wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Na słodko - "Tort" z kaszy?

idalianna - 2012-12-15, 20:53
Temat postu: "Tort" z kaszy?
Hej, niedługo pierwsze urodziny Tyma i w związku z tym potrzebuję rady kogoś obytego w sprawach zdrowych, wegańskich tortów. Tzn takich, które można zapodać roczniakowi do jedzenia. No i fajnie jak by dla gości był smaczny. :-P Coś mi chodzi po głowie, ale to jakaś mglista raczej idea...
Myślałam o trzech warstwach:
I masa, fioletowa: kasza manna ze zmiksowanymi borówkami
II masa, żółta: kasza kukurydziana (polenta) z musem dyniowym (i brzoskwiniowym?), kurkuma
hxxp://kuchniaweganska.over-blog.com/article-polenta-z-dyni-i-jab-kiem-89601239.html ?
III masa, czerwona: mrożone truskawki zmiksowane z agarem (taka galaretka?) albo kasza manna z truskawkami?
I wszystko po kolei do tortownicy (20cm?). Tylko czy to się będzie trzymać? Jak użyć agaru? Z czego zrobić ozdoby (i napis!) na galaretce? I ile tej kaszy trzeba?
A może macie jakieś inne pomysły?
Pomocy! ;-)

maharetefka - 2012-12-15, 21:51

idalianna, sprawdz przepis na chockolocko (fajne "ciasto" z manny), mozesz manne tez zamienic zmielonymi platkami owsianymi, jest pyszne (chyba, ze juz je znasz, hicior wd to przeca ;-) ). no i zeby warstwy pooddzielac moze by je tak andrutami przelozyc?
maharetefka - 2012-12-15, 21:53

a, nie wiem czy w polsce tapioka dostepna, ja dodaje gotowana zblendowana do mas ciastowych, zeby bardziej galaretowate byly...
jagodzianka - 2012-12-15, 22:08

idalianna napisał/a:
Jak użyć agaru?

Powinnaś mieć na opakowaniu. Na moim było napisane, że zagotować to co ma być galaretką, odlać szklankę, rozmieszać w niej agar i wlać to do gara, potem wszystko jeszcze pogotować chwilę. Czy jakoś tak. Nie pamiętam bo dawno nie używałam.
Ale można chyba też po prostu zagotować w małej ilości wody i dodać do tych zmiksowanych truskawek.
Fajny ten torcik, ale wydaje mi się, że dla gości może być mało słodki (zależy jacy to goście :P ).
Co do napisu też się zastanawiam. Roztopiona czekolada i wycelować tak żeby solenizant dostał kawałek bez niej :mrgreen: ?

Agnieszka - 2012-12-16, 11:43

idalianna: robię chocoloco wg. tego przepisu: hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=5202 Jak przebrniesz zobaczysz, że masę można zrobić na wiele sposobów. Znajdziesz wpis Mala_mi proponujący dodanie agaru do masy kaszowej. Ja robię z drobnej kukurydzianej (w lokalnym sklepie ze zż najczęściej bywa ProVita, która wg mnie idealnie się nadaje i jest drobniutka).
Napis możesz ułożyć z owoców albo wykonać roztopioną czekoladą. Wegańska gotowa galaretka jest dostępna w sklepach: hxxp://weganskiepysznosci.blogspot.com/2012/06/galaretka-na-szybko-delecta.html (ostatnio kupowałam w PP). Jeśli będziesz potrzebować bitej śmietany, to możesz zrobić z mleka kokosowego a w sklepie Lerki dostępna jest sojowa do ubijania i wersje w sprayu (sądzę, że w innych sklepach również znajdziesz podobne produkty).
Warstw nie dzielę waflami, jestem minimalista więc zazwyczaj robię co najwyżej w dwóch koorach: jasna i ciemna; któraś z powyższych i owocowa (w sezonie z żywych malin, truskawek... zimowo z mrożonych. Owocowa masa to kasza, mleko zbożowe i owoce a dla uzyskania gładkości potraktowane żyrafą). Spód to u mnie ciastka bezglutenowe kupne a dziury upycham okruchami z nich i rozdrobnionymi płatkami kukurydzianymi, ciastka (zwłaszcza jak twarde) w tortownicy polewam z łyżeczki mlekiem ww., ciastka miękną a ja robię część kaszową. Moi bliscy, koleżanki córki bardzo lubią to ciasto.

ifinoe - 2012-12-16, 14:07

możesz też wykorzystać ten przepis hxxp://ammniam.dziecisawazne.pl/sernik-bez-pieczenia-z-kaszy-jaglanej-z-truskawkami/, a dolną warstwę podzielić na pół i zmienić dodatki dla urozmaicenia koloru
idalianna - 2012-12-17, 14:17

Chodziło mi po głowie właśnie coś w stylu chocoloco, tylko bardziej kolorowego, dobrze że istnieje na to gotowy przepis. :D Wczoraj zrobiłam próbę tortu z "miodownika"

i szczerze mówiąc zjadłam sama prawie cały. :mrgreen:
Więc na urodziny zrobię dwa i jak będą gotowe to zdecydujemy który będzie tortem. Dzięki. :-D

seminko - 2012-12-17, 14:26

idalianna, mniaam! :-D

Ja na urodziny Młodego robiłam przekładaniec z gotowych roślinnych herbatników, masy daktylowej, oblany karobową polewą. Nie dysponuję, póki co, piekarnikiem, stąd partyzantka ;-) Jak znajdę foto- wkleję.

seminko - 2012-12-17, 14:36

Do niczego niepodobne, średnio przystojne, ale zniknęło w mgnieniu oka ;-)

Posypka z wiórków koko, płatków migdałowych i suszonych owoców.


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group