuje ;-)

martusza - 2012-11-07, 13:52

to danie jest bardzo popularne rowniez w Andaluzji (jeden z niewielu- raczej weganskich tapasow)- czesto przygotowywany w wersji jeszcze bardziej okrojonej: szpinak+ cieciorka+czosnek+ sol, papryka i kumin

UWIELBIAM!!!!

Robi - 2012-11-14, 10:53

Zrobilam, ze swiezym szpinakiem i gotowana cieciorka. Pominelam jedynie kurkume. Wyszlo naprawde pyszne!moniasweden, dzieki za przepis!
panikanka - 2012-11-14, 12:06

A właśnie się zastanawiałam jaki by tu sos zrobić do ryżu na obiad:) Zapowiada się smakowicie, wykombinuję coś podobnego, bo nie mam żadnych strączkowych na stanie. Dzięki za pomysł
malva - 2014-02-04, 21:12

właśnie zrobiłam- pychota

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group