|
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
 |
Dania gorące - fasola z grzybami
Agnieszka - 2013-08-27, 16:27 Temat postu: fasola z grzybami Fasola w sosie grzybowym
Marchewka duża, pietruszka, seler (proporcje wg smaku i zawartości lodówki)
Cebula (można zastąpić porem albo zrezygnować)
Fasola (u mnie młoda więc bez moczenia, zawartość dwóch złożonych dłoni)
Kilka pieczarek
Kilka grzybów suszonych (połamane na mniejsze kawałki, namoczone) - jakieś pozostałości boczników też zapewne będą pasować
Sos tamarii (sojowy u nas sporadycznie bo gluten i masa różnych dodatków ale dla używających np. sojowy grzybowy będzie pasował)
Sól, pieprz (cytrynowy i ziołowy), kilka ziaren jałowca (wg smaku własnego)
Śmietana u nas owsiana (200 ml by Natumi)
Woda 500 ml w trakcie gotowania można dodawać więcej zależnie co chcemy uzyskać
Tłuszcz (olej, masło albo mieszanka powyższego lub jakiś inny używany i lubiany)
Mąka (u nas orkiszowa - łyżka)
jak mamy bulion wege (kostki czy inna forma też można dodać)
Cebulę drobno posiekaną wrzucamy na olej lub coś innego i podsmażamy, dodajemy pieczarki w plastrach (jak mamy sojowe kiełbaski lub tofu wędzone zapewne podbiją smak), starte warzywa korzeniowe, sos tamarii (mieszając tak w sumie 5- 7 min min). Dodajemy wypłukaną fasolę zalewamy wodą i gotujemy. Potem grzyby i przyprawy wg smaku oraz po 15-20 minutach zabielamy śmietaną z dodatkiem mąki i chwilka na zagotowanie.
Jadłyśmy posypane natką a do tego gryczana jasna (w miasteczku wakacyjnym kupiłam kg za 3 zł) sote a sos fajnie wnikał w kaszę i z surówką: kapusta, marchew, kiszoniaki i żywe ogórki, koperek, sól, pieprz, oliwa, sok z cytryny
kofi - 2013-08-27, 17:29
Pięknie brzmi
Fasoli akurat tyle mi zostało po wczorajszym łuskaniu, jutro pieczary muszę kupić.
dynia - 2013-08-27, 17:46
Brzmi fajnie ,lubię twoje przepisy Agnieszka
Agnieszka - 2013-08-27, 17:56
zatem smacznego i testujcie a ja jeszcze poprawie przepis
kofi - 2013-08-27, 18:05
Zapomniałam zapytać: co to jest sól tamari?
Agnieszka - 2013-08-27, 18:13
Sos tamari smakowo przypomina sos sojowy/ miso (zrobiony jest ze sfermentowanej soi) ale zdrowszy, bez glutenu i konserwantów które ma w składzie większość sosów sojowych
Mam taki: hxxp://www.evergreen.pl/sojowy-tamari-p-165.html
|
|