| |
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
 |
Co dobrego z... - Pigwa
squamish - 2012-11-06, 07:55 Temat postu: Pigwa Obrałam pare pigw rzecz jasna ze skórką i zasypałam cukrem trzcinowym ,sok dolewamy do rooiboosa.Ale nazbierałam całą miche i nie wiem co zdziałać z reszty ,szkoda zeby sie zmarnowała hm...Macie jakieś sprawdzone przepisy:)
gosia_w - 2012-11-06, 08:55
powidła
pigwa plus słód ryżowy
pigwa, jabłko, słód ryżowy
bronka - 2012-11-06, 10:28
Pigwę ugotowałam w całości. Miękka papkę przetarłam przez sitko ( zostały na sitku pestki i inne twarde niejadalne części). Chlusnęłam miodem i gorące do słoików. Przepyszne do herbatki
lilias - 2012-11-06, 10:45
bronka, ale "pigwę" czy "pigwowca" przezywanego pigwą?
bronka - 2012-11-06, 10:45
pigwowca
lilias - 2012-11-06, 12:21
| bronka napisał/a: | pigwowca | a skąd miałaś to cudo, bo ostatnio coś tego dobra niedostatek ?
bronka - 2012-11-06, 12:27
| lilias napisał/a: | | a skąd miałaś to cudo, bo ostatnio coś tego dobra niedostatek ? |
a zaprzyjaźnionego eko-gospodarstwa
Aromatyczne toto niemiłosiernie
lilias - 2012-11-06, 14:20
bronka, masz u siebie? ile za kg? (strach pytać, bo eko, ale co tam?
bronka - 2012-11-06, 14:41
lilias, nie mam tylko dla siebie miałam
lilias - 2012-11-06, 14:57
a to smacznego
squamish - 2012-11-06, 15:33
lilias dzięki za oswiecenie ,już zmieniam tytuł,chodzi rzecz jasna o pigwowca.Ja mam to szczęście być posiadaczką trzech dorodnych krzaczorów:)
gosia_w obierasz ze skórki?Możesz napisać dokłądnie jak robisz te konfitury:)
squamish - 2012-11-06, 15:35
Jednak nie wiem jak edytować temat a nie mam czasu zeby sie tym pobawić także sorki za błąd!
bronka - 2012-11-06, 16:45
squamish, kilka lat temu obrałam ze skórki i wydrążyłam gniazda nasienne żeby zrobić konfiturę. Odciski na rękach miałam takie jak bym do ognia włożyła
Nowym sposobem jest o nieeeeeeeeeeebo lepiej.
gosia_w - 2012-11-06, 17:21
pigwowiec mówisz ja robiłam z pigwy
Pigwowca używałam tak:
mus z jabłek i pigwowca - obrałam, usunęłam gniazda nasienne, dodałam do pokrojonych jabłek, gotowało się razem do konsystencji, która mi odpowiadała, sprawdziłam w notatkach że nie dosładzałam
- mus z dyni, pigwowca, konferencji – 7 łyżek musu dyniowego z wolnowara (dynia duża), 15 owoców pigwowca (obrane ze skórki, w całości, rozgotowane w małej ilości wody, przetarte przez sitko), 2 małe konferencje (zagotowane w małej ilości wody, zmiksowane)
tak jak pisze bronka - gotowanie i przecieranie znacznie przyjemniejsze
lilias - 2012-11-06, 20:35
również popieram sposób bronki
jak robiłam pierwszy raz obierałam i usuwałam gniazda nasienne z 10 kg skóra zmacerowana i bolesna, że hej
drugi raz tylko pozbawiałam gniazd nasiennych i ze skórą mieliłam w maszynce, potem gar+ cukier i pasteryzacja w słoiczkach
squamish - 2012-11-07, 08:08
dziewczyny dzięki coś pokombinuje,wczoraj zdzierżyłam dwie wielkie ,twarde dynie i z 2kg jabłek ,ręce bolą jak cholera dlatego bronka chyba skorzystam z Twojego sposobu ale raczej nie dziś ,w nocy rozłożyło mnie choróbsko ble.Ciesze sie ,że te owoce sie nie zmarnują i że zamiast kupować importowane cytryny mamy w Polsce taki fajny zamiennik.Im dłużej poleżą owoce tym są bardziej pachnące i aromatyczne a syrop z nich mniami!
squamish - 2014-01-07, 13:21
W tym roku powiem wam że pigwówka (po raz pierwszy robiona) wyszła przednia ,choć tylko cmoknęłam bo karmie jeszcze.
|
|