| |
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
 |
Na słodko - Jak zrobić kisiel?
efcia - 2012-11-10, 13:29 Temat postu: Jak zrobić kisiel? Witajcie, nie wiem kto mnie tu jeszcze pamięta Nie pojawiałam się bo wege już od jakiegoś czasu nie jestem... Mam pytanko, jak zrobić zdrową wersje kisielu? To jedyne czym potrafię popić tabletkę o rozmiarze jak dla konia , a mam już dosyć faszerowania się cukrem i chemią ze słodkich chwil
kofi - 2012-11-10, 13:59
Kisielowatość uzyskuje się dzięki mące ziemniaczanej, więc proponuję jakiś sok, łyżeczkę mąki na szklankę, a dodatki wybierasz sama - jak sok, to już nie musisz słodzić. Można też użyć skrobi kukurydzianej zamiast ziemniaczanej.
Kat... - 2012-11-10, 14:11
Kilka razy robiłam z tego przepisu i wyszedł przepyszny hxxp://ammniam.dziecisawazne.pl/kisiel-jablkowy/
Kawaii - 2012-11-10, 14:12
Kofi, możesz podać dokładny przepis? Coś gotować, schłodzić? Jestem zielona jeśli chodzi o tego typu desery, a kisiel na poprawę humoru po ciężkim jesiennym deszczu jest bezcenny.
efcia - 2012-11-10, 14:24
Kat, pezwpis fajny ale pracochłonny .... Kofii, twoja wersja wymaga gotowania czy zalania wrzatkiem i wymieszania?
Kat... - 2012-11-10, 14:33
efcia, tak samo kisiel jak i budyń trzeba pogotować. Mąkę rozrabiasz oddzielnie w niewielkiej ilości zimnej wody, wlewasz do gotującego się soku i chwilę gotujesz mieszając.
Jadłonomia - 2012-11-10, 18:14
Kisiel dobrze jest dosłodzić i zrobić z takiego soku, jak kto lubi ale ja najczęściej wlewam do rondelka spory kubek wody, kilka łyżek domowego syropu malinowego i gotowe. Można dodać zamiast tego sok i potem go dosłodzić, można zetrzeć jabłko albo wrzucić garść mrożonych owoców - zawsze jakoś wyjdzie
efcia - 2012-11-11, 00:34
| Kat... napisał/a: | | efcia, tak samo kisiel jak i budyń trzeba pogotować. Mąkę rozrabiasz oddzielnie w niewielkiej ilości zimnej wody, wlewasz do gotującego się soku i chwilę gotujesz mieszając. |
Tego się właśnie obawiałam - bardziej pracochłonne niż "słodka chwila " Ale, cóż coś za coś ...
dort - 2012-11-12, 09:09
| efcia napisał/a: | Tego się właśnie obawiałam - bardziej pracochłonne niż "słodka chwila " Ale, cóż coś za coś ... |
no, co ty kisiel robi się błyskawicznie, może za pierwszym razem schodzi odrobinę dłużej, ale potem to już dwie chwile i masz pyszny kisiel
nieznajowa - 2012-11-19, 09:31
Dla mnie najszybsza wersja to: biore garnuszek, wlewam ok 200-250 ml soku, dodaje łyżeczke maki ziemniaczanej, mieszam, jak juz nie ma grudek (trzeba szybko po wrzuceniu maki zacząć mieszać, nigdy nie rozrabiam w innym naczyniu w małej ilości) to wlaczam gaz i mieszam aż sie zagotuje porządnie. Ok 5 minut roboty.
|
|