| |
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
 |
Co dobrego z... - mleczka kokosowego
Bellis_perennis - 2012-10-22, 15:40 Temat postu: mleczka kokosowego Ale nie zupa z soczewicy i mleczka! Tymczasowo nie mam soczewicy Najbardziej interesują mnie desery :]
Jakieś pomysły?
jagodzianka - 2012-10-22, 15:50
bita śmietana
Kat... - 2012-10-22, 15:55
budyń. Jakoś je osłodzić, zagotować i dodać trochę wody z mąką ziemniaczaną. Sama nie jadłam ale moja siostra chwaliła bardzo.
Bellis_perennis - 2012-10-22, 16:06
Bitą śmietanę kiedyś próbowałam zrobić ale nie do końca zwięzła mi wyszła
Jestem za budyniem i to bardzo! Posłodzę stevią :] a ile wody i mąki?
Maple Leaf - 2012-10-22, 17:28
Panna cotta Wygoogluj sobie przepisy na panna cottę, tylko zastąp żelatynę agarem (zazwyczaj dodaje się 1 łyżeczkę na 250ml płynu), a zwykłą śmietankę mleczkiem kokosowym Do tego jakiś owocowy sosik i pyszny, prosty deser gotowy!
ropuszka - 2012-10-22, 17:34
z nie-deserów zastanawiam się czy nie wyszła by dobra zupa "morska"* , ale nie widziałam nigdzie glonów i nie mam pojęcia jak się je przyrządza ale może ktoś kto się zna coś wymyśli z mojego pomysłu
*wege wersja pewnej rybnej - tam pasowało
Fatty - 2012-10-22, 17:59
Z mleka kokosowego to fantastyczne są naleśniki- idealnie gładziutkie, rozpływajace się w paszczy
Bellis_perennis - 2012-10-23, 08:19
Nigdy nie wiedziałam co zrobić z mleczka a teraz już nie będę mieć z tym problemu
Zastanawiam się czy jakby zmiksować budyń kokosowy z margaryną to wyszedłby krem? Taki do ciasta
Maple Leaf - 2012-10-23, 18:03
| Bellis_perennis napisał/a: | | Zastanawiam się czy jakby zmiksować budyń kokosowy z margaryną to wyszedłby krem? Taki do ciasta |
Myślę, że jak najbardziej W dodatku taki pyszny krem!
Bellis_perennis - 2012-10-24, 18:07
To w takim razie mam pomysł na wegańskie ciasto, tylko muszę skombinować wegańską margarynę o ile taka istnieje
Kat... - 2012-10-24, 18:14
Bellis_perennis, istnieje, np Alsan.
Ja postawiłam sobie za cel stworzenie wegańskiego kremu budyniowego bez margaryny. Testy trwają.
śliwka - 2012-10-24, 18:19
Kat..., a jakie masz pomysły i czy już jakieś przetestowałaś?
Kat... - 2012-10-24, 18:42
Dzisiaj trochę dałam ciała bo wzięłam otwarty wcześniej budyń i nie wiem ile go było. Dodałam mąki kukurydzianej i ziemniaczanej, ale jak się okazało, było go zbyt mało. Ten rzadki budyń zmiksowałam z ugotowanymi płatkami ryżowymi wg Tasaka.
Raz zrobiłam hxxp://atakciasta.blogspot.com/2012/08/weganski-kopiec-kreta.html]ten (w innej wersji smakowej) ale z małej ilości na spróbowanie i myślę, że może być strzałem w dziesiątkę. Ale to dopiero jak dorwę tofu. Jak nie to będę modyfikować.
Trzeba wypróbować zmiksowaną jaglankę z dodatkami, tofu no pokombinuję i dam znać.
gosia_w - 2012-10-24, 19:06
Mi wyszedł bardzo smaczny krem do tortu z jaglanki zmiksowanej ze słodem ryżowym i malinami.
śliwka - 2012-10-24, 19:09
Ja muszę wypróbować w końcu ten krem, Jadłonomii: hxxp://www.jadlonomia.com/2012/03/weganska-napoleonka-czyli-zdrowsza.html .No zobaczymy...
|
|