wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Dania gor±ce - kluski ¶l±skie

va - 2013-02-24, 22:15
Temat postu: kluski ¶l±skie
genialne. zrobiłam natychmiast, wyszły.


2 kg ziemniaków umyj, obierz, 1/5 czę¶ć ugotuj, ostudĽ i utłucz.
Pozostałe ziemniaki zetrzyj na tarce o najdrobniejszych otworach i odci¶nij.
Sok odstaw, aby skrobia opadła na dno naczynia.
Gotowane ziemniaki wymieszaj z odci¶nięt± miazg± i dodaj skrobię osadzon± na dnie naczynia oraz sól do smaku.
Wyrób i formuj kulki o ¶rednicy 2,5 cm, a w każdej zrób wgłębienie palcem.
Gotuj 8-10 minut w dużej ilo¶ci osolonej wody.

¬ródło: E. Mikołajewska, Według pięciu przemian. Wegetariański ¶wiat 2013; 2-3 (133): 36-37.

diancia - 2013-02-25, 09:24

va, i wyszły wyraziste w smaku? z czym podała¶? dla mnie tego typu kluski często s± troszkę mdłe i dlatego dopytuję :)
bronka - 2013-02-25, 10:11

va, ¶l±skie robi się z gotowanych ziemniaków. Kropka.
;-) :->


Co oczywi¶cie nie zmienia faktu, ze pewnie były pyszne.
Zastanawia mnie tylko - tak technicznie jak udało Ci się uzyskać tak± konsystencję ( z surowych w większo¶ci ziemniaków i bez m±ki) aby zrobić ukulać kluseczkę i dziurkę?.
Mnie z surowych wychodz± luĽne i bezkształtne

Lily - 2013-02-25, 11:08

bronka napisał/a:
va, ¶l±skie robi się z gotowanych ziemniaków. Kropka.
Zdecydowanie, dodaje się też trochę m±ki/skrobi i niektórzy jajko.
Ale pomysł ciekawy, tylko u mnie by pewnie wyszła z tego zupa :)

bronka - 2013-02-25, 11:31

Lily napisał/a:
niektórzy jajko.

ale to już podobno profanacja ;-)
Gotowane ziemniaki i m±ka ziemniaczana.

MartaJS - 2013-02-25, 11:37

No to jak się nazywaj± takie jak va napisała? Czyli z gotowanych i surowych? Bo u nas wła¶nie takie się robi.
bronka - 2013-02-25, 11:50

MartaJS napisał/a:
No to jak się nazywaj± takie jak va napisała?

na pewno nie ¶l±skie ;-) 8-)

Może pyzy?

Pipii - 2013-02-25, 12:51

bronka napisał/a:
MartaJS napisał/a:
No to jak się nazywaj± takie jak va napisała?

na pewno nie ¶l±skie ;-) 8-)

Może pyzy?

u nas, na ¦l±sku mówiło się na te kluski POLSKIE :-)

ropuszka - 2013-02-25, 13:18

post edytowany, bo sama się pogubiłam, a i tak nie mam pewno¶ci :-P

ziemniaki gotowane i m±ka ziemniaczana : kluski ¶l±skie
ziemniaki gotowane i surowe: pyzy ziemniaczane, z nadzieniem karatacze lub cepeliny // wg innych to s± wła¶nie szare kluski
ziemniaki gotowane, m±ka pszenna i jajo: kopytka lub paluszki, choć paluszki raczej się piecze
ziemniaki surowe, m±ka i jajo: kluskie szare
s± jeszcze knedle itp.

pierogi leniwe nie zawieraj± ziemniaków, kopytka nie zawieraj± sera

btw. przy okazji przepisów klusek zwykle s± spory :mrgreen:

aż zajrzę do jakich¶ starych ksi±żek kucharskich :mrgreen:

Jagula - 2013-05-05, 15:55

Na ¦l±sku " kluski ¶l±skie " czyli gumiklyjzy to takie z gotowanych ziemniaków i m±ki ziemniaczanej a takie z dodatkiem tartych surowych ziemniaków to "czorne kluski" ;-)
zuzinkas - 2013-05-07, 12:09

bronka napisał/a:
MartaJS napisał/a:
No to jak się nazywaj± takie jak va napisała?

na pewno nie ¶l±skie ;-) 8-)

Może pyzy?

to sa kluski tarte..
a slaskie to ziemniaki i maka ziemniaczana.. u mnie w domu bez jajka i bez dziurki...


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group