wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Zupy - Zupa z zielonej soczewicy(Ewy)

margot - 2007-06-03, 14:30
Temat postu: Zupa z zielonej soczewicy(Ewy)
cutuję
,,To ja podam przepis, według którego ja robię. Próbowałam już różnych wersji zupy z soczewicy, ale zawsze miałam jakieś "ale". I w koncu trafiłam na taki przepis, że palce lizać. Zazwyczaj gdy robię ją dla gości, muszę przepisywać im przepis, również tym wszystkojedzącym.

30 dag soczewicy zielonej gotować w 3 litrach wody z dodatkiem ziela angielskiego, listka laurowego, kostki bulionowej (o ile ktoś używa),sóli, pieprzu. Podsmażyć drobno posiekane cebule (1-2) na oleju, a kiedy się zeszkli dodać 2-3 marcheki starte na wiórki. Smażyć aż się zmieni kolor, wówczas dodać koncentrat pomidorowy. Jeszcze chwilę smażyć i dodać do soczewicy. Jak wszystko będzie miękkie doprawić majerankiem. Podaję z makaronem razowym. Po prostu pycha "


jest przepyszna ,własnie ją zjadłam

p.s sama sie sobie dziwię jak udało sie mi cos dzisiaj ugotować jak od rana tu wiszę :mrgreen: :mryellow:

Ewa - 2007-06-03, 14:36

margot napisał/a:
jest przepyszna ,własnie ją zjadłam

Właśnie też ją zjedliśmy na obiad i pomyślałam, że trzeba by zamieścić na forum ponownie. Wielkie dzięki :-D

kasienka - 2007-06-03, 15:42

O tak, pyszna....
puszczyk - 2007-06-05, 08:52

Pyszna wychodzi również z czerwonej soczewicy.
Izulka - 2008-03-10, 22:52

Ja też taką gotujęi tez z czerwona soczewicą, ale musze spróbować z zieloną. Do tego jeszcze makaron razowy. Pycha!
margot - 2008-03-11, 08:37

u mnie ta zupa i ta Gonya to codzienność :mrgreen:
nitka - 2008-03-13, 10:38

dodałam jeszcze czochu. M-N-I-A-M
nitka - 2008-10-29, 15:44

czy skiełkowana soczewica nadaje się do jedzenia w zupie? u nas taka wilgoć, że nie zauważyłam, że mi soczewica skiełkowała i teraz mam gar zupy z glizdkami kiełkowymi. są jakieś przeciwskazania?
neina - 2008-11-02, 20:18

Wczoraj zrobilam zupe, pyszna wyszla. Dodalam tez kawalek selera i przyprawilam po swojemu, jem talerz co 2 godziny, zaraz sie skonczy :-)
priya - 2009-01-28, 11:15

Moje dziecko, które zawsze krzywo patrzyło na zieloną soczewicę, wczoraj poprosiło o dokładkę tej właśnie zupki :) Bardzo dobra!
kociakocia - 2009-01-28, 11:21

nitka, trochę wcześniej pytałas o podkiełkowana soczewicę- ja daje bardzo często taka do zup czy gulaszu
szaszi - 2009-02-03, 13:19

neina napisał/a:
Wczoraj zrobilam zupe, pyszna wyszla. Dodalam tez kawalek selera i przyprawilam po swojemu, jem talerz co 2 godziny, zaraz sie skonczy :-)

O matulu! Jaka ta zupa dobra!!!! Właśnie robię po raz kolejny dla znajomych znad morza!! mmniaaammmm..... :mryellow:

Cashomaniaczka - 2009-03-03, 13:02

Czy tą soczewicę moczyć wcześniej? :oops:
margot - 2009-03-03, 14:04

nie soczewica gotuje sie bardzo szybko
zojka3 - 2009-03-05, 06:56

Ale jak się ją podkiełkuje to będzie bardziej wartościwa ;-)
margot - 2009-03-05, 11:00

pewnie ja bardzo lubię kiełkować soczewice i fasolkę mung bo kiełkują znakomicie i tak później smakują
mandy_bu - 2009-03-05, 11:35

ja już moczę zieloną soczewicę! Będzie zupka....... ;-)
iris - 2009-03-05, 18:19

właśnie zajadam :-D zrobiłam z czerwonej soczewicy, bo zielonej nie miałam i też dodałam trochu czosnku - pycha! :-D a jaka prosta i szybka w wykonaniu!
mandy_bu - 2009-03-05, 19:13

margot, naprawdę pycha! Ja również po talerzu zupki. Oczywiście przepis odrobinę zmodyfikowałam, ale wyszło cudnie. Mąż mięsokochanyżerca spytał się "na rosołku?" :lol:
agaB - 2009-04-29, 23:50

nitka napisał/a:
czy skiełkowana soczewica nadaje się do jedzenia w zupie? u nas taka wilgoć, że nie zauważyłam, że mi soczewica skiełkowała i teraz mam gar zupy z glizdkami kiełkowymi. są jakieś przeciwskazania?

Robiłam ostatnio z soczewicą skiełkowaną. Wyszła dobra.

daria - 2009-05-17, 19:18

ta zupa jest boska... jutro zabieram się za gotowanie :) no i z ziemniakami, jak u Ewy ostatnio... mniam mniam
lilias - 2009-06-18, 13:31

zupa rewelacyjna, będę powtarzać :mryellow:
puszczyk - 2009-11-27, 14:11

Dzisiaj zrobiłam tę zupę w wersji grochowej - pycha. Myślę, że każdy strączek ugotowany wcześniej nadaje się do tego przepisu.
patasznikowa - 2009-12-08, 15:44

dzisiaj robie :) dzieki za przepis!

[ Dodano: 2009-12-08, 17:42 ]
zrobilam, pychota

Pączuś - 2010-06-26, 20:00

Tez robiłam, tylko ze z czerwonej i pyszna wyszła :)
daria - 2010-06-26, 20:14

a ja dziś znów zrobiłam i wrzuciłam makaron do gotującej się zupy - wyszło danie z makaronem, też pyszne ;-)
ifinoe - 2010-06-27, 19:01

zaraz zabieram się do konsumpcji ;) u mnie jeszcze oprócz marchewki posiekana czerwona papryka
inezz - 2010-07-31, 21:12

i ja dołączam do fanow tej zupy, jest przepyszna. próbuje przekonac do niej moją mięsozerną rodzine, ugotowałam im na poniedzialek, bo na jutro mają ... rosół :evil:
sunflower_ren - 2011-01-03, 18:41

Zrobiłam dzisiaj, zupka jest pyszna! :) Na pewno jeszcze zrobię. Uwielbiam zupy z soczewicy ]:->
Ka.ja - 2011-01-14, 14:18

robię podobnie, ale z czerwonej soczewicy:

Gotuję warzywka - seler, pietruszka w całości, do tego liście laurowe, potem dodaję marchew w kawałeczkach, podsmażoną na oliwie cebulkę, nasiona amarantusa (niekoniecznie), czerwoną soczewicę i pokrojone w kostkę ziemniaki; jak marchew trochę zmięknie dodaję trochę jarzynki VEGA albo chociaż troszkę soli; potem koncentrat pomidorowy i duuuużo majeranku. Na talerzu dodaję duuuużo natki pietruszki. Jest rewelacyjna :mryellow:

Velana - 2011-02-01, 10:48

Ten przepis jest rewelacyjny. Zakochalam sie w tej zupie :-P
Maxime - 2011-04-14, 15:03

Super przepis. Zupa przepyszna. Ja jeszcze dodaję startego żółtego sera (już do mieseczek).
Maliboo7 - 2011-05-20, 19:27

Właśnie zajadam :-) Pyszna, dzięki za przepis!
Marchefka - 2011-08-01, 14:05

Zrobiłam wczoraj, tyle, że z czerwonej soczewicy, bo zielonej nie miałam - przepyszna, wchodzi do naszego menu:)
maryczary - 2011-08-27, 12:44

zrobiłam ale z czerwonej - zajadam się!
sunflower_ren - 2011-12-28, 21:36

Poczyniłam dziś, ale trochę zmodyfikowałam tj. dałam selera zamiast marchewki i czerwoną soczewice. Też pyszne :)

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group