wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

¦niadania i kolacje - jak zrobić pyszny, PUSZUSTY OMLET???

olavon - 2013-05-19, 10:36
Temat postu: jak zrobić pyszny, PUSZUSTY OMLET???
Dzień Dobry,

Zawsze mam problem z omletami. Robię go zazwyczaj, gdy najdzie mnie na niego wielka ochota i nigdy nie spełnia moich oczekiwań.

Przygotowuję go w ten sposób:
Białka z dwóch jajek ze szczypt± cukru ubijam mikserem na wysokich obrotach na sztywn± pianę, potem delikatnie dodaję żółtka i porz±dn± łyżkę m±ki pszennej pełnoziarnistej. Na ¶rednim palniku, ale na malutkim gazie nagrzewam wcze¶niej wysmarowan± masłem patelnię. Wlewam ciasto na patelnię i delikatnie je rozprowadzam po całej patelni. Przykrywam przykrywk±. Omlet delikatnie powoli ro¶nie. Przewracam go na drug± stronę, kiedy uznaję, że jest już gotowy. I wtedy zazwyczaj opada do kształtu placka. Znowu przykrywam przykrywk±. Po upieczeniu jest suchy, płaski i niezbyt smaczny.

Pomóżcie, co robię Ľle? Wolałabym nie dodawać żadnych ulepszaczy. Może niepotrzebnie używam przykrywki? Może nie dodawać m±ki, ale wtedy to bardziej jajecznica chyba wyjdzie? Nie wiem.

PoradĽcie, proszę. Pozdrawiam, Ola.

machok - 2013-05-21, 06:53

Moze to znak żeby porzucić jajka? :) żartuje oczywi¶cie. Kiedy jeszcze jajka jadlam, robiłam jak Ty, tylko dawałam sporo cukru do piany i był na słodko. Inaczej nie wychodził, nie przykrywałam. I zazwyczaj wychodził tylko jeden. Mam dwójkę dzieci i zawsze jedno miało gorszy. Była kłótnia poniechalam omletow, nawet wcze¶niej niż przeszłam na bezjajeczna dietę.
dynia - 2013-05-21, 07:25

Prawdziwy omlet robi się bez m±ki ;-)
rosa - 2013-05-21, 07:40

ja robiłam z odrobin± m±ki i chlupkiem wody gazowanej rezbełtanymi z żółtkiem, pianę ubijałam, dzieciaki nigdy nie narzekały :-) ale jak w smaku nie wiem, bo nawet kiedy jadłam jajka to nie lubiłam omletów
MartaJS - 2013-05-21, 08:00

Dla mnie omlet to ostatnio sposób na przemycenie resztek obiadowych i zrobienie dania, które można pokroić w paski i dać do łapy, ewentualnie w kostkę i wtykać do dzioba zajętego zabaw± dzieciaka ;-) więc nie musi być puszysty, może być nawet nieco podeszwowaty. Z dzieciństwa pamiętam, jak ojciec robił nam omlety z bułk± tart± zamiast m±ki i bardzo takie lubię :-)

Polepszaczy nie musisz dodawać, ale gdyby tak szczyptę sody?

Kat... - 2013-05-21, 08:09

Hmm my¶lałam, że mama robiła mi omlety ale skoro s± bez m±ki to chyba było co¶ innego. U mnie to się nazywało grzybek, było z m±ki, jajek, mleka i proszku do pieczenia. Wychodził wielki, puszysty i bardzo syc±cy. Próbowałam zrobić wegański i wyszedł ¶wietnie. Pewnie nie smakuje identycznie ale na pewno baaardzo podobnie.
dynia - 2013-05-21, 10:25

No mi też babcia robiła wielkie puszyste grzyby ,zwane przez nas omletami z m±ka,ale taki prawdziwy omlet królewski nie ma w składzie m±ki:
Cytat:
Omlet Królewski

Składniki Przepis
2 jaja
2 czubate łyżki m±ki
2 – 3 łyżki mleka
szczypta soli
odrobina (1/5 łyżeczki) proszku do pieczenia
½ cukru waniliowego
½ łyżeczki cukru
rodzynki (jak lubisz)
olej Żółtka oddzielić od białek. Do żółtek dodać wszystko oprócz rodzynek i oleju i wymieszać tak, żeby nie było grudek. Konsystencja ma być pół płynna podobnie jak na nalesniki . Białka ubić na sztywno, wlać do nich masę z żółtek i wymieszać dokładnie łyżk± (nie trzepaczk± ani mikserem). Dodać rodzynki, smażyć na oleju na wolnym ogniu.

Alispo - 2013-05-21, 10:27

Cytat:
ale taki prawdziwy omlet królwski nie ma w składzie m±ki:
Omlet Królewski

Składniki Przepis
2 jaja
2 czubate łyżki m±ki

;-)

dynia - 2013-05-21, 10:53

Alispo napisał/a:
Cytat:
ale taki prawdziwy omlet królwski nie ma w składzie m±ki:
Omlet Królewski

Składniki Przepis
2 jaja
2 czubate łyżki m±ki

;-)

Aj sory inny wkleiłam niż miałam:
Cytat:
4 jajka
1-2 łyżki masła
10 dag cukru pudru
skórka i 1 łyżka soku z 1 cytryny




SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Żółtka ubić z cukrem do biało¶ci, dodaj±c start± skórkę i sok z cytryny. Białka ubić ze szczypt± soli na sztywn± pianę, delikatnie wymieszać z żółtka­mi. Niewielk± formę do zapiekania natłu¶cić, ewentualnie posypać cukrem pudrem. Wylać na to masę jajeczn± i wstawić do nagrzanego gor±cego piekarnika (200 stopni) na około 15 minut, tak aby omlet z wierzchu lekko się przyrumienił. Taki omlet można także usmażyć tradycyjnie na ma¶le, rumieni±c z obu stron i obracaj±c, najlepiej za po­moc± drugiej patelni o podobnych wymiarach, a gdy takiej nie posiadamy - za pomoc± zwykłej po­krywki. Przed podaniem posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym. Do utartych żółtek zamiast skórki i soku z cytryny można dodać sok i skórkę z pomarańczy albo 2-3 łyżeczki prze­sianego kakao lub 2-3 łyżki bardzo mocnej kawy.


Teraz już rożróżniam ten królewski z m±k± ,a francuski omlet królewski bez :mryellow:

machok - 2013-05-21, 12:14

Ja zapomniałam dodać, ze robiłam bez m±ki!
neina - 2013-05-22, 00:07

Kat... napisał/a:
Próbowałam zrobić wegański i wyszedł ¶wietnie
Rzuć przepisem, proszę :->
machok - 2013-05-22, 10:33

Ja tez prosze o przepis!
dynia - 2013-05-22, 11:18

Tu jest fajny przepis na bezjajomlet:
hxxp://pamietnikwegetarianki.wordpress.com/2011/11/09/weganski-omlet-czyli-bezjajomlet/

Agnieszka - 2013-05-22, 17:04

a inny wariant omletu (robiłam z m±k± orkiszow±) znajdziecie u euri: hxxp://matkaweganka.blogspot.com/2012/09/puchacz-delikatny-omlet-weganski.html
qetrab - 2013-05-23, 11:22

m±ka do omletów ? :P ja morduje za co¶ takiego :P
Prawdziwy puszysty omlet robi się bez m±ki:)

Duża porcja, smaczna ale ¶rednio zdrowa :D
4 jajka
100 ml ¶mietanki do ubijania 30%
sól i pieprz do smaku :)
do smażenia masło + olej neutralny w smaku

wszystko wrzucić do miski (jajka bez skorupek :D ) i ubijać aż nie będzie ''smurgli":P
wlać na lekko rozgrzan± patelnię i smażyć na małym ogniu pod przykryciem
Przewrócić najlepiej tak (gdy już zetnie się na górze, choć przewracanie nie jest konieczne przy smażeniu pod przykryciem): zsun±ć omlet na deskę do krojenia, a potem szybkim ruchem obrócić deskę i wrzucić omlet (z małej wysoko¶ci :D ) na patelnię by się trochę przyrumienił

Dwa lata temu pracowałem w hotelu i zrobiłem wiele takich omletów, nikt nie narzekał, wszyscy chwalili :P

lilias - 2013-05-23, 11:35

dynia napisał/a:
Tu jest fajny przepis na bezjajomlet:
hxxp://pamietnikwegetarianki.wordpress.com/2011/11/09/weganski-omlet-czyli-bezjajomlet/


piękny, mniam :)

bronka - 2013-05-23, 20:17

qetrab napisał/a:
m±ka do omletów ? :P ja morduje za co¶ takiego :P
Prawdziwy puszysty omlet robi się bez jajek :)

nie s±dzę

qetrab - 2013-05-24, 08:03

bronka napisał/a:
qetrab napisał/a:
m±ka do omletów ? :P ja morduje za co¶ takiego :P
Prawdziwy puszysty omlet robi się bez jajek :)

nie s±dzę


8 lat do¶wiadczenia w gastronomii w życiu nie widziałem omletu z m±k± :P

Alispo - 2013-05-24, 08:13

To musisz sie nauczyc troche o weganizmie.A bronce chodzilo pewnie o sprzecznosc w tamtym poscie ;-)
qetrab - 2013-05-24, 11:13

Alispo napisał/a:
To musisz sie nauczyc troche o weganizmie.A bronce chodzilo pewnie o sprzecznosc w tamtym poscie ;-)


o w mordę teraz dopiero zauważyłem co za brednie ja wypisałem!!!
omlet bez jajek ! :D

Biję się w pier¶ i błagam o wybaczenie

sylv - 2013-05-27, 10:25

Puszysty, gruby omlet to niedzielne ¶niadanie mojego dzieciństwa :)

Ja robię tak - i zawsze wychodzi:

Ubijam mikserem 2 łyżki kopiaste m±ki, łyżeczkę proszku do pieczenia, pół szklanki mleka i 2 całe jajka. Wlewam na bardzo rozgrzane masło i smażę na dużym ogniu potrz±saj±c co jaki¶ czas i oddzielaj±c brzegi od patelni, żeby się lekko uniosły. Po chwili przerzucam na drug± stronę, żeby doszedł. Pycha. :-)

Arowana14 - 2013-05-28, 14:02

Ja kocham omlety na słodko :) Za omlet z jagodami dałabym się wręcz pokroić :D Chyba zrobię sobie je na kolację ;) A korzystam z tego przepisu: hxxp://apetycznie.pl/przekaski/omlety-z-jagodami/
Kat... - 2013-05-28, 16:16

neina napisał/a:
Kat... napisał/a:
Próbowałam zrobić wegański i wyszedł ¶wietnie
Rzuć przepisem, proszę :->
robiłam z hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=3593&highlight=pancakes]tego przepisu tylko jeden większy. Z dżemem smakuje nieziemsko, jak grzybek z dzieciństwa. :-)
Ostatnio zrobiłam też nibyomlet z przepisu Vegan Nerd, o hxxp://wegannerd.blogspot.com/2013/05/prosty-najlepszy-omlet.html]ten i też wyszedł super.
No i puchacza Matki Weganki też kiedy¶ robiłam i był pyszny.

ulapal - 2013-05-30, 12:02

ja robie omlet ala placek, 2 jajka lyzka maki i troche mleka, najlepsze jest ryzowe o smaku migalowym bo daje super orzechowy posmak, z dzemem na wierzch i bez cukru w srodku. nie rozdzielam bialek od zoltek bo nigdy nie ma na to czasu , nie chce misie wyciagac miksera, widelec w zupelnosci wystarzy zawsze jest pyszny i puszysty, chyba ze polezy z pol godziny to sie robi plaski. ale nawet wtedy jest dobry ;-) ))

za to w wersji wytawnej moj ulubiony omlet to

2 jajka, 3 suszone pomidory , troche pokruszonej fety, takiej z krojonego kawalka, twardej, nie takiej co sie rozsmarowuje, szczypta chilli i garsc szpinaku. sol pieprz, bez mleka i bez wody i wez maki. zawsze puszysty, zawsze pyszny ;-)


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group