|
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
|
Śniadania i kolacje - Owsianeczka dla każdego
BarakMich - 2013-02-13, 12:00 Temat postu: Owsianeczka dla każdego Witam !
Znalazłem swego czasu ciekawy przepis na zdrowe i pożywne śniadanko
Oto przepis:
Składniki:
1 szklanka płatków owsianych
2 szklanki mleka z amarantusa lub 2 szklanki wody
1 miękki banan
garść suszonej żurawiny
łyżeczka miodu
Przygotowanie:
Płatki owsiane zalewamy mlekiem lub woda, gotujemy na wolnym ogniu wraz z rozgniecionym na papkę bananem. Mieszamy, gdyż owsianka łatwo się przypala! Gotową nakładamy na talerz, posypujemy żurawiną, dosładzamy miodem.
Autor: Ania Kutela - z wykształcenia polonistka i dziennikarka, z zamiłowania czytelniczka, kucharka, zafascynowana rękodziełem.
Link do przepisu:
hxxp://www.portal.notoeko.pl/przepisy/sniadania/owsianka-z-miodem-i-zurawina.html]przepisik na śniadanko
surtsey - 2013-02-13, 21:17
Juz wiem co zjemy jutro z młodszym dzieciem na śniadanie
surtsey - 2013-02-14, 10:06
Popełnione i zjedzone nie dodawałam miodu, a banana dodałam do już ugotowanej owsianki
BarakMich - 2013-02-14, 16:40
To się cieszę, że się cieszą inni Oczywiście z tym przepisem to można kombinować i kombinować Nie zaszkodzi też dodanie bardzo drobno zmielonych orzechów laskowych
marrta - 2013-03-24, 20:09
Codziennie na drugie śniadanie jem owsiankę w takiej wersji:
do pół szklanki płatków owsianych górskich dodaję pokrojone bakalie(orzechy, rodzynki, morele, daktyle) i zalewam połową szklanki ciepłej przegotowanej wody. Gdy płatki napęcznieją dodaję połówkę banana. Dolewam mleko sojowe. Można dosłodzić odrobiną miodu. Pyszne i zdrowe śniadanie. Polecam!
Marchefka - 2013-06-12, 16:12
To i ja się podzielę moją wersją: płatki owsiane zalewam ciepłą wodą z czajnika razem z otrębami różnych smaków, pokrojonymi daktylami, żurawiną, rodzynkami i odstawiam. W tym czasie podprażam na patelni pestki dyni i słonecznika, jak zaczynają "podskakiwać" wsypuję do owsianki - nadają fajną chrupkość i zapach - i gotuję wszystko razem chwilę mieszając. Gotowca wykładam na talerz a obok kładę łyżkę konfitury z jagód, drugą np. z borówek - plus owoce, dziś np. truskawki.
Humbak - 2013-07-07, 19:48
Ja lubię prażyć płatki na patelni np. ze słonecznikiem i sezamem, pod koniec dodać miód, mieszać żeby miód się roztopił i skleił płatki. Wrzucić to do miseczki, zalać dowolnym mlekiem i wcinać.
Takie cuś robię sobie gdy mam ochotę na coś ekstremalnie słodkiego o poranku
|
|