| |
wegedzieciak.pl forum rodzin wegañskich i wegetariañskich |
 |
Co dobrego z... - z pestek dyni i s³onecznika
zou - 2013-06-07, 21:47 Temat postu: z pestek dyni i s³onecznika Ostatnio zrobilam za du¿o "mas³a" z pestek dyni i s³oecznika. (po ok3/4 szklanki dyni i s³onecznika, zmiksowane na pastê, z odrobin± oleju rzepakowego.)
Takie co¶ oko³o 250-300 g, wrzuca siê na patelnie, dodaje oko³o szklanki wody i rozbe³tuje. Dodaje siê ³y¿kê kurkumy - powstaje ¿ó³ty, g³adki sos, do tego 1-2 cebule pokrojone w piórka aby siê w tym dusi³y. Na to albo przyprawa Curry, albo- jak u mnie - du¿a ³y¿ka ostrej pasty Curry, indyjskiej. To siê dusi na patelni, jak trzeba to mo¿na rozrzedziæ wod±. W smaku i konsystencji jest niemal identyczne jak ma¶lano-¶mietanowe sosy indyjskie curry z Tesco.
Gdyby dodaæ mleczko kokosowe zamiast wody i np. pomidory- oraz garam masalê, to by wyszed³ sos typu "kurczak tandoori".
Ja to podawa³am z ry¿em br±zowym aromatyzowanym kuminem i olejem s³oecznikowym, posypane czarnym sezamem i past± ostr± z marchwi i czosnku, oraz pit±, zamiast naanu.
To moje pierwsze zweganizowane sosy curry i jestem w 95 % zadowolona z wyniku.
karmelowa_mumi - 2013-06-08, 15:15
wow, brzmi fajnie, tylko zastanawiam siê nad baz± - czy mog³yby to byæ zmielone pestki dynii i s³onecznika?
zou - 2013-06-08, 19:47
No taka m±ka z tych pestek, np w m³ynku to mog³aby byæ. Wtedy to rozbe³taæ z wod± na patelni na konsystencjê "ciasto do racuchów" i dodaæ przyprawy. Jak bêdzie zmielone na grudki to nie wyjdzie, bo nie bêdzie tej "¶mietanowo¶ci/mas³owato¶ci", co jest podstaw± curry (mas³o ghee). Inaczej siê nie zemulguje, a bêdzie oddzielnie woda oddzielnie pestki, nawet najdrobniejsze. Najwazniejsze s± potem intensywne przyprawy i cebula, a w Bomi widzia³am dzi¶ pasty curry po 11 z³ az 400g, zielona, czerwona i ¿ó³ta- wszystkie wegañskie.
Tego typu pojemniki:
hxxp://onlinethaifooduk.wordpress.com/2010/08/27/choosing-and-buying-thai-curry-paste/
Szkoda ¿e ie zrobi³am fotki. Na drugi dzieñ jak wszystko znów odparowa³o z patelni to by³a to pasta, któr± mo¿na bylo do salaterki nalo¿yæ ³y¿k± w postaæ kopczyka i nie sp³ywala. Fajnie by siê nadawa³o do nabierania chlebkiem.
zou - 2013-06-08, 19:52
ps. mysle, ze w ten sposób mozna zrobiæ tez sos z mas³a orzechowego - rozcieñczyæ wod±, dodaæ paste curry i np, mozna poprawiæ konsystencjê np. papk± z ry¿u lub soczewicy, albo z puree z ziemniaków. No, aby bylo pulchiejsze.
Odkry³am te¿, ¿e dietetyczne, ma³o olejowe curry jest mniej podobne do babajskiego jedzonka ni¿ jak siê zrobi pe³no³uste. Jednak indyjskie jad³o ma w sobie , przynajmniej w sosach, nieco t³uszczu, co daje os³awion± kremowo¶æ w po³±czeniu z pikantno¶ci±.
|
|