wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Nasze zdrowie - Lekkostrawna dieta

stylelife - 2012-12-06, 13:01
Temat postu: Lekkostrawna dieta
Tak się zastanawiam... W ciągu ostatniego tygodnia miałam duże duże problemy gastryczne - bóle brzucha, wzdęcia, gazy, ogólnie zjedzenie czegokolwiek było masakrą. Przeanalizowałam trochę to, co jem codziennie i wyszło mi... strasznie, strasznie dużo strączków. I słodyczy...

Przykładowo: na śniadanie jaglanka zalana mlekiem sojowym, na uczelni batonik lub drożdżówka, w porywach kanapka (buła z twarogiem albo serem żółtym, nie ma nic bez nabiału w sklepiku), na obiad bigos z kostką sojową, na kolację kanapka z pastą z fasoli...

Poza tym, generalnie jestem wiecznie głodna - możliwe, że jest to kwestia stresu i zimna, bardzo dużo jem, często po obiedzie muszę coś słodkiego zjeść, bo głód mi się nie zablokuje :/

No i o ile z obiadów jestem w stanie wykluczyć strączkowe, to nie mam pomysłu na sycące śniadania i kolacje. Jakie smarowidło do chleba? Czym zalać jaglankę/owsiankę?
Jestem wegetarianką, ale stopniowo staram się wykluczać z diety nabiał, zwłaszcza mleko i sery... :roll: Jakie produkty ułatwiają trawienie?

śliwka - 2012-12-06, 13:32

stylelife napisał/a:
Jakie smarowidło do chleba? Czym zalać jaglankę/owsiankę?
Jestem wegetarianką, ale stopniowo staram się wykluczać z diety nabiał, zwłaszcza mleko i sery... Jakie produkty ułatwiają trawienie?
Smarowidła na bazie namoczonych pestek oraz z gotowanych lub pieczonych warzyw mi służą. Np. takiego typu jak ajvar czy lutenica. Słynny pasztet z pestek dyni Ani D. jest świetny. Może też paprykarz wegański (ryż lub jaglanka z włoszczyzną gotowaną i pomidorami).
Jaglankę zawsze gotuję na wodzie i nie zalewam żadnym mlekiem, dodaję owoce suszone, orzechy, pestki, wiórki kokosowe,sezam, siemię itd.

stylelife - 2012-12-06, 15:15

śliwka, też zwykle jaglankę jem z suszonymi owocami, orzechami i np jabłkiem, ale zdecydowanie wolę dodać do tego trochę mleka... zwłaszcza, że sojowe bardzo mi smakuje. czy powiedzmy szklanka mleka sojowego dziennie może mi jakoś szkodzić?
bronka - 2012-12-06, 15:17

stylelife, są też mleczka roślinne- owsiane, orkiszowe, ryżowe. Wg mnie dużo smaczniejsze niż sojowe.
stylelife - 2012-12-06, 15:22

bronka, robilam kokosowe z wiórków, ale było zdecydowanie zbyt tłuste do owsianki. ostatnio zrobiłam migdałowe, ale chyba migdały były kiepskie, bo miało sfermentowany posmak...

nie próbowałam jeszcze robić owsianego i ryżowego. czy do ryżowego można użyć białego zwykłego ryżu?

a tak na co dzień to zalewam biedronkowym Golden Soya naturalnym.

bronka - 2012-12-06, 15:57

stylelife, pisałam o kupnych.
Domowe są dla mnie zbyt pracochłonne z ryżu/ zbóż.

Z szybkich domowych- laskowe namoczone orzechy, nerkowce lub migdały- u mnie wygrywają.

śliwka - 2012-12-06, 15:58

stylelife napisał/a:
czy powiedzmy szklanka mleka sojowego dziennie może mi jakoś szkodzić?
Spróbuj, przekonasz się sama. Jak nie chce Ci się robić samej, to możesz kupić ryżowe lub owsiane. W rossmanie jest smaczne mleko ryżowe i niedrogie.
stylelife - 2012-12-06, 15:58

bronka, na kupne w cenach niebiedronkowych mnie nie stać na codzienne śniadania :-|
bronka - 2012-12-06, 15:59

stylelife, rozumiem.
Spróbuj orzechowe do śniadania zrobić.
Kokosowe dla mnie tez jest za tłuste.

Lady_Bird - 2012-12-06, 16:10

Ja zawsze mam namoczone migdały w lodówce. Na śniadanie blenduję je z kawałkiem ogórka kiszonego lub sokiem z cytryny i taki twarożek daję na kanapkę. Latem jeszcze pomidorasa na to dawałam, teraz bez. Szybo się to robi i zazwyczaj długo nie czuję głodu.
TinaM - 2012-12-06, 17:46

śliwka napisał/a:
Jaglankę zawsze gotuję na wodzie i nie zalewam żadnym mlekiem
ja tak samo, i jaglanke i owsianke gotuje na wodzie, jak dodasz fajne dodatki to mleko nie jest potrzebne.

Jeśli masz wzdęcia po strączkach to może przeżuć się na te lżej strawne, np. czerwoną soczewicę.

I jesli jesz dużo nabiału to te problemy mogą też częściowe z tego wynikać. Wiele osób ma problemy z trawieniem produktów mlecznych. Ja mam np. zawsze zgagę po żółtym serze. Dlatego unikam. :-)

Zwróć uwagę też na to żeby nie łączyć owoców z innymi produktami. Staraj się je jeść najlepiej pół godziny przed posiłkiem lub na pusty żołądek. Owoce szybko się trawią, a jak połączysz je z czymś cieższym to będę fermentowały i powodowały gazy tudzież inne nieprzyjemności. :-)

stylelife - 2012-12-06, 18:12

TinaM napisał/a:
I jesli jesz dużo nabiału to te problemy mogą też częściowe z tego wynikać. Wiele osób ma problemy z trawieniem produktów mlecznych. Ja mam np. zawsze zgagę po żółtym serze. Dlatego unikam.
Nie no, właśnie niewiele jem nabiału, może raz w tygodniu. Przymierzam się do rzucenia w ogóle, stopniowo wyrabiam sobie nawyk robienia żarcia na następny dzień na uczelnię, żebym nie musiała jeść na mieście.


TinaM napisał/a:
Zwróć uwagę też na to żeby nie łączyć owoców z innymi produktami. Staraj się je jeść najlepiej pół godziny przed posiłkiem lub na pusty żołądek. Owoce szybko się trawią, a jak połączysz je z czymś cieższym to będę fermentowały i powodowały gazy tudzież inne nieprzyjemności.
O, a to akurat ciekawe, dzięki! Ja zawsze dorzucam sobie owoce do owsianki albo jaglanki, np w zestawie: pomarańcza, banan, jabłko, kasza, orzechy :-/

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group