| |
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
 |
Na słodko - "Tort" z kaszy?
idalianna - 2012-12-15, 20:53 Temat postu: "Tort" z kaszy? Hej, niedługo pierwsze urodziny Tyma i w związku z tym potrzebuję rady kogoś obytego w sprawach zdrowych, wegańskich tortów. Tzn takich, które można zapodać roczniakowi do jedzenia. No i fajnie jak by dla gości był smaczny. Coś mi chodzi po głowie, ale to jakaś mglista raczej idea...
Myślałam o trzech warstwach:
I masa, fioletowa: kasza manna ze zmiksowanymi borówkami
II masa, żółta: kasza kukurydziana (polenta) z musem dyniowym (i brzoskwiniowym?), kurkuma
hxxp://kuchniaweganska.over-blog.com/article-polenta-z-dyni-i-jab-kiem-89601239.html ?
III masa, czerwona: mrożone truskawki zmiksowane z agarem (taka galaretka?) albo kasza manna z truskawkami?
I wszystko po kolei do tortownicy (20cm?). Tylko czy to się będzie trzymać? Jak użyć agaru? Z czego zrobić ozdoby (i napis!) na galaretce? I ile tej kaszy trzeba?
A może macie jakieś inne pomysły?
Pomocy!
maharetefka - 2012-12-15, 21:51
idalianna, sprawdz przepis na chockolocko (fajne "ciasto" z manny), mozesz manne tez zamienic zmielonymi platkami owsianymi, jest pyszne (chyba, ze juz je znasz, hicior wd to przeca ). no i zeby warstwy pooddzielac moze by je tak andrutami przelozyc?
maharetefka - 2012-12-15, 21:53
a, nie wiem czy w polsce tapioka dostepna, ja dodaje gotowana zblendowana do mas ciastowych, zeby bardziej galaretowate byly...
jagodzianka - 2012-12-15, 22:08
| idalianna napisał/a: | | Jak użyć agaru? |
Powinnaś mieć na opakowaniu. Na moim było napisane, że zagotować to co ma być galaretką, odlać szklankę, rozmieszać w niej agar i wlać to do gara, potem wszystko jeszcze pogotować chwilę. Czy jakoś tak. Nie pamiętam bo dawno nie używałam.
Ale można chyba też po prostu zagotować w małej ilości wody i dodać do tych zmiksowanych truskawek.
Fajny ten torcik, ale wydaje mi się, że dla gości może być mało słodki (zależy jacy to goście ).
Co do napisu też się zastanawiam. Roztopiona czekolada i wycelować tak żeby solenizant dostał kawałek bez niej ?
Agnieszka - 2012-12-16, 11:43
idalianna: robię chocoloco wg. tego przepisu: hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=5202 Jak przebrniesz zobaczysz, że masę można zrobić na wiele sposobów. Znajdziesz wpis Mala_mi proponujący dodanie agaru do masy kaszowej. Ja robię z drobnej kukurydzianej (w lokalnym sklepie ze zż najczęściej bywa ProVita, która wg mnie idealnie się nadaje i jest drobniutka).
Napis możesz ułożyć z owoców albo wykonać roztopioną czekoladą. Wegańska gotowa galaretka jest dostępna w sklepach: hxxp://weganskiepysznosci.blogspot.com/2012/06/galaretka-na-szybko-delecta.html (ostatnio kupowałam w PP). Jeśli będziesz potrzebować bitej śmietany, to możesz zrobić z mleka kokosowego a w sklepie Lerki dostępna jest sojowa do ubijania i wersje w sprayu (sądzę, że w innych sklepach również znajdziesz podobne produkty).
Warstw nie dzielę waflami, jestem minimalista więc zazwyczaj robię co najwyżej w dwóch koorach: jasna i ciemna; któraś z powyższych i owocowa (w sezonie z żywych malin, truskawek... zimowo z mrożonych. Owocowa masa to kasza, mleko zbożowe i owoce a dla uzyskania gładkości potraktowane żyrafą). Spód to u mnie ciastka bezglutenowe kupne a dziury upycham okruchami z nich i rozdrobnionymi płatkami kukurydzianymi, ciastka (zwłaszcza jak twarde) w tortownicy polewam z łyżeczki mlekiem ww., ciastka miękną a ja robię część kaszową. Moi bliscy, koleżanki córki bardzo lubią to ciasto.
ifinoe - 2012-12-16, 14:07
możesz też wykorzystać ten przepis hxxp://ammniam.dziecisawazne.pl/sernik-bez-pieczenia-z-kaszy-jaglanej-z-truskawkami/, a dolną warstwę podzielić na pół i zmienić dodatki dla urozmaicenia koloru
idalianna - 2012-12-17, 14:17
Chodziło mi po głowie właśnie coś w stylu chocoloco, tylko bardziej kolorowego, dobrze że istnieje na to gotowy przepis. Wczoraj zrobiłam próbę tortu z "miodownika"
i szczerze mówiąc zjadłam sama prawie cały.
Więc na urodziny zrobię dwa i jak będą gotowe to zdecydujemy który będzie tortem. Dzięki.
seminko - 2012-12-17, 14:26
idalianna, mniaam!
Ja na urodziny Młodego robiłam przekładaniec z gotowych roślinnych herbatników, masy daktylowej, oblany karobową polewą. Nie dysponuję, póki co, piekarnikiem, stąd partyzantka Jak znajdę foto- wkleję.
seminko - 2012-12-17, 14:36
Do niczego niepodobne, średnio przystojne, ale zniknęło w mgnieniu oka
Posypka z wiórków koko, płatków migdałowych i suszonych owoców.
|
|