wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Co dobrego z... - avocado

Alispo - 2007-09-23, 09:15

Pomyslu to raczej miec nie bede,bo zdarzalo mi sie podobnie i nic nie wymyslilam..wiec tez czekam na jakas rade.Mam wrazenie,ze czasem po prostu sprzedaja na tyle niedojrzale,ze one juz do "zjadliwej"formy i tak nie dojda...chocby lezaly i czekaly na zmiekniecie :roll: :?:
DagaM - 2007-09-23, 09:23

Aisha, trzeba było najpierw pomacać ;-) i sprawdzić czy jest wystarczająco miękkie, a teraz to raczej musisz wyrzucić.
Alispo - 2007-09-23, 09:39

A takie co leżą i leżą i wciaz twarde?jest jakis pomysl na to?trafilam ostatnio na 2 takie...tak jakby nie mialy zamiaru nigdy zmieknac :-/
ina - 2007-09-23, 10:02

Niedojrzałe avocado należy zawinąć w papier i pozostawić w temperaturze pokojowej, aby zmiękło.
Agnieszka - 2007-09-23, 10:34

Stosuję wariant z zawijaniem w papier lub gazetę żeby dojrzało. Ponadto aby nie ciemniało należy nie zabierać pestki (poleca się zostawić w paście jeśli nie jest przygotowana tuż przed zjedzeniem)

Zazwyczaj robię pastę do szybkiego zjedzenia (+ sól, czosnek, zioła, sok z cytryny), pokrojone dodaję do sałatek (sałata, pomidory, oliwki/kapary, papryka i różne zioła + oliwa).
Podobno można pokrojone na cząstki i osolone smażyć (nie testowałam) maczając w cieście naleśnikowym lub pakorowym (w tym wariancie chyba lepiej stosować właśnie takie twardawe).

Lady_Bird - 2007-09-23, 16:40

ja jeśli kupuję awokado, ktore jest twarde, to w domu trzymam je w towarzystwie jablek,
ponieważ jabłka wytwarzają sporo etylenu, to tym samym przyspieszają dojrzewanie innych owoców :)

Pozdr!

alcia - 2007-09-23, 19:06

Aisha napisał/a:
ale co zrobic na JUŻ z cholernie twardym owocem..

wyrzucić na kompost

frjals - 2007-09-23, 19:47

Zostaje krojenie nożem, jako i my postępujemy, kiedy się taki dziad trafi. :roll:
k.leee - 2007-09-23, 19:50

alcia napisał/a:
wyrzucić na kompost
...lub wrzucić na kompot :-P
Lily - 2007-09-23, 21:02

może zetrzyj na tarce i zrób jakąś pastę?
Ania D. - 2007-09-23, 21:35

Można pokroić, wrzucić do blendera, dodać troszkę wody, przypraw i zmiksować. Nie jest tak smaczne, jak z miękkiego avocado, ale ostatecznie da się zjeść...
zina - 2007-09-25, 11:34

Awokado zeby nie sciemnialo wystarczy skropic obficie sokiem z cytryny i najlepiej zlozyc do siebie polowkami.
Ja tez ostatnio nie mam szczescie do miekkiego owocu, dwa razy kupilam i bylo w srodku zgnile :-| Ale pasty lub samo awokado jest dla mnie pycha szczegolnie z dodatkiem marmite (pasta drozdzowa, angielski patent), mozna jeszcze z dodatkiem hummusu :-)
Chyba robie sie glodna :-P

Lady_Bird - 2007-09-25, 12:05

zina, podziwiam Cię...
ja nie dałam rady tego przełknąć w zadnej postaci (marmite)
;-)

ina - 2007-09-25, 13:08

Lady_Bird napisał/a:
ja nie dałam rady tego przełknąć w zadnej postaci (marmite)


Ja też zajadałam marmite na wyspach - dobre i zawiera dużo wit. z grupy B :-)

zina - 2007-09-25, 16:09

Lady_Bird napisał/a:
zina, podziwiam Cię...
ja nie dałam rady tego przełknąć w zadnej postaci (marmite)
;-)

hehehe, jestem zatem smakoszem

hans - 2007-09-26, 23:15

Alispo napisał/a:
A takie co leżą i leżą i wciaz twarde?jest jakis pomysl na to?

Pastę zrobić ;-)

Alispo - 2007-09-27, 16:18

Wiesz,moja mama to zjadla i miala potem sensacje ;-) wolalabym,zeby takie osobniki udalosie zmusic do dojrzewania chociaz troche ;-)
hans - 2007-09-27, 22:46

Ja twardzioszki wkładałem do torebki z szarego papieru i w ciepłe miejsce na parę dni...pomagało :mrgreen: ...a tak przy okazji jeśli chcecie uniknąć problemów z awokado, to radzę wybierać te o wyraźnie matowej skórce (jest ona oznaką dojrzałości owocu), a szerokim łukiem omijać błyszczące ;-)
ajanna - 2007-11-10, 04:06

ja dodałam kiedyś takie twarde awokado do zupy i to była katastrofa - zepsułam cały garnek pysznej dyniowej zupy mojej mamy - zrobiła się strasznie gorzka - zupełnie niezjadliwa :-( od tej pory nie eksperymentuję z awokado i przyjmuję je jedynie miękkie i w 4 tradycyjnych postaciach:
jedzone łyżeczką z musztardą np.
w sałatkach (najlepiej z pomidorem)
sushi z prażonym sezamem (moje ulubione :-P )
guacamole - musi być do tego naprawdę miękkie - trzeba je rozgnieść widelcem na papkę i doprawić dużą ilością soku z limonki/cytryny oraz papryki słodkiej w proszku, trochę ostrej papryki i pieprzu, do tego pokrojone w drobną kostkę pomidory i cebula (najlepiej czerwona). my to najchętniej jemy ze wspólnej miski chipsami kukurydzianymi i dlatego w ogóle nie solimy, ale jeśli ma być jedzone samo to trzeba dosolić do smaku

a marmite można kupić w Arkadii w takim sklepie z egzotyczną żywnością - tylko niestety chyba z 10x drożej niż w UK :-(

Izzi - 2011-03-04, 17:04

wczoraj uczyniłam avocado w postaci pasty w taki oto sposób:
zblenderowałam rzeczone avocado, oliwki, zeszklony wcześniej por, doprawiłam i się zakochałam :mrgreen: ..i postanowiłam się z wami podzielić miłością mą.. he

Mia - 2011-03-05, 16:03

kiedyś jadłam w restauracji pyszną kolorową sałatkę, podaną w wydrążonej połówce awokado:
kuleczki z awokado (pewno użyli do wydrążenia specjalnej łyżeczki, ok. 1 cm średnicy)
groszek zielony
czerwona fasola
kukurydza z puszki
+ pewnie jakieś przyprawy

pycha! uczta dla oczu i brzucha! :-P


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group