|
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
|
Na słodko - Najłatwiejsze ciasteczka
margot - 2007-06-03, 13:52 Temat postu: Najłatwiejsze ciasteczka najłatwiejsze to
2szklanki m±ki razowej orkiszowej lub pszenej
10 łyżek oleju ja daję z pestek winogron najcz±¶ciej
10dag sezamu
kilka łyżek carobu lub miodu
zimna woda
zagnie¶ć ciasto ,schłodzić w lodówce ,wałkować podsypuj±c m±k± i sezamem
wycinać ciastka i piec 200stopniach ,piek± się bardzo szybko
KRUCHE CIASTKA Z RAZOWEJ MˇKI Z OWOCAMI
50 dag m±ki z pełnego przemiału pszenn± lub orkiszow±
25 dag m±ki żytniej razowej
20 dag zakwasu żytniego
25 dag płatków owsianych
3łyżki oleju
łyżka cynamonu
bakalie(np rodzynki),owoce sezonowe(ja daję posiekane jabłka )
Obie m±ki wymieszać z cynamonem,płatkami,dodać zakwas i olej.Wyrabiaj±c dolewać wody,aby powstało do¶ć ¶cisłe ciasto-takie jak na pierogi
Odstawić na 1-2 godziny w ciepłe miejsce
W tym czasie przygotować owoce
Wyro¶nięte ciasto rozwałkować na grubo¶ć 2-3mm,wykroić kółka i prostok±tyNakładać nadzienie i zlepiać jak pierożki
Piec w temp.200stopni ok.20-30 minut
Jeszcze ciepłe posypać można cukrem pudrem
przepis mam z Poradnika Domowego ,wydanego gdzie¶10 lat temu
Z Poradnika Domowego pochodzi też ten przepis(te ciasteczka sezamowe to moja wersja tego przepisu),
Pierożki 2szklanki m±ki pszennej razowej
10 łyżek oleju lub 10dag masła
ok 1/2 szklanki zimnej wody
1/2 łyżeczki soli
dżem lub gęsty mus jabłkowy
zagnie¶ć ciasto schłodzić (można i dwa dni)
Wałkować ,wycinać kr±żki ,nakładać mus ,zlepiać i piec w 200-220 stopniach
a z tej strony
hxxp://ucztavege.most.org.pl/
polecam te ciastka
SŁONECZNIKOWE CIASTECZKA
1 i 1/3 szkl. m±ki
1 szkl. płatków owsianych
1 kostka miękkiego masła
1 szkl. cukru
1 opak. cukru waniliowego
1 szkl. ziaren słonecznika
1 łyżeczka sody
Ziarna upraż na suchej patelni do jasnozłotego koloru.
Masło wymieszaj w misce na pulchn± masę z cukrem, cukrem waniliowym i sod±. Najlepiej zrobić to mikserem.
Dodaj ostudzone ziarna słonecznika, płatki owsiane, szczyptę soli i jeszcze raz dokładnie wszystko wymieszaj mikserem. Wsyp m±kę i teraz już ręk± zagnieć ciasto. Powinno być do¶ć miękkie, tłuste, ale nie powinno kleić się do r±k.
Piekarnik nagrzej do 175 st. C.
Z ciasta lep kulki o ¶rednicy 3 - 4 cm, spłaszczaj je pomiędzy dłońmi i układaj w kilkucentymetrowych odstępach na blaszce do pieczenia. Słonecznikowe ciasteczka piecz partiami po 15 minut. Gotowe s± złotego koloru.
Jeżeli będziesz przechowywać je w metalowych puszkach, będ± ¶wieże nawet przez tydzień
no s± z cukrem ,ja daję mniej i br±zowy trzcinowy,ale s± pyszne
[ Dodano: 2007-06-03, 14:53 ]
PIERNICZKI Z MˇKI ŻYTNIO-KUKURYDZIANEJ Z DAKTYLAMI
przepis znalazłam na forym gazety.pl.ale nie mogę znale¶ć dokładnie linku(jak znajdę to podam) autorka Malila
1,5 szklanki m±ki żytniej razowej
1,5 szklanki m±ki kukurydzianej
2łyżeczki proszku do pieczenia
1/2-2/3szklanki oliwy
cynamon,imbir ,goĽdziki,kardamon
1 szklanka przecieru daktylowego(rozgotowane suszone daktyle,zmiksowane)
zagnie¶ć ciasto ,dodaj±c trochę wody ,rozwałkować cienko ,podsypuj±c m±k± kukurydzian± wyci±ć ciasteczka i piec w 200stop ok 15 min
Można do tego dodać rozdrobnione orzechy, migdały, posypać sezamem.
Mi smakowały ,s± bardzo ciemne
CIASTECZKA GRYCZANO-JAGLANE przepis do¶ć wiekowy ,ponownie przetestowany
20 dag rodzynek ,umyć ,zalać na ok 15 minut wod± ,wylać zalać mał± ilo¶ci± ¶wieżej wody i pogotować 10-15 min,zmiksować
1 dag drożdzy rozetrzeć z odrobin± musu z rodzynek (już nie gor±cym!)i zostawić na 10-15 min
1/2 łyżeczki sody
1/2 szklanki oleju z pestek winogron
2 szklanki m±ki gryczanej
1 szkanki m±ki jaglanej(m±ki można zrobić samemu ,dokładnie miel±c kasze w młynku do kawy)
oraz wody,tyle żeby zagnie¶ć ciasto jak drożdzowe ,pierogowe,rozwałkować ,bardzo się Ľle wałkuje ,można urywać kawałeczki i lepić placuszki ,ułożyć na papierze do pieczenia i piec w 180 ok 15-25min
Smakuj± po całkowitym wystygnięciu,s± trochę kwaskowe i też czarne
Do ciasta można dodać trochę przypraw jak do piernika,ja dałam sam cynamon,a do połowy paczkę wiórków kokosowych
gosia_w - 2009-05-06, 20:16
mam 2 pytania odno¶nie KRUCHE CIASTKA Z RAZOWEJ MˇKI Z OWOCAMI
1. czy można dać zakwas pszenny, czy niezbędny jest żytni?
2. ile dajesz tego zakwasu w przeliczeniu na łyżki?
margot - 2009-05-06, 20:39
tak może być zakwas pszenny
a e nie wiem ile to jest łyżek dawno ich nie robiłam
gosia_w - 2009-05-23, 21:00
przypomniałam sobie, że pytałam jaki¶ czas temu AnięD. o jej przepis, w którym też był zakwas podany w gramach. Tam było 15 dag, Ania odpowiedziała, że to ok. pół szklanki, czyli ok. 3 łyżek. Z tego wynika, że do Twojego przepisu potrzeba ok. 4 łyżek. Pewno za jaki¶ czas zrobię
|
|