wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Produkty spożywcze - Nalesniki wegańskie - z jakiej m±ki czy co¶?

AK - 2013-08-19, 09:23
Temat postu: Nalesniki wegańskie - z jakiej m±ki czy co¶?
Wie kto¶ jakich składników używać by były zblizone do tych zwykłych nale¶ników?
bojster - 2013-08-19, 09:32

Mój przepis:
- 200 g m±ki białej
- 100 g m±ki razowej
- 500 ml wody (jak kto¶ lubi bardziej puszyste, to np. 300 ml niegazowanej + 200 ml gazowanej)
- trochę oleju
- szczypta soli

wychodz± i smakuj± zawsze, składniki na 5-6 sztuk

theloudestsound - 2013-08-19, 09:48

I mój przepis:
1,5 szklanki m±ki (można też zrobić z jednej zwykłej i pół razowej)
szklanka mleka ro¶linnego
szklanka wody
szczypta soli
i ew. łyżka oleju je¶li smażę na suchej patelni

Wychodz± identycznie jak te 'zwykłe' nale¶niki, my¶lę, że wyjdzie koło 9 ale pewna nie jestem, jako¶ nigdy nie liczę

MartaJS - 2013-08-19, 09:59

Najlepsza na nale¶niki jest moim zdaniem półrazowa m±ka bio z intermarche (chabrior). Ona jest niby chlebowa, ale nigdy z żadnej m±ki nie wychodziły mi takie genialne nale¶niki.
Sylwia8 - 2013-08-22, 22:37

A po moje nale¶niki zapraszam tu:

hxxp://wszystkojestwglowie.blogspot.com/2013/08/weganskie-sniadanie-nalesniki-z-bananami.html

:)

dzoana_de - 2013-10-09, 09:47

W stu procentach zgadzam się z opini± Pani MartyJS że najlepsza do nale¶ników jest półrazowa m±ka bio z intermarche. Kiedy¶, jaki¶ czas temu znalazłam j± na innym forum. Wypróbowałam i nie robię nale¶ników z innej.
go. - 2013-10-09, 13:11

ja robię z żytniej 2000, albo wersję dla ¶rednio lubi±cych razowo¶ć -pół na pół żytniej 2000 i orkiszowo-pszenno-żytniej 720
Do składników bojstera dorzucam łyżkę skrobi ziemniaczanej, wtedy wychodz± wła¶nie nawet z pełnej razowej, a nie grahamu:)

moritura - 2013-10-09, 18:22

Ja robię pół na pół z owsianej :) s± super.
fila - 2013-10-23, 20:39

Widzę, że tu jeszcze nikt gryczanej m±ki nie przytoczył. Ja robię 1 czę¶ć razowej pszennej, 1 czę¶ć gryczanej i 2 czę¶ci wody, duża szczypta soli. Odstawić na kwadrans i do roboty. Pyszne wychodz± również z samej gryczanej placuszki- takie pankejki, a nale¶niki nie wiem, spróbuję następnym razem.
go. - 2013-10-24, 10:28

fila, my z gryczanaj robimy czasem, ale ciastka, pierogi i makaron czę¶ciej niż nale¶niki. Sklepowa jest mega droga :shock: , ale na szczę¶cie wymy¶lowo młynki do kawy itp :mryellow:
moritura - 2013-10-24, 22:41

Mój młynek "do kawy" służy ostatnio jako ekspresowa maszyna do masła orzechowego :D
fila - 2013-10-24, 22:52

Ale ekologiczna? Bo u nas kosztuje na placu tyle, co kasza, więc sobie odpu¶ciłam z mieleniem i m±kę kupuję.
Makaron i pierogi, mniam, tak na oko robisz, czy masz proporcje?

go. - 2013-10-28, 13:26

ej, ¶wietnie mi wyszły takie wrapy-nale¶niki z pół na pół białej z kukurydzian±, polecam :D
Do ¶rodka naładowałam "w klimacie" kukurydzy, czerwonej fasoli, czerwonej cebuli, pomidorów itp. Pycha obiad wczoraj był :mrgreen:

qetrab - 2013-10-28, 21:13

ja uwielbiam nale¶niki z m±ki gryczanej (do takich daję farsz szpinakowy:D NIAM:D)
trzeba do m±ki gryczanej dać trochę ziemniaczanej żeby były elastyczne :)

Sylwia8 - 2013-10-29, 01:22

Spróbowałam z owsianej - faktycznie pyszne!
fila - 2013-10-29, 09:35

gosia z badylem napisał/a:
ej, ¶wietnie mi wyszły takie wrapy-nale¶niki z pół na pół białej z kukurydzian±, polecam :D
Do ¶rodka naładowałam "w klimacie" kukurydzy, czerwonej fasoli, czerwonej cebuli, pomidorów itp. Pycha obiad wczoraj był :mrgreen:

O, też podobne przedwczoraj robiłam tylko z pełnoziarnistej orkiszowej i kuku, a farsz dałam włoszczyzna, pomi, czarna fasola :)

go. - 2013-10-29, 10:38

qetrab napisał/a:
trzeba do m±ki gryczanej dać trochę ziemniaczanej żeby były elastyczne :)


ja zawsze je¶li robię na jakiej wrapy do enchi czy tortilli innej dodaję łyżkę ziemniaczanej- fajnie się wtedy składaj± :)

fila, :) )))) ochoty mi znów narobiła¶, akurat ostatnie pomidory ze szklarni mi w domu dojrzewaj± :) :)

mamaJasia - 2013-10-29, 10:52

ja robię z pełnoziarnistej Lubelli
Kat... - 2013-10-29, 12:23

Ja ostatnio do zwykłej pszennej dodałam m±ki jaglanej (młynek 8-) ) i były niesamowicie elastyczne, bardzo jasne i wszyscy zauważyli różnicę i chwalili.
lilias - 2013-10-29, 14:33

Kat..., na tyle elastyczne, żeby pozostać przez jaki¶ czas krokietem w cało¶ci?
Kat... - 2013-10-29, 15:05

lilias, nie wiem, nie robiłam, nie obserwowałam :-)
lilias - 2013-10-30, 14:33

Kat... napisał/a:
lilias, nie wiem, nie robiłam, nie obserwowałam :-)


znaczy się zjadła¶ :D

Kat... - 2013-10-30, 15:19

lilias, nie robiłam krokietów z nich po prostu :-)
akowal - 2013-11-20, 12:25

Jakakolwiek m±ka i dodaję otręby, na pojedyncz± porcję łyżkę stołow±
Sylwia8 - 2013-11-20, 17:14

My wła¶nie zakochali¶my się w orkiszowych - 2 kubki m±ki orkisz, kubek mleka sojowego, kubek wody, wymieszać, smażyć, na stół dociera połowa bo połowa wyżarta na sucho przy patelni

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group