| |
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
 |
Na słodko - Naleśniki z domowym marcepanem i polewą czekoladową (vegan)
mariaaleksandra - 2012-11-09, 13:58 Temat postu: Naleśniki z domowym marcepanem i polewą czekoladową (vegan) Chcąc dziś zrobić masło migdałowe na kanapkę, wyszedł marcepan. Więc kanapkę postanowiłam zastąpić naleśnikiem, a całość polać sosem czekoladowym. Może wybornie nie wyglądały, przyznaje bez bicia, nie mam "ręki" do naleśników, ale smakowało pysznie.
Zresztą masa jest tak pyszna (o ile ktoś lubi marcepan), że możną ją po prostu zjeść łyżeczką.
ciasto naleśnikowe (zawsze robię na oko, ale dziś mniej więcej):
1,5 kubka mąki pszennej
0,5 kubka żytniej razowej
1,5 szkl. mleka sojowego biedronkowego
1,5 szkl. wody
szczypta soli
2 łyżeczki cukru brązowego
3 łyżki oleju
mąke przesiać, dodać resztę składników, zmiksować. Odstawić na pół godz do lodówki i usmażyć na oleju.
masa marcepanowa:
30-40 migdałów (ok. 3/4 młynka do kawy)
mała łyżeczka oleju
łyżeczka cukru waniliowego
łyżeczka cukru brązowego
migdały obieramy ze skórek. dobrze jak są jeszcze ciepłe od sparzenia- masa jest bardziej plastyczna. składniki mielimy w młynku do kawy i masa gotowa
sos czekoladowy:
4 kostki gorzkiej czekolady topimy w kąpieli wodnej- gotowe.
Na usmażonego naleśnika, palcami nałożyć masę marcepanową, złożyć na pół. Posmarować czekoladą. Smacznego
masy wyszło na 5 małych naleśników, sosu tak samo. ciasta naleśnikowego duużo więcej.
gosia_w - 2012-11-09, 14:38
mariaaleksandra, brzmi apetycznie, tylko zdjęcia mi się nie otwierają
|
|