wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Off-topic - Owoce do ciasta z galaretką - jakie?

Tanpopo - 2013-01-16, 21:09
Temat postu: Owoce do ciasta z galaretką - jakie?
Nie byłam pewna gdzie zamieścic to pytanie, więc uznałam że Off-top będzie idealnym miejscem. W ten weekend świętujemy (moje i chłopca) urodziny i planuję zrobić pierwsze w życiu ciasto biszkoptowe z galaretką karagenową. Chciałabym zrobić na cieście obrazek z owoców (ewentualnie masy makowej i wiórek kokosowych), który znalazłby sie pod tą galaretką, tylko nie mam pewności jakich owoców użyć - ideałem byłyby jagody, ale żeby wyszło w miarę ekonomicznie o tej porze roku powinnam użyć mrożonych. Czy mrożone owoce nie zepsują ciasta ani galaretki (rozpuszczą się, puszczą sok i będzie lipa...)? Czy należy je rozmrozić przed położeniem na cieście?

Jak myślicie?

dżo - 2013-01-16, 21:27

Tanpopo, na pewno kiwi nie nadaje się do galaretek, jagody, truskawki, maliny są ok, nie rozmrażaj ich przed położeniem na ciasto,
bronka - 2013-01-16, 21:54

dżo, dlaczego kiwi nie?
Do żelatyny rozumiem,ale roślinnych?

Lily - 2013-01-16, 21:57

Kiwi, ananas nie nadają się do żelatynowych galaretek, do agarowych czy karagenowych są OK.
Mogą być jeszcze np. mandarynki czy winogrona.

Ka.ja - 2013-01-16, 23:09

Do galaretek (robię z agarem) daję dokładnie to co napisała Lily - ananas (świeży lub z puszki), kiwi, winogrona i bezpestkowe mandarynki. Zawsze się udają.
Ostatnio pozwoliłam sobie na świeże truskawki (z Egiptu - pachniały i smakowały cudnie).

Tanpopo - 2013-01-17, 02:27

dżo na sklepowych karagenowych galaretkach jest nawet napisane, że nadaja się do wszystkich owoców, w tym kiwi i ananasa. Nie próbowałam galaretek z agaru i nie spieszy mi się (z tego co wiem są mętne i kruche, a nie przejrzyste i delikatne jak karagenowe, czy też, tfu, żelatynowe). Raczej będę eksperymentować w domu z karagenem. :) Truskawki znajdą się na cieście obowiązkowo - wąchałam je w sklepie, pachną cudownie. A niby zimowe truskawki są bez smaku i zapachu. ;)
gosia_w - 2013-01-17, 05:31

z karagenem lepiej uważać hxxp://ohsheglows.com/2013/01/07/carrageenan-in-our-food/
bronka - 2013-01-17, 10:36

Też nie jestem zwolenniczka karagenu. Używam agar do galaretek. Jest przejrzysty, ale twardszy i bardziej kruchy. My się przyzwyczailiśmy.
Tanpopo napisał/a:
Czy mrożone owoce nie zepsują ciasta ani galaretki (rozpuszczą się, puszczą sok i będzie lipa...)?

Nie popsują. Jak położysz mrożone to będę ładniej wyglądały w galaretce. Przy rozmrażaniu skapcieją.
Ja robię galaretki najczęściej z kompotów domowych. Moje dzieciaki uwielbiają.

Lily - 2013-01-17, 10:56

Ja też robię z agaru, karagenowe są chyba te gotowe.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group