wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Dania gorące - łazanki z makaronem owsianym

Pipii - 2012-12-29, 18:38
Temat postu: łazanki z makaronem owsianym
Kapustę kiszoną płuczemy, jeżeli jest bardzo kwaśna pod bieżącą wodą, następnie kroimy na drobniejsze pasma. Gotujemy w niewielkiej ilości wody, na początku bez przykrycia, potem pod przykryciem około 45 minut - kapustę lekko solimy, najkorzystniej, aby cała woda wygotowała się - wtedy kapusta zachowuje najwięcej składników odżywczych.
Obieramy cebulę i kroimy w drobną kostkę. Na oliwie z oliwek cebulkę dusimy, następnie dodajemy do niej kilka sztuk obranych i pokrojonych w kosteczkę pieczarek. Dusimy wszystko do momentu, aż pieczarki uzyskają zadowalająca dla nas miękkość - warto też odparować całą wodę, która powstała z duszenia grzybów z cebulą. Dodajemy pieprz, sól i 2 łyżki masła (najlepiej sklarowanego). Mieszamy grzyby z kapustą. Gotujemy w osobnym garnku makaron owsiany (aż do uzyskania twardości "al dente") - odlewamy wodę i mieszamy wraz z kapustą z grzybami. Doprawiamy sosem sojowym Tamari.

gosia_w - 2012-12-29, 19:05

Pipii napisał/a:
makaron owsiany (aż do uzyskania twardości "al dente")
Pipii, a kto produkuje taki makaron? Ja dotychczas spotkałam tylko owsiany, z którego robi się breja.
bronka - 2012-12-29, 19:31

gosia_w, od Babalskich wychodzi Tobie breja?
gosia_w - 2012-12-29, 19:33

Tak bronka, może źle gotuję? Tzn. miękki wychodzi, a ja lubię al dente.
bronka - 2012-12-29, 19:37

gosia_w, ja gotuję 4 minuty i zostawiam na chwilkę w wodzie aż zmięknie odpowiednio. Potem odcedzam i przelewam zimną wodą. To mój nr 1 z makaronów.
Pipii - 2012-12-29, 19:39

mam takiej firmy : Castagno
hxxp://www.natu.pl/Makaron-owsiany-skrecone-kolanka-500g-Bio_k7_p1482_s1.html
gotuje się idealnie, 3 minutki i z makaronu nie robi się breja. Miałam już kilka rodzajów (z różnych zbóż) makaronów tej firmy i uważam, że to najlepsza firma od makaronów na rynku.

gosia_w - 2012-12-29, 19:49

bronka, Pipii, dziękuję, będę próbować oba z Waszymi instrukcjami gotowania, bo u nas tylko pszenny, orkiszowego nawet córcia nie chce, a ona je sporo makaronu, wolałabym mniej glutenu
margot - 2012-12-29, 20:45

ja od Babalskich mam i gotuję , dość krótko , tez zostawiam chwile w tej gorącej wodzie i wychodzi nie twardy , nie nie miękki , tak w sam raz
Uwielbiam go za smak


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group