wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Co dobrego z... - mleczka kokosowego

Bellis_perennis - 2012-10-22, 15:40
Temat postu: mleczka kokosowego
Ale nie zupa z soczewicy i mleczka! Tymczasowo nie mam soczewicy ;) Najbardziej interesują mnie desery :]
Jakieś pomysły?

jagodzianka - 2012-10-22, 15:50

bita śmietana :D
Kat... - 2012-10-22, 15:55

budyń. Jakoś je osłodzić, zagotować i dodać trochę wody z mąką ziemniaczaną. Sama nie jadłam ale moja siostra chwaliła bardzo.
Bellis_perennis - 2012-10-22, 16:06

Bitą śmietanę kiedyś próbowałam zrobić ale nie do końca zwięzła mi wyszła :(

Jestem za budyniem i to bardzo! Posłodzę stevią :] a ile wody i mąki?

Maple Leaf - 2012-10-22, 17:28

Panna cotta :-D Wygoogluj sobie przepisy na panna cottę, tylko zastąp żelatynę agarem (zazwyczaj dodaje się 1 łyżeczkę na 250ml płynu), a zwykłą śmietankę mleczkiem kokosowym ;-) Do tego jakiś owocowy sosik i pyszny, prosty deser gotowy!
ropuszka - 2012-10-22, 17:34

z nie-deserów zastanawiam się czy nie wyszła by dobra zupa "morska"* , ale nie widziałam nigdzie glonów i nie mam pojęcia jak się je przyrządza ale może ktoś kto się zna coś wymyśli z mojego pomysłu


*wege wersja pewnej rybnej - tam pasowało

Fatty - 2012-10-22, 17:59

Z mleka kokosowego to fantastyczne są naleśniki- idealnie gładziutkie, rozpływajace się w paszczy :D
Bellis_perennis - 2012-10-23, 08:19

Nigdy nie wiedziałam co zrobić z mleczka a teraz już nie będę mieć z tym problemu :D
Zastanawiam się czy jakby zmiksować budyń kokosowy z margaryną to wyszedłby krem? Taki do ciasta :mryellow:

Maple Leaf - 2012-10-23, 18:03

Bellis_perennis napisał/a:
Zastanawiam się czy jakby zmiksować budyń kokosowy z margaryną to wyszedłby krem? Taki do ciasta

Myślę, że jak najbardziej ;-) W dodatku taki pyszny krem! :-D

Bellis_perennis - 2012-10-24, 18:07

To w takim razie mam pomysł na wegańskie ciasto, tylko muszę skombinować wegańską margarynę o ile taka istnieje :mryellow:
Kat... - 2012-10-24, 18:14

Bellis_perennis, istnieje, np Alsan.
Ja postawiłam sobie za cel stworzenie wegańskiego kremu budyniowego bez margaryny. Testy trwają.

śliwka - 2012-10-24, 18:19

Kat..., a jakie masz pomysły i czy już jakieś przetestowałaś?
Kat... - 2012-10-24, 18:42

Dzisiaj trochę dałam ciała bo wzięłam otwarty wcześniej budyń i nie wiem ile go było. Dodałam mąki kukurydzianej i ziemniaczanej, ale jak się okazało, było go zbyt mało. Ten rzadki budyń zmiksowałam z ugotowanymi płatkami ryżowymi wg Tasaka.
Raz zrobiłam hxxp://atakciasta.blogspot.com/2012/08/weganski-kopiec-kreta.html]ten (w innej wersji smakowej) ale z małej ilości na spróbowanie i myślę, że może być strzałem w dziesiątkę. Ale to dopiero jak dorwę tofu. Jak nie to będę modyfikować.
Trzeba wypróbować zmiksowaną jaglankę z dodatkami, tofu no pokombinuję i dam znać.

gosia_w - 2012-10-24, 19:06

Mi wyszedł bardzo smaczny krem do tortu z jaglanki zmiksowanej ze słodem ryżowym i malinami.
śliwka - 2012-10-24, 19:09

Ja muszę wypróbować w końcu ten krem, Jadłonomii: hxxp://www.jadlonomia.com/2012/03/weganska-napoleonka-czyli-zdrowsza.html .No zobaczymy...

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group