|
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
 |
Na słodko - Kruche babeczki z budyniem i owocami
Kat... - 2012-10-27, 22:50 Temat postu: Kruche babeczki z budyniem i owocami Chodziły za mną babeczki ale nie miałam ochoty na miękkie, kilka lat nie jadłam takich kupnych ale te odpowiadają mi bardzo. Wszędzie w przepisach jest masło, wstawianie do lodówki- nie u mnie. Ja się zawsze staram doprowadzić do tego, żeby robić jak najszybciej, najmniejszym nakładem pracy i z ogólnie dostępnych produktów (nie każdy wszak ma dostęp do wegańskiej margaryny).
Przepis na 12 babeczek
ciasto:
1 szklanka pełnoziarnistej mąki pszennej
1/2 szklanki zmielonych pestek dyni
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4-1/3 szklanki cukru
kilka kropel olejku śmietankowego do ciasta
olej
woda/mleko roślinne
nadzienie:
mleko roślinne
budyń waniliowy
lub inne zdrowsze
do dekoracji:
winogrono
śliwka lub jabłko
mieszamy suche składniki, olejek i do tego dodajemy trochę oleju. Myślę, że z 3-5 łyżek. Można więcej ale im więcej oleju, tym twardsze będą babeczki. Już teraz zacząć wyrabiać ręcznie, dolać troszkę wody lub mleka (robiłam obie wersje, obie pycha) i wyrabiać dolewając wody/mleka/oleju do uzyskania plastycznej kuli.
Odrywamy kawałek, podsypując leciutko mąką wałkujemy i wylepiamy foremki. Jeśli brakuje kawałka można śmiało dolepiać.
wkładamy do piekarnika na 10-15 minut na 180 stopni i otrzymujemy
napełniamy jeszcze ciepłym budyniem waniliowym i układamy na górę owoce. Jak wystygną wkładamy do lodówki na przynajmniej godzinę.
Uwieczniamy to cudo
zostawiając choć jedną na rano coby się nacieszyć nią w dziennym świetle
Mam już w głowie tyle możliwych modyfikacji! Można dodać kakaa do ciasta, i napełnić je budyniem czekoladowym, posypać startą czekoladą, można zrobić budyń z kaszy jaglanej, ryżu czy np płatków ryżowych i tofu jak w hxxp://atakciasta.blogspot.com/2012/08/weganski-kopiec-kreta.html]tym przepisie. No i można poszaleć ze smakami. Marzy mi się krem marcepanowy polany czekoladą. Chyba jutro spróbuję.
Jak wpadniecie na to jak je udoskonalić, to śmiało
seminko - 2012-10-27, 23:04
Mrrrrr... ...
Robi - 2012-10-27, 23:34
Kat..., w czwartek kupilam foremki do babeczek i tak glowkowalam co by tu upichcic. Podsunelas mi swietny pomysl, babeczki wygladaja apetycznie i na pewno wkrotce je zrobie
lilias - 2012-10-27, 23:48
Kat..., bardzo, bardzo dziękuję piękne i jeść będę
dort - 2012-10-29, 11:38
to ja w takim razie rozglądam się za foremkami do babeczek
malwiska - 2013-05-31, 18:18
zrobiłam, polecam! Do dyni dałam też ciut słonecznika, a zamiast samego budyniu dałam mu ciut masła, żeby bardziej krem przypominał
go. - 2013-06-02, 15:06
malwiska, dzięki za wyciągnięcie przepisu. Dziwie się, że go jakoś przeoczyłam a zapowiada się naprawdę smakowicie
|
|