wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Dania gorące - PIECZONE KOTLETY - pytanie

Ka.ja - 2013-09-13, 23:49
Temat postu: PIECZONE KOTLETY - pytanie
Mam pytanie do osób, które raczej pieką niż smażą różne kotleciki.

Co zrobić, żeby po pieczeniu nie były bardzo suche (i żeby nie trzeba było używać zbyt dużo oleju)?

Kiedyś podjęłam już próbę przejścia na pieczone, ale mój M.tak kręcił nosem właśnie na tę suchość, że wróciliśmy do smażonych.
Chcę znów spróbować znacząco ograniczyć smażone, więc może jakieś dobre rady od doświadczonych w tym zakresie osób?

dżo - 2013-09-14, 07:56

Ka.ja, wiele zależy z czego robione są kotlety. Z fasoli będą suche, ale np. z kaszy jaglanej i ziemniaków nie.
Niektórych kotletów nie warto piec, zawsze będą suche (najczęściej te ze strączkowych).
Kaszowe dobrze się pieką i aż tak bardzo nie wysuszają.

moritura - 2013-09-14, 11:44

Ja stawiam na sosy :) Wtedy suchość umyka uwadze.

A poza tym grochowe się bardzo fajne robią po pieczeniu (a niezbyt fajne po smażeniu). Takiej super skórki nabierają (bez panierki i innych takich).

My mamy teraz miesiąc bez smażenia :D Bo przesadziliśmy w ostatnim czasie ze smażeniną. Nieźle się muszę nawysilać, żeby nawet tej cebulki nie podsmażyć ;) Ale przyznam, że czuję się lepiej.


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group