|
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
 |
Zupy - Zupa z zielonej soczewicy(Ewy)
margot - 2007-06-03, 14:30 Temat postu: Zupa z zielonej soczewicy(Ewy) cutuję
,,To ja podam przepis, według którego ja robię. Próbowałam już różnych wersji zupy z soczewicy, ale zawsze miałam jakieś "ale". I w koncu trafiłam na taki przepis, że palce lizać. Zazwyczaj gdy robię ją dla gości, muszę przepisywać im przepis, również tym wszystkojedzącym.
30 dag soczewicy zielonej gotować w 3 litrach wody z dodatkiem ziela angielskiego, listka laurowego, kostki bulionowej (o ile ktoś używa),sóli, pieprzu. Podsmażyć drobno posiekane cebule (1-2) na oleju, a kiedy się zeszkli dodać 2-3 marcheki starte na wiórki. Smażyć aż się zmieni kolor, wówczas dodać koncentrat pomidorowy. Jeszcze chwilę smażyć i dodać do soczewicy. Jak wszystko będzie miękkie doprawić majerankiem. Podaję z makaronem razowym. Po prostu pycha "
jest przepyszna ,własnie ją zjadłam
p.s sama sie sobie dziwię jak udało sie mi cos dzisiaj ugotować jak od rana tu wiszę
Ewa - 2007-06-03, 14:36
margot napisał/a: | jest przepyszna ,własnie ją zjadłam |
Właśnie też ją zjedliśmy na obiad i pomyślałam, że trzeba by zamieścić na forum ponownie. Wielkie dzięki
kasienka - 2007-06-03, 15:42
O tak, pyszna....
puszczyk - 2007-06-05, 08:52
Pyszna wychodzi również z czerwonej soczewicy.
Izulka - 2008-03-10, 22:52
Ja też taką gotujęi tez z czerwona soczewicą, ale musze spróbować z zieloną. Do tego jeszcze makaron razowy. Pycha!
margot - 2008-03-11, 08:37
u mnie ta zupa i ta Gonya to codzienność
nitka - 2008-03-13, 10:38
dodałam jeszcze czochu. M-N-I-A-M
nitka - 2008-10-29, 15:44
czy skiełkowana soczewica nadaje się do jedzenia w zupie? u nas taka wilgoć, że nie zauważyłam, że mi soczewica skiełkowała i teraz mam gar zupy z glizdkami kiełkowymi. są jakieś przeciwskazania?
neina - 2008-11-02, 20:18
Wczoraj zrobilam zupe, pyszna wyszla. Dodalam tez kawalek selera i przyprawilam po swojemu, jem talerz co 2 godziny, zaraz sie skonczy
priya - 2009-01-28, 11:15
Moje dziecko, które zawsze krzywo patrzyło na zieloną soczewicę, wczoraj poprosiło o dokładkę tej właśnie zupki Bardzo dobra!
kociakocia - 2009-01-28, 11:21
nitka, trochę wcześniej pytałas o podkiełkowana soczewicę- ja daje bardzo często taka do zup czy gulaszu
szaszi - 2009-02-03, 13:19
neina napisał/a: | Wczoraj zrobilam zupe, pyszna wyszla. Dodalam tez kawalek selera i przyprawilam po swojemu, jem talerz co 2 godziny, zaraz sie skonczy |
O matulu! Jaka ta zupa dobra!!!! Właśnie robię po raz kolejny dla znajomych znad morza!! mmniaaammmm.....
Cashomaniaczka - 2009-03-03, 13:02
Czy tą soczewicę moczyć wcześniej?
margot - 2009-03-03, 14:04
nie soczewica gotuje sie bardzo szybko
zojka3 - 2009-03-05, 06:56
Ale jak się ją podkiełkuje to będzie bardziej wartościwa
margot - 2009-03-05, 11:00
pewnie ja bardzo lubię kiełkować soczewice i fasolkę mung bo kiełkują znakomicie i tak później smakują
mandy_bu - 2009-03-05, 11:35
ja już moczę zieloną soczewicę! Będzie zupka.......
iris - 2009-03-05, 18:19
właśnie zajadam zrobiłam z czerwonej soczewicy, bo zielonej nie miałam i też dodałam trochu czosnku - pycha! a jaka prosta i szybka w wykonaniu!
mandy_bu - 2009-03-05, 19:13
margot, naprawdę pycha! Ja również po talerzu zupki. Oczywiście przepis odrobinę zmodyfikowałam, ale wyszło cudnie. Mąż mięsokochanyżerca spytał się "na rosołku?"
agaB - 2009-04-29, 23:50
nitka napisał/a: | czy skiełkowana soczewica nadaje się do jedzenia w zupie? u nas taka wilgoć, że nie zauważyłam, że mi soczewica skiełkowała i teraz mam gar zupy z glizdkami kiełkowymi. są jakieś przeciwskazania? |
Robiłam ostatnio z soczewicą skiełkowaną. Wyszła dobra.
daria - 2009-05-17, 19:18
ta zupa jest boska... jutro zabieram się za gotowanie no i z ziemniakami, jak u Ewy ostatnio... mniam mniam
lilias - 2009-06-18, 13:31
zupa rewelacyjna, będę powtarzać
puszczyk - 2009-11-27, 14:11
Dzisiaj zrobiłam tę zupę w wersji grochowej - pycha. Myślę, że każdy strączek ugotowany wcześniej nadaje się do tego przepisu.
patasznikowa - 2009-12-08, 15:44
dzisiaj robie dzieki za przepis!
[ Dodano: 2009-12-08, 17:42 ]
zrobilam, pychota
Pączuś - 2010-06-26, 20:00
Tez robiłam, tylko ze z czerwonej i pyszna wyszła
daria - 2010-06-26, 20:14
a ja dziś znów zrobiłam i wrzuciłam makaron do gotującej się zupy - wyszło danie z makaronem, też pyszne
ifinoe - 2010-06-27, 19:01
zaraz zabieram się do konsumpcji u mnie jeszcze oprócz marchewki posiekana czerwona papryka
inezz - 2010-07-31, 21:12
i ja dołączam do fanow tej zupy, jest przepyszna. próbuje przekonac do niej moją mięsozerną rodzine, ugotowałam im na poniedzialek, bo na jutro mają ... rosół
sunflower_ren - 2011-01-03, 18:41
Zrobiłam dzisiaj, zupka jest pyszna! Na pewno jeszcze zrobię. Uwielbiam zupy z soczewicy
Ka.ja - 2011-01-14, 14:18
robię podobnie, ale z czerwonej soczewicy:
Gotuję warzywka - seler, pietruszka w całości, do tego liście laurowe, potem dodaję marchew w kawałeczkach, podsmażoną na oliwie cebulkę, nasiona amarantusa (niekoniecznie), czerwoną soczewicę i pokrojone w kostkę ziemniaki; jak marchew trochę zmięknie dodaję trochę jarzynki VEGA albo chociaż troszkę soli; potem koncentrat pomidorowy i duuuużo majeranku. Na talerzu dodaję duuuużo natki pietruszki. Jest rewelacyjna
Velana - 2011-02-01, 10:48
Ten przepis jest rewelacyjny. Zakochalam sie w tej zupie
Maxime - 2011-04-14, 15:03
Super przepis. Zupa przepyszna. Ja jeszcze dodaję startego żółtego sera (już do mieseczek).
Maliboo7 - 2011-05-20, 19:27
Właśnie zajadam Pyszna, dzięki za przepis!
Marchefka - 2011-08-01, 14:05
Zrobiłam wczoraj, tyle, że z czerwonej soczewicy, bo zielonej nie miałam - przepyszna, wchodzi do naszego menu:)
maryczary - 2011-08-27, 12:44
zrobiłam ale z czerwonej - zajadam się!
sunflower_ren - 2011-12-28, 21:36
Poczyniłam dziś, ale trochę zmodyfikowałam tj. dałam selera zamiast marchewki i czerwoną soczewice. Też pyszne
|
|