|
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
![](images/print.gif) |
Ogólne rozmowy - miso-jak przechowywac
cama.s - 2012-12-21, 09:01 Temat postu: miso-jak przechowywac Mam pytanko jak przechowujecie patę miso? Ile możn a ją trzymac po otwarciu,czy mo żna ją zamrozić? -gdzieś kiedyś chyba słyszałąm że tak ale nic nie mogę znależć w necie.
bronka - 2012-12-21, 11:31
Ja rozkładam do malutkich słoiczków i chowam do lodówki. Używałam jeden słoiczek, a reszta była nieruszana. I zawsze czystą łyżeczka ofc.
bodi - 2012-12-21, 12:09
ja tak samo, lodówka i zawsze czysta łyżeczka do nakładania. może tak stać naprawdę długo
jagodzianka - 2012-12-21, 12:24
A nie można w trzymać w tym opakowaniu co się kupiło?
bronka - 2012-12-21, 13:11
jagodzianka, ale w folii kupiłaś?
jagodzianka - 2012-12-21, 13:22
bronka, tak. Obcięłam róg i wyciskam przez ten otworek tyle co mi trzeba.
bronka - 2012-12-21, 14:40
Ja bym przełożyła do słoiczków- co by nie miały kontaktu z powietrzem non-stop. Chyba, że szybko zużywasz i gra nie warta świeczki.
jagodzianka - 2012-12-21, 15:42
No właśnie nie tak szybko.
Tak robiąc mały OT gdzie jeszcze poza zupą można to wrzucić?
cama.s - 2012-12-21, 15:45
Dziewczyny dzięki za odpowiedzi i Wesołych Świąt życzę
ana138 - 2012-12-21, 15:54
jagodzianka, kiedys szukałam przepisów i zapisałam sobie te strone, ale jeszcze nic nie próbowałam (pomiń kurczaka )
hxxp://zpierwszegotloczenia.pl/szukaj/pasta+miso
ja nawet do kanapek dodaję, uwielbiam, i z pomidorówką jest niezłe.
jagodzianka - 2012-12-21, 18:35
ana138, dzięki kilka przepisów jest całkiem spoko.
Pipii - 2012-12-21, 19:23
do strączków, do past na chleb, do różnych dań, zamiast soli czy sosu sojowego
trzymam w słoiku, zakręconą
jagodzianka - 2012-12-21, 20:15
Pipii, ale jak do strączków?
Pipii - 2012-12-22, 07:48
jagodzianka napisał/a: | Pipii, ale jak do strączków? |
gotuję np fasolę białą Jaś do miękkości. Odlewam, zostawiam trochę wody z gotowania fasoli. Dodaję do tej wody, jak przestygnie nieco pasty miso, rozrabiam na gładką masę, dodaję do fasoli zamiast soli, do tego przyprawy wedle gustu, albo po prostu - nic. Czasami dodaję też do ryżu czy kaszy, jeżeli nie jest na słodko.
jagodzianka - 2012-12-22, 09:50
Pipii, dzięki!
melba - 2012-12-27, 19:16
ja tez trzymam w zakrecanym sloiku w ktorym kupilam, nabieram zawsze czysta lyzeczka. a stoi juz u mnie dluuuuugooo... z rok? i nic mu/jej nie jest zlego
Pipii - 2012-12-27, 19:51
melba napisał/a: | ja tez trzymam w zakrecanym sloiku w ktorym kupilam, nabieram zawsze czysta lyzeczka. a stoi juz u mnie dluuuuugooo... z rok? i nic mu/jej nie jest zlego |
miso im starsze tym lepsze, sprzedasz za dwa lata jako mega drogi, dojrzewający eksponat fanowi makrobiotyki
owca - 2012-12-28, 09:10
jagodzianka napisał/a: | bronka, tak. Obcięłam róg i wyciskam przez ten otworek tyle co mi trzeba. |
Kupujemy takie w folii, również odcinamy róg i przechowujemy w tym samym opakowaniu w lodówce. Robię tak od kliku lat i nie zdarzyło się jeszcze by miso uległo zepsuciu.
melba - 2012-12-30, 11:15
Pipii dobrze ze mnie uswiadomilas
to moze sobie zostawie i bede sie delektowac
|
|