wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Ogólne rozmowy - miso-jak przechowywac

cama.s - 2012-12-21, 09:01
Temat postu: miso-jak przechowywac
Mam pytanko jak przechowujecie patę miso? Ile możn a ją trzymac po otwarciu,czy mo żna ją zamrozić? -gdzieś kiedyś chyba słyszałąm że tak ale nic nie mogę znależć w necie.
bronka - 2012-12-21, 11:31

Ja rozkładam do malutkich słoiczków i chowam do lodówki. Używałam jeden słoiczek, a reszta była nieruszana. I zawsze czystą łyżeczka ofc.
bodi - 2012-12-21, 12:09

ja tak samo, lodówka i zawsze czysta łyżeczka do nakładania. może tak stać naprawdę długo :)
jagodzianka - 2012-12-21, 12:24

A nie można w trzymać w tym opakowaniu co się kupiło?
bronka - 2012-12-21, 13:11

jagodzianka, ale w folii kupiłaś?
jagodzianka - 2012-12-21, 13:22

bronka, tak. Obcięłam róg i wyciskam przez ten otworek tyle co mi trzeba.
bronka - 2012-12-21, 14:40

Ja bym przełożyła do słoiczków- co by nie miały kontaktu z powietrzem non-stop. Chyba, że szybko zużywasz i gra nie warta świeczki.
jagodzianka - 2012-12-21, 15:42

No właśnie nie tak szybko.
Tak robiąc mały OT gdzie jeszcze poza zupą można to wrzucić?

cama.s - 2012-12-21, 15:45

Dziewczyny dzięki za odpowiedzi i Wesołych Świąt życzę :-D
ana138 - 2012-12-21, 15:54

jagodzianka, kiedys szukałam przepisów i zapisałam sobie te strone, ale jeszcze nic nie próbowałam (pomiń kurczaka ;) )
hxxp://zpierwszegotloczenia.pl/szukaj/pasta+miso

ja nawet do kanapek dodaję, uwielbiam, i z pomidorówką jest niezłe.

jagodzianka - 2012-12-21, 18:35

ana138, dzięki kilka przepisów jest całkiem spoko.
Pipii - 2012-12-21, 19:23

do strączków, do past na chleb, do różnych dań, zamiast soli czy sosu sojowego
trzymam w słoiku, zakręconą

jagodzianka - 2012-12-21, 20:15

Pipii, ale jak do strączków?
Pipii - 2012-12-22, 07:48

jagodzianka napisał/a:
Pipii, ale jak do strączków?

gotuję np fasolę białą Jaś do miękkości. Odlewam, zostawiam trochę wody z gotowania fasoli. Dodaję do tej wody, jak przestygnie nieco pasty miso, rozrabiam na gładką masę, dodaję do fasoli zamiast soli, do tego przyprawy wedle gustu, albo po prostu - nic. Czasami dodaję też do ryżu czy kaszy, jeżeli nie jest na słodko.

jagodzianka - 2012-12-22, 09:50

Pipii, dzięki!
melba - 2012-12-27, 19:16

ja tez trzymam w zakrecanym sloiku w ktorym kupilam, nabieram zawsze czysta lyzeczka. a stoi juz u mnie dluuuuugooo... z rok? i nic mu/jej nie jest zlego :)
Pipii - 2012-12-27, 19:51

melba napisał/a:
ja tez trzymam w zakrecanym sloiku w ktorym kupilam, nabieram zawsze czysta lyzeczka. a stoi juz u mnie dluuuuugooo... z rok? i nic mu/jej nie jest zlego :)

miso im starsze tym lepsze, sprzedasz za dwa lata jako mega drogi, dojrzewający eksponat ;-) fanowi makrobiotyki :-)

owca - 2012-12-28, 09:10

jagodzianka napisał/a:
bronka, tak. Obcięłam róg i wyciskam przez ten otworek tyle co mi trzeba.


Kupujemy takie w folii, również odcinamy róg i przechowujemy w tym samym opakowaniu w lodówce. Robię tak od kliku lat i nie zdarzyło się jeszcze by miso uległo zepsuciu.

melba - 2012-12-30, 11:15

Pipii :) :) dobrze ze mnie uswiadomilas :)

to moze sobie zostawie i bede sie delektowac


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group