|
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
 |
Dania gor±ce - kluski ¶l±skie
va - 2013-02-24, 22:15 Temat postu: kluski ¶l±skie genialne. zrobiłam natychmiast, wyszły.
2 kg ziemniaków umyj, obierz, 1/5 czę¶ć ugotuj, ostudĽ i utłucz.
Pozostałe ziemniaki zetrzyj na tarce o najdrobniejszych otworach i odci¶nij.
Sok odstaw, aby skrobia opadła na dno naczynia.
Gotowane ziemniaki wymieszaj z odci¶nięt± miazg± i dodaj skrobię osadzon± na dnie naczynia oraz sól do smaku.
Wyrób i formuj kulki o ¶rednicy 2,5 cm, a w każdej zrób wgłębienie palcem.
Gotuj 8-10 minut w dużej ilo¶ci osolonej wody.
¬ródło: E. Mikołajewska, Według pięciu przemian. Wegetariański ¶wiat 2013; 2-3 (133): 36-37.
diancia - 2013-02-25, 09:24
va, i wyszły wyraziste w smaku? z czym podała¶? dla mnie tego typu kluski często s± troszkę mdłe i dlatego dopytuję
bronka - 2013-02-25, 10:11
va, ¶l±skie robi się z gotowanych ziemniaków. Kropka.
Co oczywi¶cie nie zmienia faktu, ze pewnie były pyszne.
Zastanawia mnie tylko - tak technicznie jak udało Ci się uzyskać tak± konsystencję ( z surowych w większo¶ci ziemniaków i bez m±ki) aby zrobić ukulać kluseczkę i dziurkę?.
Mnie z surowych wychodz± luĽne i bezkształtne
Lily - 2013-02-25, 11:08
bronka napisał/a: | va, ¶l±skie robi się z gotowanych ziemniaków. Kropka. | Zdecydowanie, dodaje się też trochę m±ki/skrobi i niektórzy jajko.
Ale pomysł ciekawy, tylko u mnie by pewnie wyszła z tego zupa
bronka - 2013-02-25, 11:31
Lily napisał/a: | niektórzy jajko. |
ale to już podobno profanacja
Gotowane ziemniaki i m±ka ziemniaczana.
MartaJS - 2013-02-25, 11:37
No to jak się nazywaj± takie jak va napisała? Czyli z gotowanych i surowych? Bo u nas wła¶nie takie się robi.
bronka - 2013-02-25, 11:50
MartaJS napisał/a: | No to jak się nazywaj± takie jak va napisała? |
na pewno nie ¶l±skie
Może pyzy?
Pipii - 2013-02-25, 12:51
bronka napisał/a: | MartaJS napisał/a: | No to jak się nazywaj± takie jak va napisała? |
na pewno nie ¶l±skie
Może pyzy? |
u nas, na ¦l±sku mówiło się na te kluski POLSKIE
ropuszka - 2013-02-25, 13:18
post edytowany, bo sama się pogubiłam, a i tak nie mam pewno¶ci
ziemniaki gotowane i m±ka ziemniaczana : kluski ¶l±skie
ziemniaki gotowane i surowe: pyzy ziemniaczane, z nadzieniem karatacze lub cepeliny // wg innych to s± wła¶nie szare kluski
ziemniaki gotowane, m±ka pszenna i jajo: kopytka lub paluszki, choć paluszki raczej się piecze
ziemniaki surowe, m±ka i jajo: kluskie szare
s± jeszcze knedle itp.
pierogi leniwe nie zawieraj± ziemniaków, kopytka nie zawieraj± sera
btw. przy okazji przepisów klusek zwykle s± spory
aż zajrzę do jakich¶ starych ksi±żek kucharskich
Jagula - 2013-05-05, 15:55
Na ¦l±sku " kluski ¶l±skie " czyli gumiklyjzy to takie z gotowanych ziemniaków i m±ki ziemniaczanej a takie z dodatkiem tartych surowych ziemniaków to "czorne kluski"
zuzinkas - 2013-05-07, 12:09
bronka napisał/a: | MartaJS napisał/a: | No to jak się nazywaj± takie jak va napisała? |
na pewno nie ¶l±skie
Może pyzy? |
to sa kluski tarte..
a slaskie to ziemniaki i maka ziemniaczana.. u mnie w domu bez jajka i bez dziurki...
|
|