wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Dania gorące - fasolka po bretońsku

idare - 2013-01-04, 19:05
Temat postu: fasolka po bretońsku
- 250 g fasoli piękny jaś
- 2 duże marchewki
- 1 bardzo duża pietruszka
- 1/2kg pieczarek
- 1 bardzo duży por
- czosnek
- sos pomidorowy w kartoniku 0,5l
- sól, pieprz, goździki, ziele ang, liść laurowy, papryka słodka, cynamon i sos sojowy


namoczoną fasolę gotować do miękkości z liśćmi laurowymi, zielem ang i paroma goździkami.

całego pora skroić w pół talarki, marchew, pietruszkę i pieczarki w plastry. na oliwie przesmażyć z 5 ząbków czosnku na to wrzucić pora poddusić, dodać marchewkę z pietruszką i polać sosem sojowym - poddusić chwilę, na koniec dodać pieczarki, dodać sól i pieprz i dusić aż puszczą sok, następnie zalać pomidorami i wodą tak żeby uzyskać sos. fasolkę odlać z wody wyciągnąć przyprawy i dodać do warzyw, dusić wszystko razem aż do zupełnej miękkości warzyw. następnie zagęścić sos mąką ziemniaczaną i opcjonalnie kukurydzianą. przyprawić do smaku solą, pieprzem, papryką i cynamonem - ten ostatni nadaje niesamowitego aromatu.

smacznego.

k.leee - 2013-01-05, 16:05

Największym zaskoczeniem są goździki, potem cynamon. Lubię fasolkę po bretońsku :-)
idare - 2013-01-06, 17:29

tych przypraw naprawdę nie czuć, one dodają tylko aromatu. ta fasolka jest pyszna i rozgrzewająca ;-)

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group