wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Co dobrego z... - ...z Ryżu do sushi?

Fatty - 2013-02-10, 15:38
Temat postu: ...z Ryżu do sushi?
Kiedyś chciałam zrobić Sushi. Zakupiłam ryż i nori, po czym zakosztowałam Nori i ... wykręciło mi gębę na drugą stronę, długo szorowałam buzię :oops: Smak dla mnie nie do przyjęcia (jeszcze jako mięsożerca nie jadłam ryb- nie znosiłam ich smaku, a nori mi tym zalatuje ;) )

Jest już ciut po dacie przydatności do spożycia,a bardzo nie lubię wyrzucać jedzenia- co można z niego uklecić?

priya - 2013-02-10, 15:42

Fatty, ale sushi to coś znacznie więcej niż nori! Jak połączysz je z ryżem, awokado, do tego wasabi i sos sojowy oraz imbir marynowany to... mmmmmm :-D
Osobiście samych glonów bym nie tknęła.
No dobra, rozumiem, że nawet w połączeniu z pozostałymi składnikami mogą Ci nie smakować. W takim razie cóż... No nie wiem, może jako dodatek do jakiejś zupy, albo z owocami ugotować. Taka kleista owocowa bryjka może być całkiem niezła ;-)

mimish - 2013-02-10, 18:35

Fatty, nigiri sushi sa bez nori. Mozesz na ryzu polozyc co chcesz.
Humbak - 2013-02-10, 18:39

nie będę się powtarzała - dziewczyny u góry mają rację. Można zrobić sushi bez nori - np. chirashi-zushi. Wystarczy poszukać w necie. Poza tym mój syn wcina ryż do sushi tak po prostu, bo żadnego innego nie lubi - więc można go dodać wszędzie tam, gdzie się daje inny ryż. Trzeba tylko się przygotować na inne doznania smakowe ze względu na stosunkowo większą lepkość tego względem zwykłego białego ryżu marki ryż.
neina - 2013-02-11, 02:25

Fatty, to:





:mrgreen:
Z uszkami z wege szynki ;-)


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group