| |
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
 |
Nasze zdrowie - Lekkostrawna dieta
stylelife - 2012-12-06, 13:01 Temat postu: Lekkostrawna dieta Tak się zastanawiam... W ciągu ostatniego tygodnia miałam duże duże problemy gastryczne - bóle brzucha, wzdęcia, gazy, ogólnie zjedzenie czegokolwiek było masakrą. Przeanalizowałam trochę to, co jem codziennie i wyszło mi... strasznie, strasznie dużo strączków. I słodyczy...
Przykładowo: na śniadanie jaglanka zalana mlekiem sojowym, na uczelni batonik lub drożdżówka, w porywach kanapka (buła z twarogiem albo serem żółtym, nie ma nic bez nabiału w sklepiku), na obiad bigos z kostką sojową, na kolację kanapka z pastą z fasoli...
Poza tym, generalnie jestem wiecznie głodna - możliwe, że jest to kwestia stresu i zimna, bardzo dużo jem, często po obiedzie muszę coś słodkiego zjeść, bo głód mi się nie zablokuje
No i o ile z obiadów jestem w stanie wykluczyć strączkowe, to nie mam pomysłu na sycące śniadania i kolacje. Jakie smarowidło do chleba? Czym zalać jaglankę/owsiankę?
Jestem wegetarianką, ale stopniowo staram się wykluczać z diety nabiał, zwłaszcza mleko i sery... Jakie produkty ułatwiają trawienie?
śliwka - 2012-12-06, 13:32
| stylelife napisał/a: | Jakie smarowidło do chleba? Czym zalać jaglankę/owsiankę?
Jestem wegetarianką, ale stopniowo staram się wykluczać z diety nabiał, zwłaszcza mleko i sery... Jakie produkty ułatwiają trawienie? | Smarowidła na bazie namoczonych pestek oraz z gotowanych lub pieczonych warzyw mi służą. Np. takiego typu jak ajvar czy lutenica. Słynny pasztet z pestek dyni Ani D. jest świetny. Może też paprykarz wegański (ryż lub jaglanka z włoszczyzną gotowaną i pomidorami).
Jaglankę zawsze gotuję na wodzie i nie zalewam żadnym mlekiem, dodaję owoce suszone, orzechy, pestki, wiórki kokosowe,sezam, siemię itd.
stylelife - 2012-12-06, 15:15
śliwka, też zwykle jaglankę jem z suszonymi owocami, orzechami i np jabłkiem, ale zdecydowanie wolę dodać do tego trochę mleka... zwłaszcza, że sojowe bardzo mi smakuje. czy powiedzmy szklanka mleka sojowego dziennie może mi jakoś szkodzić?
bronka - 2012-12-06, 15:17
stylelife, są też mleczka roślinne- owsiane, orkiszowe, ryżowe. Wg mnie dużo smaczniejsze niż sojowe.
stylelife - 2012-12-06, 15:22
bronka, robilam kokosowe z wiórków, ale było zdecydowanie zbyt tłuste do owsianki. ostatnio zrobiłam migdałowe, ale chyba migdały były kiepskie, bo miało sfermentowany posmak...
nie próbowałam jeszcze robić owsianego i ryżowego. czy do ryżowego można użyć białego zwykłego ryżu?
a tak na co dzień to zalewam biedronkowym Golden Soya naturalnym.
bronka - 2012-12-06, 15:57
stylelife, pisałam o kupnych.
Domowe są dla mnie zbyt pracochłonne z ryżu/ zbóż.
Z szybkich domowych- laskowe namoczone orzechy, nerkowce lub migdały- u mnie wygrywają.
śliwka - 2012-12-06, 15:58
| stylelife napisał/a: | | czy powiedzmy szklanka mleka sojowego dziennie może mi jakoś szkodzić? | Spróbuj, przekonasz się sama. Jak nie chce Ci się robić samej, to możesz kupić ryżowe lub owsiane. W rossmanie jest smaczne mleko ryżowe i niedrogie.
stylelife - 2012-12-06, 15:58
bronka, na kupne w cenach niebiedronkowych mnie nie stać na codzienne śniadania
bronka - 2012-12-06, 15:59
stylelife, rozumiem.
Spróbuj orzechowe do śniadania zrobić.
Kokosowe dla mnie tez jest za tłuste.
Lady_Bird - 2012-12-06, 16:10
Ja zawsze mam namoczone migdały w lodówce. Na śniadanie blenduję je z kawałkiem ogórka kiszonego lub sokiem z cytryny i taki twarożek daję na kanapkę. Latem jeszcze pomidorasa na to dawałam, teraz bez. Szybo się to robi i zazwyczaj długo nie czuję głodu.
TinaM - 2012-12-06, 17:46
| śliwka napisał/a: | | Jaglankę zawsze gotuję na wodzie i nie zalewam żadnym mlekiem | ja tak samo, i jaglanke i owsianke gotuje na wodzie, jak dodasz fajne dodatki to mleko nie jest potrzebne.
Jeśli masz wzdęcia po strączkach to może przeżuć się na te lżej strawne, np. czerwoną soczewicę.
I jesli jesz dużo nabiału to te problemy mogą też częściowe z tego wynikać. Wiele osób ma problemy z trawieniem produktów mlecznych. Ja mam np. zawsze zgagę po żółtym serze. Dlatego unikam.
Zwróć uwagę też na to żeby nie łączyć owoców z innymi produktami. Staraj się je jeść najlepiej pół godziny przed posiłkiem lub na pusty żołądek. Owoce szybko się trawią, a jak połączysz je z czymś cieższym to będę fermentowały i powodowały gazy tudzież inne nieprzyjemności.
stylelife - 2012-12-06, 18:12
| TinaM napisał/a: | I jesli jesz dużo nabiału to te problemy mogą też częściowe z tego wynikać. Wiele osób ma problemy z trawieniem produktów mlecznych. Ja mam np. zawsze zgagę po żółtym serze. Dlatego unikam.
| Nie no, właśnie niewiele jem nabiału, może raz w tygodniu. Przymierzam się do rzucenia w ogóle, stopniowo wyrabiam sobie nawyk robienia żarcia na następny dzień na uczelnię, żebym nie musiała jeść na mieście.
| TinaM napisał/a: | | Zwróć uwagę też na to żeby nie łączyć owoców z innymi produktami. Staraj się je jeść najlepiej pół godziny przed posiłkiem lub na pusty żołądek. Owoce szybko się trawią, a jak połączysz je z czymś cieższym to będę fermentowały i powodowały gazy tudzież inne nieprzyjemności. | O, a to akurat ciekawe, dzięki! Ja zawsze dorzucam sobie owoce do owsianki albo jaglanki, np w zestawie: pomarańcza, banan, jabłko, kasza, orzechy
|
|