|
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
 |
Dania gorące - Burak po Burgundzku
Jadłonomia - 2013-02-05, 11:04 Temat postu: Burak po Burgundzku Dzielę się przepisem na winny gulasz z zimowymi warzywami, grzybam i opiekanymi szalotkami, bo sama jestem nim zachwycona a przyjaciele zżarli mi cały gar i powiedzieli zgodnie, że to chyba najlepsze co im kiedykolwiek ugotowałam
hxxp://www.jadlonomia.com/2013/02/burak-z-burgundii.html]Cały przepis z obszernym wstępem wrzuciłam już na bloga, poniżej sam przepis ze zdjęciem. Gulasz najlepszy jest po drugiego albo trzeciego dnia, jeśli podczas podgrzewania wchłonie za dużo wody to wystarczy dolać trochę bulionu, najlepiej z małym chlustem wina.
Składniki:
6 szalotek
500 g małych pieczarek
2 marchewki
1 mała pietruszka
1 szklanka zielonej soczewicy
4 małe buraczki
100 g orzechów laskowych
5 łyżek koncentratu pomidorowego
1 1/2 litra bulionu warzywnego
1 1/4 szklanki czerwonego wytrawnego wina
3 ząbki czosnku
4 gałązki tymianku
2 gałązki rozmarynu
3 liście laurowe
sól i świeżo mielony czarny pieprz
oliwa
Przygotowanie:
Szalotki obrać, ale nie kroić. Po kolei nadziewać każdą z nich na widelec i opalać nad palnikiem gazowym przez kilka minut, dopóki nie będzie mocno przypalona. Opalone szalotki odłożyć na bok.
Pieczarki pokroić na ćwiartki, te najmniejsze wystarczy przekroić na pół. Na dnie dużego garnka z bardzo grubym dnem rozgrzać kilka łyżek oliwy i dodać pokrojone pieczarki, poddusić przez chwilę i dodać opalone szalotki pokrojone w bardzo grube plastry.
Dodać pokrojone w pół-talarki marchewki, pokrojoną w drobną kostkę pietruszkę, buraczki, pokrojone w grube paski, orzechy laskowe i drobno posiekany czosnek. Warzywa kilka razy delikatnie wymieszać, następnie dodać soczewicę, bulion, wino, przecier pomidorowy i zioła. Wsypać sporą szczyptę soli i gotować na minimalnym ogniu przez przynajmniej godzinę.
Po upływie godziny spróbować i dodać sól oraz pieprz do smaku. W razie potrzeby dodać jeszcze pół szklanki bulionu i gotować kolejne pół godziny.
Gotowy gulasz jeść z bagietką lub chlebem, koniecznie wycierając spód talerza kawałkiem pieczywa. Gulasz jest lepszy z każdym kolejnym dniem, szczególnie warto poczekać do trzeciego dnia.
kofi - 2013-02-05, 12:03
Jak myślisz alkohol z wina wyparuje, to chyba można dać dziecku, nie?
Lily - 2013-02-05, 12:06
kofi napisał/a: | Jak myślisz alkohol z wina wyparuje, to chyba można dać dziecku, nie? | hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=7053
Odparowuje.
Niech mi ktoś zrobi taki gulasz
rosa - 2013-02-05, 12:06
cudownie wygląda
kofi napisał/a: | ak myślisz alkohol z wina wyparuje, to chyba można dać dziecku, nie? |
to chyba zależy w jakim wieku to dziecko
ja swojemu 3-latkowi bym dała
Jadłonomia - 2013-02-05, 12:36
kofi nie wiem za dużo o żywieniu dzieci, ale internet i inne wątki na wegedzieciaku potwierdzają, że alkohol wyparowuje Najwyżej dziecię nie zje i będzie więcej dla Ciebie
Agnieszka - 2013-02-18, 16:38
Zrobione i wchodzi do naszego menu. Mnie i dziecku bardzo smakowało, mamie mniej. Oczywiście były modyfikacje: nie dawałam wina, zamiast szalotki zwykła cebula opalana, zioła suszone + majeranek oraz sok z połowy cytryny.
Bardzo fajny przepis
kofi - 2013-03-11, 14:16
U nas też wchodzi do stałego menu, zrobiłam bez wina, bo nie było na podorędziu. Braliśmy po 2 dokładki. Na trzeci dzień nie starczy, ale na drugi tak, tyle, że bez dokładek.
|
|