| |
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
 |
Artykuły o zdrowiu - Jak przechowywać jedzenie w lodówce/chłodziarce ?
BarakMich - 2013-03-11, 20:24 Temat postu: Jak przechowywać jedzenie w lodówce/chłodziarce ? Jak przechowywać jedzenie w lodówce?
Aby uniknąć marnowania jedzenia, należy nauczyć się dobrze je przechowywać i odpowiednio układać w lodówce. Dzięki temu będziesz dłużej cieszyć się świeżymi i smacznymi produktami.
Temperatura na różnych półkach w lodówce jest inna, dlatego bardzo ważne jest, aby umieszczać produkty w odpowiednich miejscach.
Dolna półka to najbardziej zimne miejsce (2°C), które jest odpowiednie do przechowywania świeżego mięsa i ryb. Na dole przechowujemy także warzywa i owoce – w dwóch oddzielnych pojemnikach. Temperatura wynosi tam ok. 9°C. Przechowywane warzywa szybko się psują, a także tracą walory smakowe i zdrowotne. Zbyt niska temperatura może powodować ich zamarzanie i utratę smaku, a za wysoka przyczyni się do szybkiego wysychania, dlatego pamiętaj, aby umieszczać je w odpowiednim miejscu.
Środkowa półka (4-5°C) to miejsce na produkty o krótkim terminie ważności - wędliny, sałatki, twarożki i serki oraz domowe posiłki, które powinny być zawsze szczelnie przykryte. Na środkowej półce układaj produkty tak, aby na przodzie znajdowały się te, które należy szybko spożyć. Dzięki temu będziesz pamiętać o terminach przydatności.
Górna półka (ok. 7°C) to dobre miejsce dla dżemów, konfitur, mleka i jogurtów, które psują się szybciej w niższej temperaturze.
Półki na drzwiach lodówki to najcieplejsze miejsce w lodówce (10-15°C) – odpowiednie na przechowywanie wszelkich produktów w butelkach czy słoiczkach takich jak ketchup, musztarda, soki. Tutaj także powinien znaleźć się nabiał oraz masło. Aby uchronić je przed pochłanianiem zapachów, trzymaj je w szklanym pojemniku.
Praktyczne wskazówki - jak przechowywać jedzenie
Zanim włożysz danie do lodówki – ostudź je. Wkładanie do lodówki ciepłych potraw powoduje wzrost temperatury, który w efekcie źle oddziałuje na przechowywane jedzenie. Pamiętaj, aby zawsze przykryć je talerzem, przykrywką lub przełożyć do szczelnego naczynia – najlepiej szklanego bądź ceramicznego.
więcej informacji na:
hxxp://www.portal.notoeko.pl/baza-wiedzy/podstawy-bio/jak-przechowywac-jedzenie-w-lodowce.html]jak przechowywać jedzenie w lodówce
Natalka86 - 2013-03-12, 08:40
Niby oczywiste rzeczy, a mnie to zaciekawiło. Dzięki
ropuszka - 2013-03-12, 14:32
tutaj hxxp://tvnplayer.pl/programy-online/wiem-co-jem-i-wiem-co-kupuje-odcinki,991/odcinek-8,margaryna-i-opakowania,S01E08,15713.html]>KLIK< też jest trochę o tym
bronka - 2013-03-12, 17:47
BarakMich, zapoznaj się proszę ze specyfiką forum i nie wrzucaj porad jak przechowywać mięso. Jest to duży nietakt z Twojej strony.
neina - 2013-03-13, 00:27
| BarakMich napisał/a: | | Dolna półka to najbardziej zimne miejsce (2°C), które jest odpowiednie do przechowywania świeżego mięsa i ryb. Na dole przechowujemy także warzywa i owoce – w dwóch oddzielnych pojemnikach. Temperatura wynosi tam ok. 9°C | Czegoś nie rozumiem - na dole 2 stopnie, ale w pojemnikach już 9?
BarakMich - 2013-03-14, 16:04
Przepraszam bardzo za mały błąd (mięso itp.). W lodówce owszem, różnica temperatur między wyższą półką a niższą może wynosić nawet do 8 stopni. Wszystko zależy od modelu.
neina - 2013-03-14, 18:47
Nie chodzi mi o różnicę pomiędzy różnymi poziomami. Tylko o to, że w przytoczonym cytacie piszesz raz że no dole jest 2 stopnie, raz że 9.
gosia_w - 2013-03-14, 18:54
neina, ja rozumiem że 2 st. na dolnej półce, a 9 st. w pojemnikach na warzywa, które sś poniżej tej półki.
BarakMich - 2013-03-15, 12:07
gosia_w - o to właśnie chodzi.
|
|