|
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
|
Produkty spożywcze - Pełnoziarnista m±ka z Lubelli
Maple Leaf - 2013-03-15, 17:36 Temat postu: Pełnoziarnista m±ka z Lubelli Je¶li taki temat był, to proszę o usunięcie lub podpięcie
Pamiętam, że kilka razy na forum przewin±ł się temat nieco podejrzanej pełnoziarnisto¶ci m±ki Lubella, bo na opakowaniu nie podano dokładnych informacji, jaki to typ. Dzisiaj znalazłam wyja¶nienie producenta, z którego wynika, że m±ka jest na prawdę pełnoziarnista, a to, że tak dobrze się na niej piecze, wynika z bardzo drobnego mielenia ziarna.
Znalezione hxxp://www.ilewazy.pl/szklanka-maki-pszennej-pelnoziarnistej]tutaj
Cytat: | Dzisiaj przygotowałam dla Was gar¶ć informacji dotycz±cych m±ki pszennej pełnoziarnistej Lubella. Chc±c rozwiać kilka w±tpliwo¶ci zarówno moich własnych, moich pacjentów oraz użytkowników ilewazy.pl, wysłałam do producenta maila o następuj±cej tre¶ci: “Witam Państwa serdecznie, zwracam się z uprzejm± pro¶b± o podanie mi informacji, jaki “TYP” posiada m±ka Pełne Ziarno ?
Jestem dietetykiem. Od kilkunastu lat króluj± w mojej kuchni jak najmniej przetworzone produkty, w tym m±ki razowe (z różnych zbóż). Zarówno ja, jak i moi pacjenci zauważyli, że w porównaniu do innych pełnoziarnistych m±k znajduj±cych się na rynku, z m±ki Pełne Ziarno wychodz± idealnie praktycznie wszystkie wyroby, które w swoim składzie zawieraj± m±kę (dosłownie od A do Z). Według mnie, wynika to przede wszystkim z granulacji. Owa m±ka jest bardzo drobno zmielona i tym samym łatwiej się ł±czy z innymi surowcami, łatwiej chłonie ciecz, łatwiej też dostępny jest gluten. Ale wci±ż nurtuje mnie to samo pytanie: czy rzeczywi¶cie jest to zmielone całe ziarno ? Inne m±ki pełnoziarniste maj± znacznie ciemniejsze zabarwienie. Na moj± logikę, m±ka z pełnego ziarna powinna mieć typ około 2000. Czy taka zawarto¶ć popiołu zawarta jest również w m±ce Lubella ? Zapewne nie raz poddawali Państwo t± m±kę badaniom laboratoryjnym
Dodatkowym motorem do napisania tego maila, były liczne pytania pojawiaj±ce się w komentarzach do różnych produktów zawieraj±cych m±kę, na moim portalu – hxxp://www.ilewazy.pl. Pytania te dotycz± wła¶nie konkretnie m±ki Lubella Pełne Ziarno.
Swoj± drog±, będ±c na studiach (dobrych kilka lat temu) w ramach zajęć praktycznych byłam u Państwa w zakładzie, pytałam się technologa o wiele rzeczy, ale chyba wtedy jeszcze nawet nie było na rynku opisywanej m±ki Pozdrawiam”.
W expresowym tempie otrzymałam odpowiedĽ od Pani Anety Bobryk-Mamczarz Kierownika Działu Badań i Rozwoju “Szanowna Pani, Bardzo dziękuję za kontakt. Lubella jako firma otwarta i nowoczesna chętnie słucha sugestii konsumentów i zawsze bierze je pod uwagę przy projektowaniu produktów, czy ich opakowań. Cieszę się, że konsumenci czytaj± opakowania, bo jest to najważniejszy sposób na przybliżenie Państwu informacji o produkcie.
W nawi±zaniu za¶ do uwagi Pani dotycz±cej oznakowania M±ki Pełne Ziarno Lubella, uprzejmie informuję, iż zgodnie z nazw± m±ka zawiera wszystkie składniki ziarna, czyli odzwierciedla jego naturalny skład, zatem popiół w m±ce jest zbliżony do popiołu w ziarnie pszenicy (tj. 1,5-1,9%). Znaczy to, że w przypadku produktów Pełne Ziarno od Lubelli można mówić o typie, b±dĽ przemiale pomiędzy 1500 a 1900. Zdarzaj± się nawet pszenice zwyczajne o popiele 1,3-1,4%. Jak widać popiół, a więc i typ m±ki może się zmieniać, a zależy to w dużej mierze od odmiany pszenicy, od warunków klimatycznych na terenie uprawy zboża w danym roku, ilo¶ci stosowanych przez rolnika nawozów i innych czynników, dlatego wła¶nie Lubella nie podaje jednej, stałej warto¶ci. Zastanawiamy się niemniej nad edukacj± konsumenck± w tym temacie na naszej stronie internetowej.
Nomenklatura typów m±k pochodzi ze starych podręczników młynarskich i nieobowi±zuj±cych już Polskich Norm, często z czasów gdy pod pojęciem przemiału razowego kryła się m±ka gruba, mielona raz (na żarnach) i nie odsiewana, dzi¶ technologie przemiału s± o wiele bardziej zaawansowane, st±d też jak Pani zauważyła otręby s± odpowiednio rozmielone, co sprzyja wykorzystaniu kulinarnemu takiej m±ki. Niemniej podobnie jak przed wiekami w produkcie znajduj± się wszystkie czę¶ci z ziarna, a więc i bielmo i łuska. Je¶li zwróci Pani uwagę przy okazji podróży zagranicznych na m±ki pełnoziarniste, np. Barilla Farina Integrale, w Europie nie ma zwyczaju podawania popiołowo¶ci m±ki, która naszym zdaniem nie odzwierciedla stanu faktycznego produktu. Dla przykładu podam, że np. jeden z naszych konkurentów informuje na swojej m±ce razowej do wypieku domowego chleba typ m±ki T 2000, natomiast laboratoryjna analiza popiołu wskazuje wynik 1,25%, więc to, że informacja jest podana wprost nie znaczy, że można takiemu producentowi zaufać.
Pozdrawiam serdecznie i w razie pytań proszę o kontakt.” |
Cytat: | W zwi±zku z tym, że niektórzy z Was w dalszym ci±gu maj± pewne w±tpliwo¶ci wobec braku oznaczania typu m±ki na opakowaniu (również pod tym ważeniem: hxxp://ilewazy.pl/lyzka-maki-pszennej-pelnoziarnistej), przeprowadziłam jeszcze jedn± korespondencję z Kierownikiem Działu Badań i Rozwoju Lubella. Za zgod± Pani Anety Bobryk-Mamczarz przekazuję Wam kolejn± gar¶ć informacji:
“Deklarowanie przez producentów, że m±ka jest razowa, graham, że ma typ T 2000 czy T 1850 wcale nie jest dowodem na pełnoziarnisto¶ć i odpowiedni± zawarto¶ć popiołu w produkcie. Mało tego, Polskie Normy w oparciu o które tworzyło się w kraju w niedawnej przeszło¶ci wymagania m.in. dotycz±ce m±k podaj±, że dla typu np. 2000 popiół nie powinien przekraczać 2%, nie okre¶laj± jednak dolnej granicy, więc w praktyce te popioły s± prawie zawsze niższe, potwierdzaj± to wyniki badań m±k na rynku.
Dodatkowo chciałabym przytoczyć Pani fragment opracowania znanego w branży Profesora Wiktora Obuchowskiego z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu: “Zawarto¶ć popiołu w m±ce nawet dużo mniejsza od 2,0%, ale w praktyce mieszcz±ca się w przedziale od 1,4 do 2,0% nie ¶wiadczy, że nie jest to m±ka całoziarnowa (…). Często uważa się, że m±ka całoziarnowa powinna mieć ciemn± barwę. To jak± ta m±ka ma barwę zależy głównie od barwy okrywy ziarna (…). W przypadku przemiału na m±kę pełnoziarnow± ziarna pszenicy twardej czerwonej (Hard Red Spring lub Hard Red Winter) z pewno¶ci± m±ka ta będzie ciemniejsza niż z pszenicy białej o okrywie jasnej typu Soft White”. To może już bardzo konkretne przykłady, ale faktem jest, że wszystkie cechy m±ki pełnoziarnistej determinuje użyta do przemiału pszenica. Ja za¶ mogę zapewnić, że ponad 130 letnia tradycja Lubelli i lata do¶wiadczeń w mieleniu ziarna gwarantuj± odpowiedni± wiedzę o pszenicach, przemiale i m±kach, w tym ¶wietnych m±kach pełnoziarnistych, które Państwu szczerze proponujemy.” |
gosia_w - 2013-03-15, 18:48
"w przypadku produktów Pełne Ziarno od Lubelli można mówić o typie, b±dĽ przemiale pomiędzy 1500 a 1900. Zdarzaj± się nawet pszenice zwyczajne o popiele 1,3-1,4%"
czyli to nie jest m±ka 2000.
Nie rozumiem tego wyja¶nienia, że m±ka 1300 pochodzi z całego ziarna, moim zdaniem to oznacza, że ziarno zostało czę¶ciowo obłuszczone i wtedy zmielone.
amudabi - 2013-03-16, 12:20
A ja nie mam dobrego do¶wiadczenia z t± m±k± wła¶nie ale być moze to takie indywidualne wrażenie, jednak piekłam na niej i smażyłam i zawsze miałam po niej odczyn alergiczny, może to oznaczac że jest ona z czym¶ sztucznym, chemicznym, bo np na m±ki tego typu duzo grubiej mielone z młyna, nigdy nie miałam alergii.
Ale mam na my¶li ten typ maki z lubelli z orkiszem, innej nie używałam.
squamish - 2013-03-16, 13:13
W ogóle ma dziwny zapach:/ Choć wypieki na niej fajne
Lerka - 2013-03-16, 14:13
ja jej nigdy nie używałam, ale ciekawe, czy Lubella robi z niej makarony pełnoziarniste, bo je¶li tak, to chyba raczej nie jest razowa...
Maple Leaf - 2013-03-16, 16:25
No wła¶nie, podejrzane to wszystko. Niby wyja¶nienie wydaje się ok, a z drugiej strony dziwne jest, że z tej m±ki ciasta dobrze rosn±, a z typowych razowych już gorzej. No i nie ma tak silnego posmaku otrębów jednak...
gosia_w - 2013-03-16, 16:30
Maple Leaf, ja kupuję m±kę orkiszow± drobnomielon± czesk± i ona jest bardziej razowa od Lubelli
Maple Leaf - 2013-03-16, 16:46
gosia_w, no wła¶nie... Obawiam się, że to jest jednak wył±cznie niezły chwyt marketingowy. Też kupuję orkiszow± razow± drobnomielon± (typ 2000), smakuje otrębami (ja to akurat lubię ), ale wypieki wydaj± się cięższe.
Kat... - 2013-03-16, 21:28
Ja jestem fank± tej m±ki, trudno mi na ni± ptarić ale bardzo lubię. Czytaj±c odpowiedĽ zwróciło moj± uwagę zdanie Cytat: | m±ka zawiera wszystkie składniki ziarna, czyli odzwierciedla jego naturalny skład, zatem popiół w m±ce jest zbliżony do popiołu w ziarnie pszenicy (tj. 1,5-1,9%) |
rosa - 2013-03-16, 23:17
Kat... napisał/a: | Ja jestem fank± tej m±ki |
ja też
olgasza - 2013-04-19, 13:19
ups, muszę się przyjrzeć...
kofi - 2013-04-19, 17:02
bronka na makaronach, czy na m±kach? Dzi¶ używałam jednego i drugiego, nic nie znalazłam, może mam inn± partię.
bronka - 2013-04-19, 19:17
kofi, makaronach
Lily - 2013-04-20, 14:22
bronka napisał/a: | Nie do końca w temacie, ale dostałam informację od mamy ( jadaj±cej do tej pory makarony lubella), że zaczęli pisać na opakowaniu ile procent zawiera GMO |
Na opakowaniu jest mowa o GDA, a nie GMO. Ale je¶li znajdziesz co¶ o GMO to mnie o¶wieć, w którym miejscu, bo ja nie widzę.
Natomiast informacja o GDA jest coraz powszechniejsza na etykietach => hxxp://www.eufic.org/article/pl/5/19/artid/Making_Sense_of_Guideline_Daily_Amounts/
bronka - 2013-04-23, 11:15
Usunęłam mój post. Nie widziałam sama jeszcze bo nie mam czasu wybrać się do sklepu.
Lily napisał/a: | Na opakowaniu jest mowa o GDA |
mam nadzieję, że mama strzeliła tak± gafę, bo tydzień my¶lałam o tym do czego naprawdę ten ¶wiat zmierza.
Bardzo bym się ucieszyła. W zwi±zku, ze nikt z was nic takiego nie widział jest to wielce prawdopodobne, że mama powinna dostać nowe okularki
Mikarin - 2013-04-23, 11:34
M±ka z PEŁNEGO ziarna ma typ 2000. Mam tylko jedn± m±kę tego typu w domu i jest to m±ka typowo do wypieku chleba RAZOWEGO, bo GRAHAM ju jest typem od 1850-1800, a więc m±k± wstępnie oczyszczon±, której ubytki warto¶ci odżywczych sięgaj± chyba od 15% (nie pamiętam dok±ldnie, niestety). M±ka o kazdym innym typie, tzn. nizszym już została wstępnie oczyszczona. Najniższy typ, czyli 450, to m±ka pozbawiona niemalże wszystkiego.
Info w wykładach pani Radosh było, jest do stępna na youtubie i chyba gdzie¶ zamieszczałam jej wykłady w w±tku z mediami.
zou - 2013-04-23, 14:35
bronka - ale i tak Dzielna Twoja Mama, - zawsze czujna ) by wytropić niedobre praktyki. To jest konsument przyszło¶ći- nie da sobie wcisn±ć kitu , a że czasem sie pomyli, to każdemu się zdarza. Jak z TV - ostatnio Babcia do mnie: po co w upc jest to usb, czy tam hdmi, czy dvd... Tak samo kurier nigdy nie pamiętam czy to upc czy ups? Za dużo tego GMO
bronka - 2013-04-24, 12:05
zou napisał/a: | bronka - ale i tak Dzielna Twoja Mama |
a żeby¶ widziała jaka zdołowana była utrat± ulubionego makaronu.
Może jutro znajdę czas na sklepy to sprawdzę sama i kupię jej kilka na poprawę nastroju
zou - 2013-04-24, 22:35
bronka - Wyobrażam sobie...Ale za to teraz kamień z serca i może Mama wrócić do wypieków ze spokojnym sercem o siebie i Was . Lubella rz±dzi
-kreska- - 2013-05-29, 12:50
Mam głupie pytanie, mam m±kę lubelli własnie, ale z dopiskiem "do wypieku chleba". Co inne jest w jej składzie niż do innych rzeczy Kupiłam 2 opakowania takiej nie zwracaj±c uwagi z zamysłem ciasta na pizze, makaronu i pierników
ropuszka - 2013-05-29, 13:22
-kreska-, wg mnie po prostu wskazówka dla pocz±tkuj±cych piekaczy chleba
qetrab - 2013-05-29, 23:14
Ja szczerze powiedziawszy też bardzo lubię tę m±kę, choć przy pieczeniu chleba dodaje do niej jeszcze żytni± razow± i górę otr±b
marty_nana - 2013-08-04, 21:03
Dla mnie m±ka z Lubelli jest podejrzana. Termin ważno¶ci m±ki jest bardzo długi. Ziarno po zmieleniu na m±kę ma termin ważno¶ci do 6 miesięcy a m±k± z Lubelli jest ważna co najmniej 1,5 roku. Podejrzewam, że j± napromieniowuj±.
|
|