| |
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
 |
Przekąski - chipsy jarmużowe
gosia_w - 2013-06-03, 18:24 Temat postu: chipsy jarmużowe jarmuż (miałam kilkanaście niedużych liści)
1/3 szklanki nerkowców
4 połówki suszonych pomidorów
1 łyżeczka ziół prowansalskich
woda
Namoczyłam nerkowce na 2 godziny. Jarmuż umyłam, odsączyłam wodę, obrałam z grubych gałązek (te zachowałam do gotowania bulionu), podzieliłam na nieduże kawałki. Wylałam wodę z nerkowców, przełożyłam do blendera, dodałam pomidory oraz zioła i zalałam wodą, tak żeby wszystko było przykryte. Zblendowałam. Polałam sosem jarmuż, a następnie wmasowałam sos, tak żeby każdy listek był pokryty sosem. Włożyłam do suszarki (43 stopnie). Po 8 godzinach wyjęłam przepyszne chipsy, chrupiące, kremowo pomidorowe w smaku. Nawet dziecku smakowały
zou - 2013-06-03, 18:35
Brzmi to bossko: kremowe w smaku i chrupiace w konsystencji Ideał
go. - 2013-06-03, 19:20
gosia_w, myślisz, że ma to szansę wyjść w piekarniku? Czy tam raczej liście tylko zwiędną?
gosia_w - 2013-06-03, 19:49
Robiłam chipsy jarmużowe w piekarniku, takie w oliwie i soli:
liście obrywam z gałązek, dzielę na niewielkie kawałki, myję, dokładne suszę (w wirówce do sałaty, potem jeszcze wycieram ściereczką), polewam oliwą (w tm przypadku cytrynową), lekko solę, krótko wmasowuję dłońmi oliwę i sól, kładę na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem tak, żeby leżały pojedynczą warstwą. Piekę 10 minut w temp. 160 stopni, mieszam, piekę kolejne 5 minut w temperaturze 165 stopni (trzeba poeksperymentować z własnym piekarnikiem - u mnie sprawdziły się takie temperatury i taki czas, chipsy powinny być chrupiące, ale nie brązowe, bo wtedy stają się gorzkie).
Myślę, że można spróbować z tym sosem też do piekarnika, tylko może czas pieczenie być dłuższy.
go. - 2013-06-03, 21:10
gosia_w, dziękuję
zou - 2013-06-04, 12:55
A myślicie, że z czegoś innego niż jarmuż (którego na razie nie mam jak kupić, mimo, że otworzyły mi się oczy dopiero jak naczytałam jakie ma cenne wartości!) można zrobić? Pekińska? Włoska? Zwykła młoda kapusta? Ostatnio dostałam w Tesco gratis 2 siaty liści, które ludzie obrywali, biorąc kapuste a ja wzięłam te liście a Pani na kasie powiedziała, że to się nie liczy, bo to odpady i nie skasowała. Ale były twarde, nie wiem czy chipsy by z tego wyszły?
Kurcze nigdy nie jadłam takich chipsów trudno mi to sobie wyobrazić, dlatego pytam...- mam też na myśli te z wersji piekarnikowej....
gosia_w - 2013-06-04, 14:24
Nie robiłam jeszcze z innej zieleniny. Tu hxxp://nouveauraw.com/raw-recipies/kale-chips/raw-garlic-kale-chips/ autorka bloga robiła ze szpinaku i była zadowolona z efektu.
zou - 2013-06-04, 15:46
O rety, wyglądają również pięknie! Zrobię takie, bo szpinaku u nas sporo teraz! Ale pieczone zrobię, nie raw na razie. Dziękuję!
Z kapusty to znalazłam np. cuś takiego:
hxxp://allysrawpassion.com/2013/02/25/day-105-tahini-savoy-cabbage-chips/
W googlach też się oświeciłam, ale sporo jest blogów z paleo, gdzie czipsy sa obok mięcha, więc tu nie wklejam..
gosia_w - 2013-06-19, 16:11
Robiłam dziś chipsy (suszone, nie pieczone) i eksperymentalnie dorzuciłam kilka szpinakowych. Są pyszne. Bardzo delikatne. Następnym razem zrobię pół na pół
monika343 - 2013-07-08, 10:47
Witam. Przepraszam że tu piszę, ale nie wiem, gdzie należałoby zadać to pytanie. Bardzo bym prosiła o jakieś wskazówki, co zabrać ze sobą na cały dzień jadąc z dzecimi nad wodę, Jeżeli mogłabym prosić o jakieś wskazówki i może jakieś przepisy. Z góry dziękuję i pozdrawiam.
gosia_w - 2014-03-12, 15:28
rady odnośnie pieczenia chipsów jarmużowych
hxxp://ohsheglows.com/2014/03/12/6-tips-for-flawless-kale-chips-all-dressed-kale-chips-recipe/
go. - 2014-09-24, 14:11
Czy ktoś robił chipsy z jarmużu podmrożonego? Czy to naturalnie pod śniegiem czy w lodówie?
serenatta - 2014-10-21, 16:40
jak sobie sprawię kiedyś suszarkę to ten przepis z sosem z nerkowców na pewno zrobię ale na razie chyba zazcznę od chipsów jarmużowych pieczonych, podobno to bardzo prosta sprawa
gosia_w - 2014-10-21, 17:46
serenatta, myślę że można z sosem też upiec, tylko raczej w niezbyt wysokiej temp.
jodełka - 2014-10-22, 09:53
Brzmi bardzo fajnie, tylko w piekarniku elektrycznym kosztowałoby majątek Ale zamówiłam wczoraj urządzenie wielofunkcyjne, które ma też suszarkę, więc pierwsze suszenie to będzie ten przepis
gosia_w - 2014-10-22, 13:27
Nie chodziło mi o suszenie w piekarniku, tylko upieczenie, tak żeby nie spalić, np. w 140stopniach.
jodełka - 2014-10-23, 14:14
Aaa, to co innego Mnie porujnowały suszone w piekarniku śliwki...
asia90 - 2025-01-15, 13:42
Czy ktoś z was kiedś robił chipsy z rukoli? Wyszły bardziej chrupkie? kojarzę, że jadłam kiedyś w restauracji przepyszny makaron z boczniakami i chyba właśnie z taką chrupką (podejrzewam, że pieczoną... ) rukolą i to było absolutnie przepyszne ale kurcze nie jestem pewna, czy to na pewno było to
laurra - 2025-01-17, 11:15
| asia90 napisał/a: | Czy ktoś z was kiedś robił chipsy z rukoli? Wyszły bardziej chrupkie? kojarzę, że jadłam kiedyś w restauracji przepyszny makaron z boczniakami i chyba właśnie z taką chrupką (podejrzewam, że pieczoną... ) rukolą i to było absolutnie przepyszne ale kurde nie jestem pewna, czy to na pewno było to |
o kurde nie wiedziałam, że z rukoli też można zrobić Masz jakiś sprawdzony przepis? Obtaczasz ją w jakiś przyprawach, czy tak na surowo?
asia90 - 2025-01-17, 11:29
Znalazłam taki przepis - hxxps://oliwio.pl/smazona-rukola-prosty-i-zdrowy-dodatek-do-dania/
Aby przygotować smażoną rukolę, potrzebujesz:
150 g świeżej rukoli
2 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku
sok z połowy cytryny (opcjonalnie)
płatki chili (opcjonalnie, dla miłośników ostrych smaków)
Przygotowanie rukoli: Umyj rukolę pod bieżącą wodą i dokładnie osusz. Najlepiej użyć wirówki do sałaty, aby pozbyć się nadmiaru wody, co zapobiegnie pryskaniu podczas smażenia.
Przygotowanie czosnku: Obierz czosnek i pokrój w cienkie plasterki. Czosnek nada rukoli intensywny aromat i smak.
Rozgrzewanie oliwy: Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu. Oliwa z oliwek jest idealna do smażenia ze względu na swoje właściwości zdrowotne i delikatny smak, który doskonale komponuje się z rukolą.
Smażenie czosnku: Dodaj plasterki czosnku na rozgrzaną patelnię i smaż przez 1-2 minuty, aż będą lekko złociste i aromatyczne. Uważaj, aby ich nie spalić, ponieważ spalony czosnek może stać się gorzki.
Dodanie rukoli: Dodaj rukolę na patelnię z czosnkiem. Smaż, ciągle mieszając, przez 2-3 minuty, aż liście rukoli zwiędną i staną się miękkie, ale wciąż zachowają intensywny zielony kolor.
Doprawianie: Dopraw rukolę solą i pieprzem do smaku. Jeśli lubisz ostre potrawy, możesz dodać płatki chili. Na koniec skrop całość sokiem z cytryny, aby dodać daniu świeżości i wyrazistości.
Podawanie: Smażona rukola najlepiej smakuje od razu po przygotowaniu. Możesz ją podać jako dodatek do ryb, mięsa, makaronu lub po prostu jako zdrową przekąskę.
|
|