wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Co dobrego z... - Biała kapusta

Malroy - 2007-09-28, 19:26
Temat postu: Biała kapusta
Coś na obiad, coś dobrego, nie surówkę :) Any ideas?

Co by łatwo nie było to mało skomplikowane w przygotowaniu i tanie.

pao - 2007-09-28, 19:31

ja uwielbiam poddusić tak by była chrupiąca jeszcze ale już do zjedzenia :) czasem mozarelle do tego albo insze dodatki względem uznania :)
bajka - 2007-09-28, 19:34

Bigosik :-) z przewagą kiszonej i dodatkiem białej. Proste i nieskomplikowane...a jakie pyszne :-P
Martuś - 2007-09-28, 19:34

Ja dzisiaj zrobiłam obiad, co prawda z pekińskiej, ale z białej też by wyszło dobre: podprażyłam na patelni ziarna słonecznika i gorczycę, po chwili podlałam olejem i wrzuciłam pokrojoną w kawałki czerwona paprykę, chwilę się smażyło, po czym wrzuciłam kapustę, trochę posoliłam i podlałam wodą, żeby puściła sok i tak się wszystko dusiło z 10 min, aż zmiękło, na koniec doprawiłam sosem sojowym i sproszkowaną ostrą papryką, było pyszne. Jakbym miała to skropiłabym to jeszcze olejem sezamowym. Ja zjadłam z ziemniaczkami, chociaż myślę, że z ryżem też by było bardzo fajne. Przygotowanie było banalnie proste i zajęło mi 15 minut.
alcia - 2007-09-28, 19:44

Moje lubione dania z udziałem kapusty:

- pierogi (biała kapusta, grzyby, cebulka, pieprz) MNIAM!
- pierogi (jw. tylko biała kapusta pół na pół z kiszoną) również MNIAM! :)
- pseudo-łazanki, czyli kapusta zrobiona na pazre na miękko, w tym czasie peiczarki z cebulką uduszone, potem wszystko połączone razem i podduszone. Gorujemy makaron razowy w formie pasków, mieszamy z farszem (pół na pół). Można jeszcze zapiec, ale nie trzeba. Warto poczekać, żeby się razem przegryzło. Baardzo lubimy!
- surówka z kapusty: troszkę cebulki drobniutko posiekanej, marchewka starta na grubych oczkach, mnóstko natki zielonej peirtuszki i zszatkowana kapusta (np. 1/3 główki, czy ćwiartka), sól, oliwa. Pychotka!
- gołąbki (w kapuchę ładować "co popadnie"+ryż) Pyszne ale czasochłonne.
- kapusta jako dodatek do obiadu: kapustę (np. 1/2 główki) gotujemy do miękkości z kminkiem i solą, z bardzo małą ilością wody (np. 1/4 objętości kapusty), z dodatkiem 2 marchewek pokrojonych w plasterki, jedną cebulką posiekaną w ćwierć palsterki. Na koniec doprawiamy przecierem pomidorowym lub najlepiej świerzymi pomidorkami posiekanymi w kawałki (tak ze 4 pomidory), wsypujemy mnóstwo natki pietruszki i koperku, pieprzymy leciutko i już. Konststencja ma być taka bigosowata - mokra, ale nie jak zupa.

no nie wiem co jeszcze, jak sobie przypomnę to dorzucę.

[ Dodano: 2007-09-28, 20:46 ]
no i kurcze, te kofty mnie kuszą od jakiegoś czasu, może ktoś poda przepis??

pao - 2007-09-28, 19:47

nie znam przepisu na kofty ale sa genialne. poszukam w necie i jakby co dam do kuchni indyjskiej ;)
bajka - 2007-09-28, 19:53

Ja mam przepis na koftę z "Kuchni Kryszny", ale teraz idę się kapać :mrgreen: Jakbyś pao nie znalazła, to napiszę jutro :-)
pao - 2007-09-28, 20:06

no to w kuchni indyjskiej zamieszczam przepisy na różne kofty. idę leniwą wersją bo wyszukane z netu ;)

hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?p=38559#38559


a tutaj temat:kofta: hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=566&sid=44f47e8a79526a43cc4aca565daec50b

k.leee dał przepis na te kapuściane ;)

alcia - 2007-09-28, 20:10

ooo, przypomniałam sobie jeszcze moją ulubiną zupę fasolowo-kapustową;
fasolkę czerwoną moczę, gotuję z tymiankiem, glonem, zielem ang. i listkiem laurowym. Jak dobra, to solę, wrzucam trochę zkawałkowanej marchewki, selera i duuużo kapusty posiekanej w kwadraty, czy paski (ale nie za drobno). Na koniec oczywiście mnóstwo natki, trochę majeranku i mniam! Kapusta i pozostałe warzywa dobre są na pół-chrupko, zupka jest fajna słodkawa...

majaja - 2007-09-28, 20:14

Ja robię cóś a la bigosik: kapustę szatkuję i do gara, dodaje pomidory, oliwe przyprawiam: majeranek rozmaryn, sól, pieprz, w drugim garnku gotuję soczewicę zieloną tak by było conajmniej 1/3 kapusty, jak miękka to dodaję do kapusty na chwilę by sie przegryzło.
Ewa - 2007-09-28, 21:20

alcia napisał/a:
ulubiną zupę fasolowo-kapustową

No to mi narobiłaś smaka. Brzmi super i na pewno zrobię :-P

hans - 2007-09-28, 21:26

Polecam kitri proste jak drut, tanie jak barszcz a do tego smakowite :-D
alcia - 2007-09-28, 21:42

Ewa napisał/a:
No to mi narobiłaś smaka. Brzmi super i na pewno zrobię :-P

cieszę sie bardzo :)

Malroy - 2007-09-29, 09:33

Dziękuję, Wasze przepisy super, ale jako fan kotletów pomyślałem właśnie o nich. Myślicie, że wyjdą? Pogotuję warzywa i kapustę, dodam cebulę, pieczarki i mąką... siup na patelnię, wyjdą?
pao - 2007-09-29, 09:36

zobaczymy, najwyżej będziesz na forum pytał co robić by sie nie przyklejały do patelni ;)
Malroy - 2007-09-29, 17:34

pao napisał/a:
zobaczymy, najwyżej będziesz na forum pytał co robić by sie nie przyklejały do patelni ;)


był plan B - farsz do naleśników :)

Udały się i są pyszne, połowa warzyw na połowę kapusty, mąka, przyprawy... miodzio !
Zrobiłem zapas na jutro :P


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group