| |
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
 |
Dania gorące - Vegańskie sznycle jaglane nadziewane pieczarkami.
moniasweden - 2012-11-15, 18:48 Temat postu: Vegańskie sznycle jaglane nadziewane pieczarkami.
Efekt wczorajszego pichcenia
Ciasto
Szklanka ugotowanej kaszy jaglanej, ostudzonej i odsączonej z wody( przed ugotowaniem przelać wrzątkiem)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
około 6 łyżek mąki pszennej lub pełnoziarnistej, ja dałam pół na pół.
sól, pieprz, majeranek, papryka, kminek, kurkuma
Farsz
Pieczarki tak około sztuk 10
Cebula
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, papryka
Składniki na farsz cebule i czosnek kroimy w drobniutką kostkę i przesmażamy, następnie dodajemy pieczarki starte na tarce, i smażymy aż woda odparuje, w trakcie doprawiamy.
Składniki na ciasto dokładnie mieszamy i ręką zwilżoną w wodzie formujemy parzystą liczbę kulek wielkości orzecha włoskiego. Ciasto się trochę klei i dlatego ważne jest aby dłonie były zwilżone.
Bierzemy jedną kulkę i spłaszczmy na dłoni, nakładamy jedną łyżkę farszu i zakrywamy następną kulką też lekko rozpłaszczoną. Formujemy sznycelka i obtaczamy w bułce tartej. Jak już się uporaliśmy ze wszystkimi, smażymy je na rumiano i podajemy np. z ziemniakami i surówką czy też ryżem. Są trochę pracochłonne ale warte polecenia.
ropuszka - 2012-11-15, 19:56
wyglądają smakowicie !
w weekend spróbuję
gosia_w - 2012-11-15, 20:11
Fajnie wyglądają Ciekawe, jak smakowałyby upieczone zamiast smażone. Pewno zrobię
moniasweden - 2012-11-15, 21:07
| gosia_w napisał/a: | Fajnie wyglądają Ciekawe, jak smakowałyby upieczone zamiast smażone. Pewno zrobię |
Nie zapomnij napisać jak smakują z piekarnika bo sama jestem ciekawa
gemi - 2012-11-17, 21:55
zapisuję sobie w "ulubionych" do wypróbowania
Wyglądają pysznie
edysqa - 2012-11-17, 23:08
Monia, super trafilas teraz w moje smaki i potrzeby. Ja kocham jaglanke a mój Mąż nie bardzo a ponieważ jest lekko chory to go namiętnie karmie kasza
Chociaż nie powiem bo ostatnia z jarmuzem mu smakowala, mysle ze takie sznycelki będą mu jeszcze bardziej smakowaly
|
|