|
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
 |
Na słodko - Tort marchewkowy - vegan + gluten free
OlgaSmile - 2013-06-20, 10:07 Temat postu: Tort marchewkowy - vegan + gluten free No jest obłędny, co mam więcej napisać Musiałam go pokazać, bo jest rewelacyjny. Przygotowuję go naprzemiennie z innymi tortami ale hxxp://www.olgasmile.com/tort-marchewkowy.html]tort marchewkowy ma u nas szczególne miejsce na stole
kulla - 2013-06-20, 10:09
OlgaSmile, jest idealny! Przepiękny! Aż mi odjęło mowę! Szkoda, że nie miałam do wyboru takiego na własnym weselu
OlgaSmile - 2013-06-20, 10:16
Kulla - bardzo dziękuję Ostatnio mam melodię na torty, zachwyca mnie, że tak łatwo można połączyć vegan + bezglutenowe dania. Oczywiście, jak ktoś je mąkę pszenną to już zupełnie luz, luzów hahahah Mnie dziecko motywuje, a przez motywację dla dziecka, kończy się na tym, że na urodziny do innych dzieci ja piekę torty hahahahaha Część rodziców w szoku, no bo przecież jak dziecko jest vegan + bezgluten to pewnie zębami tylko marchew w kącie ściera a nie torty wcina hahahaha Generalnie hitem jest właśnie to marchewkowe bez orzechów i hxxp://www.olgasmile.com/tort-czekoladowy-przepis.html]tort czekoladowy z pomarańczami ale muszę pokazać jeszcze kokosowy, orzechowy i toffi Będzie wtedy pełen zestaw
justyna1982 - 2013-06-20, 10:42
Mmm gdyby nie upał za oknem to bym od razu zakasała rękawy. Muszę zgłębić Twoje przepisy bg + veg super
gosia_w - 2013-06-20, 13:47
Ja bym chciała jeszcze bez cukru
OlgaSmile - 2013-06-20, 14:01
ach, no trzeba by kaszę jaglaną z daktylami i agarem miksować, da sie, da ale białe za Chiny nie będzie
gosia_w - 2013-06-20, 14:20
beżowe też ok
OlgaSmile - 2013-06-20, 14:24
a to Ok, spoko, spoko
gosia_w - 2013-06-20, 14:36
Tylko z agarem mam problem, bo mi rybą śmierdzi Sama jaglana nie utrzyma?
OlgaSmile - 2013-06-20, 14:46
Nie utrzyma, czymś trzeba związać. Może być guar (ja nie używam dla odmiany hahahha) karagen, pektyna - cokolwiek
Wpadłam na pomysł - olej kokosowy - tylko schłodzić trzeba mocno, żeby zastygł
gosia_w - 2013-06-20, 15:00
Kokosowego nie mogę w większych ilościach, bo się źle czuję. Ostatnio robiłam sernik truskawkowy raw, w którym znaczną część oleju kokosowego zastąpiłam ugotowaną kaszą jaglaną
Karagen ma złą prasę (ponoć rakotwórczy), pektyny ani gumy jeszcze nie używałam. Ale może zacznę A dlaczego gumy nie używasz?
OlgaSmile - 2013-06-20, 15:11
bo jedna z osób u mnie w domu ma alergię na gumę, a jak coś gotuje czy piekę to staram się tak meandrować pomiędzy składnikami, żeby wszyscy mogli
priya - 2013-06-20, 15:24
A w marchewkowym torcie nie widzę agaru w kremie. I on się nie rozpływa?? Nawiasem - piekne są!
OlgaSmile - 2013-06-20, 15:33
nie ma w nim agaru, to prosty krem maślany bez masła
olgasza - 2013-06-20, 18:49
OlgaSmile, niesamowity!
priya - 2013-06-20, 20:51
OlgaSmile, u nas zawsze krem maślany robiło się miksując masło z budyniem na przykład. Ale z mlekiem? Jakoś nie umiem sobie wyobrazić, że to może mieć w miarę stałą konsystencję. Ale na zdjęciu wygląda bosko
OlgaSmile - 2013-06-22, 21:00
priya - mleka jest tylko 30 ml dla konsystencji reszta to margaryna bezmleczna i cukier
|
|